Tapahtumat

Vpl. Pyhäjärvi-juhlat 2024

Nokialla 23.7.2024

Lue lisää

Maksuton kuljetus

Vpl. Pyhäjärvi-juhlien bussikuljetus välillä Nokia-Suoniemen kirkko on maksuton, mutta se edellyttää ilmoittautumista ENNAKKOON!

Ilmoittaudu!

Lue lisää Vpl. Pyhäjärvi-juhlista 16.7.2023 Ikaalisissa

*********************************************************************

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallintoneuvoston vuosikokous 2023

Hallintoneuvoston vuoden 2023 vuosikokous pidettiin sunnuntaina 26.3.2023 Sastamalan Vammalassa. Kokouksessa käsiteltiin säätiön sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat, mm. vahvistettiin vuoden 2022 tilinpäätös, hyväksyttiin vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä käsiteltiin henkilövalinta-asiat. Sekä hallintoneuvostossa että hallituksessa tehtiin joitakin henkilövaihdoksia ja valittiin myös uusia jäseniä erovuoroisten tilalle. Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Esko Pulakka ja hallintoneuvoston varapuheenjohtajaksi jatkaa Markku Pärssinen Sastamalasta. Hallintoneuvoston kokouksen jälkeen oli uuden hallituksen järjestäytymiskokous, jossa hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Pertti Hakanen ja hallituksen varapuheenjohtajaksi edelleen Mauri Hauhia. Hallintoneuvoston ja hallituksen kokoonpanot löytyvät kohdasta "Vpl. Pyhäjärvi-säätiö sr, Säätiön hallinto".

 

Vpl. Pyhäjärvi -juhlat Sastamalassa      su 17.7.2022

Juhlista kerrotaan kuvien kera Vammalan Karjalaseuran sivuilla, sinne pääset tästä.

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallintoneuvoston vuosikokous 2022

Hallintoneuvoston vuoden 2022 vuosikokous pidettiin sunnuntaina 24.4.2022. Koronaepidemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten poistuttua kokous pidettiin läsnäolokokouksena Sastamalan Vammalassa. Kokouksessa käsiteltiin säätiön sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat, mm. vahvistettiin tilinpäätös, hyväksyttiin vuoden 2022 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä käsiteltiin henkilövalinta-asiat. Kaikki erovuorossa olleet hallintoenuvoston ja hallituksen jäsenet ja varajäsenet valittiin jatkamaan tehtävissään. 

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön esittely Karjalan Liiton verkkosivuilla

Karjalan Liiton verkkosivuilla esitellään vuonna 2022 kerran kuukaudessa yksi liiton jäsensäätiö. Maaliskuussa esitelty säätiö oli Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö. Esittely on luettavissa Karjalan Liiton sivuilla.

Vpl. Pyhäjärven pitäjäesittely to 10.2.2022 klo 18 Karjalan Liiton Facebookissa 

Kivennavan ja Vpl. Pyhäjärvi olivat Karjalan Liiton pitäjäesittelyvuorossa to 10.2.2022. Ko. pitäjäesittelyt näkyivät Karjalan Liiton Facebook Livessä torstaina 10.2.2022 klo 18 alkaen. Ne ovat myöhemmin katsottavissa Karjalan Liiton nettisivuilla Tallenteet-osiossa. Vpl. Pyhäjärven esittely tallennettiin 4.2.2022 Sastamalassa, ja sen toteutti työryhmä Pertti Hakanen, Esa Mäkinen ja Kirsti Naskali. Mukana on myös amanuessi Emma Kurki Sastamalan seudun museosta. 

Karjalainen iltapäivä Mouhijärvellä su 7.11.2021 klo 15

Sastamalassa Mouhijärven kirkolla ja seurakuntatalolla pidettiin sunnuntaina 7.11.2021 klo 15 lähtien Karjalainen iltapäivä, joka aloitetaan kirkossa konsertilla, jossa pyhäjärveläisjuurinen baritoni Hannu Musakka lauloi kanttori Päivi Vuoriston säestämänä. Ohjelmalehtisen hinta oli 10 euroa. Konsertin jälkeen oli kukkien lasku Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä ja Karl ja Impi Wiikan haudalla. Sen jälkeen siirryttiin kirkon läheisyydessä sijaitsevalle seurakuntatalolle, jossa vietettiin pieni juhlahetki., juotiin kahvit ja voitiin haastella. 

