Jääskeen liittyvää kirjallisuutta

 
Aloitteletko sukututkimusta tai etsitkö Jääskeä koskevaa tietoa?
Parhaita perusteoksia Jääsken historiaan ovat:
Veli Ikonen: Jääsken kirja
Aulikki Ylönen: Jääsken kihlakunnan historia I, II ja III
Jos kaipaat tietoja Ensosta: Reijo Miettinen-Antti O. Arponen: Enso, Jääsken pitäjän teollisuuskeskuksen elämää 1800-luvulta syksyyn 1944
Jääsken eri kylistä on julkaistu koulupiiri- ja kyläkirjoja. Luettelo kirjoista on Jääski-seuran kirjaluettelossa.
Tietoa, tarinoita ja muistelmia on Jääski-seuran julkaisemissa Jääskeläinen-lehdissä. 
Jääski-seuran omistamat kirjat
Jääski-seuralle on vuosikymmenten varrella kertynyt Jääskeen eri tavoin liittyvää kirjallisuutta ja lehtiä sekä leikekirjoja. Useat Jääsken alueella toimineet koulupiirit ovat julkaisseet 1980-90 -luvuilla koulupiirin alueesta kirjoja. Samoin kyläkirjoja. Näistä tekijät ovat luovuttaneet yhdet kappaleet Jääski-seuralle. Myös muiden kirjojen tekijät ovat luovuttaneet arkistokappaleet yhdistykselle.
Jääski-seura ottaa edelleen mielellään vastaan Jääskeen liittyvää kirjallisuutta ja lehtiä esimerkiksi kuolinpesiltä.
Useat kirjat ja lehdet ovat yksittäiskappaleita ja näin ollen harvinaisuuksia, minkä takia niitä ei anneta lainaksi. Kirjoihin voi tutustua "Jääsken kirjojen tuuletuksissa", joita pidetään eri paikkakuntien kirjastoissa.
Karjalaisia ja jääskeläisiä kirjoja on luettavina myös Karjala-talon kirjastossa, osoite: Käpylänkuja 1, 00610 Helsinki kirjaston aukioloaikoina.
Jääski-seuran kirjaluettelo
Alla olevaan kirjallisuusluetteloon on kerätty Jääskeen tavalla tai toisella liittyviä kirjoja ja julkaisuja. Luettelon on koonnut Ari Sareslahti Imatran kaupunginkirjastosta. Pohjana on käytetty Antti O. Arposen laatimaa luetteloa.
Jääskeä käsittelevää aineistoa löytyy erityisesti Imatran kaupunginkirjaston kotiseutukokoelmasta (tunnus IMA) ja Lappeenrannan maakuntakirjaston Carelica-kokoelmasta (tunnus LPR).
Erityiskokoelmien aineistoa ei saa kotilainaksi, mutta suuresta osasta löytyy myös lainattavia kappaleita, joita voi tilata kaukolainksi ympäri Suomea.Tarkemmat sijaintitiedot voit kysyä omasta kirjastostasi.
Tarkempia tietoja kirjoista löytyy mm. Etelä-Karjalan kirjastojen Heili-tietokannasta http://www.heilikirjastot.fi tai yhteisluettelosta http://melinda.kansalliskirjasto.fi.

Kirjallisuusluettelo

Jääski-aiheisia kirjoja kannattaa etsiä nettiantikvariaateista:
www.antikvaari.fi
www.antikka.net
www.antikvariaatti.net