Jääski-seuran uutisia

Lue lisää

18.1. Ahvolan ja Oravalan kylätapaamisessa aimo annos tietoa vuoden 1918 tapahtumista

ke tammik. 19 18:44:00 2022

Tiistaina kuljettiin porukalla taas Jääsken polkuja, tällä kertaa kohteena olivat Ahvolan ja Oravalan kylät.

Sukukirjaa Ahvosista valmisteleva Jyrki Ahvonen oli kerännyt esiteltäviksi tarkat kyläkartat, joista ilmenivät niin talot, tilat kuin maastonmuodostumat. Aineistot ovat alunperin Paavo Mallatin koostamia. 

Ahvolassa on sijainnut kolme kantatilaa; Ahvonen, Mallat ja Seitsonen, joista on lohkottu useita 1939 asuttuja tiloja.

Sunin kauniista tilasta ja sen asukkaista kuultiin monta tarinaa Leena Joutsenen ja Mari Ikosen kertomina. Suninmäki oli keskeisenä paikkana vapaussodan taisteluissa 1918. Leenalta kuultiin Ahvolan koulun opettajan Laura Forsströmin matkasta Brasilian Penedoon ja takaisin huimaavine käänteineen. 

Jyrki Ahvonen paikallisti tästä kuvasta "paraati Ahvolan vapausjuhlilta 10.8.1919" taustalla näkyvät Koppulin talot. Paraati kulkee Enso-Viipuri -tietä Viipuria kohti kääntyäkseen pian vasemmalle Ahvolan muistomerkille.

Pyrhösen miniöistä otetussa kuvassa ihasteltiin vaimojen päällä olevia kansanpukuja, joissa on erittäin taidokkaat kirjailut. Imatralainen Erja Kaartinen kertoi, että pukuja tehdään vieläkin. 1920-luvulla näiden kansanpukujen valmistus tapahtui usein kylien ompelupiireissä kudonnanohjaajan opissa.

Ahvolasta siirryttiin Oravalan kylään ja tutustuttiin muun muassa Laitisen, Viskarin ja Puhakan taloihin ja asukkaisiin. 

Jääsken alueen merkittävimmät taistelut 1918 käytiin Ahvolan alueella. Näihin tapahtumiin perehdyttiin Jyrki Ahvosen ja Martti Monnon kertomina.

Taisteluista voi lukea lisää Susitaipaleen kirjasta: Ahvola - kuvia ja karttoja, WSOY ja Veli Ikonen: Jääsken kirja.

Ahvolan koulun opettaja Laura Forsströmin tarinaan pohjautuva kirja: Pirjo Tuominen, Jälkeemme kukkiva maa.

Kyläillan aineistot Seuran toiminta/kylätapaamiset -sivulla.