                                 

 

Kesän 2021 Vpl. Pyhäjärvi-juhlat peruttiin

Edelleen jatkuvan koronapandemian vuoksi kesän 2021 Vpl. Pyhäjärvi-juhlat peruttiin.

Siun ja miun Viipurin läänin Pyhäjärvi -näyttely

Sastamalan seudun museolla Tornihuvilassa oli 3.10.2020 - 31.8.2021 "Siun ja miun Viipurin läänin Pyhäjärvi" näyttely.

                                  

Hallintoneuvoston vuosikokous 2021

Hallintoneuvoston vuoden 2021 vuosikokous pidettiin lauantaina 24.4.2021.  Koronaepidemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi kokous pidettiin etäyhteyksien välityksellä. Kokouksessa käsiteltiin säätiön sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat, mm. vahvistettiin tilinpäätös, hyväksyttiin vuoden 2021 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä käsiteltiin henkilövalinta-asiat. Kaikki erovuorossa olleet hallintoenuvoston ja hallituksen jäsenet ja varajäsenet valittiin jatkamaan tehtävissään. 

Karjalaisen kansan messu 1.11.2020 Tyrvään kirkossa

Sastamalan seurakunta ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö järjestivät yhteistyössä Karjalaisen kansan messun su 1.11.2020 Tyrvään kirkossa. Messu muodosti ko. pyhän pääjumalanpalveluksen. Messun jälkeen oli Vammalan seurakuntatalolla juhlahetki ja mahdollisuus ruokailuun ja kahvitteluun. Ko. päivänä oli myös mahdollisuus tutustua Sastamalan seudun museon tornihuvilassa Vpl. Pyhäjärvi -näyttelyyn "Siun ja miun Viipurin läänin Pyhäjärvi", joka avautui 3.10.2020. Messuun osallistujia oli noin 100, ja seurakuntatalolla nautti hyvää lohisoppaa sekä jälkiruuaksi kahvia ja makoisaa marjatorttua noin 60 henkilöä. Ruokailun ja pienen juhlahetken jälkeen siirryttiin museolle tutustumaan näyttelyyn.

Hallintoneuvoston vuosikokous 2020 

 Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallintoneuvoston kokous  pidettiin koronaepidemian aiheuttamien kokoontumisrajoitustan vuoksi tänä vuonna vasta elokuussa, 8.8.2020 Sastamalassa. Sekä hallintoneuvostossa että hallituksessa tehtiin joitakin henkilövaihdoksia ja valittiin myös uusia jäseniä erovuoroisten tilalle. Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa edelleen Esko Pulakka. Hallintoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Markku Pärssinen Sastamalasta. Hallintoneuvoston kokouksen jälkeen oli uuden hallituksen järjestäytymiskokous, jossa hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Pertti Hakanen ja hallituksen varapuheenjohtajaksi edelleen Mauri Hauhia. 

Kesän 2020 Vpl. Pyhäjärvi-juhlat on peruttu.

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallitus teki 8.4.2020 päätöksen, että vuoden 2020 Vpl. Pyhäjärvi-juhlat, jotka oli tarkoitus pitää sunnuntaina 19.7.2020 Helsingissä Karjalatalolla, perutaan koronavirusepidemian vuoksi. 

Vpl. Pyhäjärvi on Sastamalan seudun museon vuoden 2020 kyläkumppani

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö ja Sastamalan seudun museo ovat sopineet vuodelle 2020 yhteistyöohjelmasta. Ohjelmaan sisältyy mm. kyläkumppanuus ja syksyllä museossa avautuva Vpl. Pyhäjärvi -näyttely.

Museo valitsee vuosittain kyläkumppanin, joka on ollut jokin Sastamalan kaupungin alueella sijaitseva kylä. Vuonna 2020 kyläkumppaniksi valittiin Vpl. Pyhäjärvi. Vaikka Viipurin läänin Pyhäjärvi sijaitsi maantieteellisesti kaukana Sastamalan alueesta, pyhäjärveläisiä asettui sodan jälkeen asumaan nykyisen Sastamalan alueelle paljon, ja pyhäjärveläiset ja heidän jälkeläisensä ovat kuin yksi kyläyhteisö Sastamalassa. Kyläkumppanuuden puitteissa on mahdollisuus tallentaa kylän, tässä tapauksessa Vpl. Pyhäjärven, kulttuuriperintöä, esim. valokuvia, muistitietoa ym. Sastamaln seudun museon yleisökokoelmaan. Tallennettu aineisto esitellään myös kaikille avoimessa verkkoarkistossa (www.sastamala.topoteekki.fi).

Sastamalan seudun museon hallussa ja omistuksessa on Vpl. Pyhäjärvi -kokoelma, joka on muodostunut vuosikymmenten kuluessa pyhäjärveläisten ja heidän jälkeläistensä tekemistä lahjoituksista. Sastamaln seudun museo palkkasi keväällä 2020 projektityöntekijän, joka  kävi kokoelman läpi ja luetteloi sen. Hän sai työnsä päätökseen toukokuun lopulla. Syksyllä 2020 lokakuun alussa museon tornihuvilassa avautuu kokoelmasta ja myös muusta Vpl. Pyhäjärvi -aineistosta koottu yleisönäyttely, joka on avoinna elokuun loppuun 2021 asti. Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö tuki kokoelman luettelointityötä antamalla museolle tähän työhön kohdennetun avustuksen. 

Säätiön ja museon yhteistyöohjelmaa toteuttaa työryhmä, jossa on jäseniä museolta, säätiöstä ja Vammalan Karjalaseurasta. Vpl. Pyhäjärvi-lehdessä kerrotaan yhteistyöohjelman etenemisestä.

Lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin portaiden kunnostus

Säätiön talkooryhmä kävi Plodovojessa heinä-elokuun vaihteessa 2019 kunnostamassa Vpl. Pyhäjärven kirkkoaholla sijaitsevan vuonna 1936 pystytetyn lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin portaat. Muistomerkin kivet, niin itse muistomerkkiin kuin portaisiinkin, kerättiin aikanaan pyhäjärveläisiltä tiloilta eri puolilta pitäjää.

Vuosien saatossa erityisesti alemmat porrastasanteet olivat painuneet ruohon sisään ja monet ylemmät porraskivet olivat muuttuneet irrallisiksi.

 

Nyt kunnostuksessa vanhat kivet kaivettiin esiin, liikkuvat kivet kiinnitettiin paikoilleen ja porrasrakennelmaa vahvistettiin muutenkin betonilla. 

  

Portaat kunnostuksen jälkeen.
 

73. Vpl. Pyhäjärvi-juhlaa vietettiin sunnuntaina 21.7.2019 Huittisissa.

 

Aurinkoisessa, lähes helteisessä säässä vietettiin Huittisissa sunnuntaina 21.7.2019 73. Vpl. Pyhäjärvi-juhlat. Juhlapäivän ohjelma koostui juhlamessusta klo 10 Huittisten kirkossa, messun jälkeen kunniakäynneistä sankarivainajien ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeillä, Kaiun muistoviestistä Huittisten keskusurheilukentällä ja klo 14 alkaneesta päiväjuhlasta Huittisten seurakuntakeskuksessa. Tapahtumien lomassa oli seurakuntakeskuksessa mahdollisuus ruokailuun, kahvitteluun, Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön ja Vpl. Pyhäjärvi-seuran myyntituotteiden hankintaan sekä tuttujen tapaamiseen ja haasteluun.

   

Juhlien nuorin esiintyjä Leo Kiiski. Säestäjänä Petri Kiiski.

 

 Paula Pietilä ja Petri Kiiski

 

Vpl. Pyhäjörvi-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen.

  

   Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallintoneuvoston
    puheenjohtaja Esko Pulakka.

 

Vpl. Pyhäjärven voimistelu- ja urheiluseura Kaiun muistoviesti 2019

Vpl. Pyhäjärvi-julien yhteydessä juostiin sunnuntaina 21.7.2019 klo 12.15 Huittisten keskusurheilukenttä perinteinen Vpl. Pyhäjärven voimistelu- ja urheiluseura Kaiun muistoviesti. Viestin kokonaismatka oli 1000 m, ja se juostiin viitenä 200 metrin osuutena.  Juoksijoinen suhteen ei ollut rajoituksia iän tai sukupuolen suhteen. Viestiin osallistui kolme joukkuetta. Hassinmäen Kaasalaiset (Jari, Julia, Fanni ja Ellen Kaasalainen) juoksivat nopeimman ajan (2.54.92) ja saivat komean kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Toiseksi tuli Pohjolaiset-joukkue (Vilho, Veli, Juho ja Veikka Pohjolainen) ja kolmanneksi Kotit (Aku Broman, Virpi Laakkonen, Albert Laakkonen ja Anni Rinne).
 

Sukuseminaari 20.7.2019 Huittisissa

Vpl. Pyhäjärvi-juhlien aattona eli lauantaina 20.7.2019 klo 13.00 - 17.00 järjestettiin Huittisissa Pellonpuiston koululla pyhäjärveläisten Uot sie miul sukkuu? -sukututkimusseminaari. Seminaariin oli vapaa pääsy. Osallistuijia oli yli 30. Tilaisuudessa esiintyivät elämäntyönsä siirtolaisinstituutissa tehnyt Jouni Korkiasaari, dna-sukututkimuksen asiantuntija Paavo Salonen ja Harri Kekki Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiristä. Seminaarin järjestelyistä vastasivat Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön puolesta Kalle Pakarinen ja Veijo Hynninen.  


Harri Kekki pitämässä esitelmää sukututkimusseminaarissa.

Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa

Useilla karjalaisillä järjestöillä oli jälleen yhteinen huone Vanhan kirjallisuuden päivillä 28. - 29.6.2019 Sastamalan Vammalassa Sylvään koululla toisessa kerroksessa . Vammalan Karjalaseuralla ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiöllä oli huoneessa yhteinen myynti- ja esittelypiste, ja hyvässä yhteistyössä mm. viereistä pöytää pitäneen Sakkola-Säätiön kanssa esiteltiin tuotteita ja kerrottiin Karjalasta ja pitäjistämme. 

   
Sukupolvien ketjua Sylvään koululla                                Pitäjäkartat kiinnostivat monia

Karjalan Liiton 71. kesäjuhlat Hämeenlinnassa

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö oli edellisten vuosien tapaan mukana Karjalaisilla kesäjuhlilla 14. - 16.6.2019 Hämeenlinnassa. Säätiöllä oli oma esittelypöytä pitäjäeisttelyssä ja sunnuntain juhlakulkueessa oltiin mukana.

  

Iloisia ilmeitä, touhua ja tohinaa.       

 
Karjalan Liiton johto valmistautumassa kulkueeseen.


 Vpl. Pyhäjärvi mukana juhlakulkueessa.              

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallintoneuvoston kokous pidettiin Sastamalassa 17.3.2019. Kokoukseen osallistui 26 säätiön hallintohenkilöä. Erovuoroisista hallintoneuvoston varsinaisista jäsenistä valittiin uudelleen Tuomo Hinkkanen, Merja Luukkanen ja Martti Pärssinen. Hallintoneuvoston uudeksi varsinaiseksi jäseneksi valittiin Mika Puranen Vantaalta. Uusiksi hallintoneuvoston varajäseniksi valittiin Petri Kiiski Huittisista ja Jari Kähönen Oulusta. Esko Pulakka jatkaa edelleen hallintoneuvoston puheenjohtajana ja Tuomo Hinkkanen hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Säätiön hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossa. Pertti Hakanen on hallituksen puheenjohtaja ja Mauri Hauhia varapuheenjohtaja. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Tarja Kopalainen ja Markku Pärssinen. Hallituksen jäsenten henkilökohtiasia varajäseniä ovat Jukka Pusa, Yrjö M. Inkinen, Sari Harjunmaa ja Kari Äikäs.

 

72. Vpl. Pyhäjärvi-juhlat vietettiin sunnuntaina 15.07.2018 Harjavallassa.

Sydämellinen kiitos Harjavallan Karjalaseura ry:lle, Harjavallan kaupungille, Harjavallan seurakunnalle, talkooväelle, ohjelmansuorittajille, kaikille juhlaa eri tavoin tukeneille sekä juhlayleisölle. Teidän kaikkien myötävaikutuksella saimme viettää hienon juhlapäivän Harjavallassa. 

Kiitos myös lauantaina  14.7.2018 Hotelli Hiittenharjussa pidetyn sukututkimusseminaarin järjestäjille, esiintyjille ja osanottajille.

Ensi vuoden juhlassa tavataan!  Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö sr

Hallitus

Pertti Hakanen Vpl. Pyhäjärvi-Säätiöstä ja Taimi Bergendahl Harjavallan Karjalaseurasta laskemassa seppelettä sankarivainajien muistomerkillä.

Juhlayleisöä seuraamassa seppeleenlaskua Harjavallan sankarihautausmaalla.

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen ja juhlien juhlatoimikunnan puheenjohtaja, Harjavallan Karjalaseuran puheenjohtaja Yrjö S. Kaasalainen päiväjuhlassa. 

juhlaohjelma s 2 (jpg) (559.6 KB)
juhlaohjelma s 3 (jpg) (362.9 KB)

 

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön 70-VUOTISJUHLAKONSERTTI oli sunnuntaina 22.4.2018 klo 15 Sastamalassa Tyrvään kirkossa
 

Konsertissa lauloivat Anssi Hirvonen ja Petri Kiiski, säestys Anna-Mari Yrjänä.
Konsertin avaussanat lausui Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kunninapuheenjohtaja Antero Pärssinen.

Yhteislauluna laulettiin Karjalan Kunnailla ja Karjalaisten laulu.
Kolehti kerättiin säätiön hengelliseen työhön ja konsertin jälkeen oli kahvitarjoilu.

Konsertin esiintyjät Anssi Hirvonen, Petri Kiiksi ja Anna-Mari Yrjänä saivat kukat Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Hakaselta.

Konsertin juhlayleisöä laulamassa Karjalaisten laulua.

Pitäjä- ja sukumarkkinat Karjalatalolla

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiöllä ja Vpl. Pyhäjärvi-seuralla oli oma myyntipöytä Pitäjä- ja sukumarkkinoilla karjalatalolla 17.11.2018. Alla kuvassa myyntipöydän takana Marketta Mattila, Raili Huovila ja Riitta Hirvonen Vpl. Pyhäjärvi-seurasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö jälleen mukana Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa Sylvään koululla 29.6.-30.6.2018

Karjala Lehdellä ja useilla karjalaisilla järjestöillä oli yhteinen esittely- ja myyntihuone Sylvään koululla. Alla kuvassa Maileena Hyyti Vammalan Karjalaseurasta ja Pirjo Kiiala Vpl. Pyhäjärvi-Säätiöstä. 

Terveisiä Karjalaisilta kesäjuhlilta Kouvolasta 15.-17-6.2018

Viipurin läänin Pyhäjärvi oli esillä Karjalaisilla Kesäjuhlilla Kouvolassa 15.-17.6.2018 niin pitäjäesittelyssä, kulkueessa kuin juhlatapahtumissa.


Seija Hakanen pitäjäesittelyssä Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön pöydän takana.

Kuvassa kolmen Pertti Hakasen johtaman karjalaisen järjestön liput Kouvolassa. Vasemmalla Markku Pärssinen Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön lipun kanssa, keskellä Pertti Hakanen Karjalan Liiton lipun kanssa ja oikealla Esa Mäkinen ja Vammalan Karjalaseuran lippu.  

 

Pirjo Kiiala ja Markku Pärssinen valmistautumassa kesäjuhlien kulkueeseen.

 

Tapahtumakalenteri
< heinäkuu 2024 >
matiketopelasu
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

Vpl. Pyhäjärvi-säätiö järjestää jonkun karjalaisseuran tai kerhon kanssa vuosittain Vpl. Pyhäjärvi-juhlat. Vuonna 2024 juhlat järjestetään Nokialla yhdessä Nokian Karjala-Seuran kanssa.

Kiitos juhlista! 75. Vpl. Pyhäjärvi-juhlat vietettiin sunnuntaina 16.07.2023 Ikaalisissa. Sydämellinen kiitos Ikaalisten Karjalaseura ry:lle, Ikaalisten seurakunnalle, Tampereen ortodoksiselle seurakunnalle ja Ikaalisten kaupungille, talkooväelle, ohjelmansuorittajille, kaikille juhlaa eri tavoin tukeneille sekä juhlayleisölle. Teidän kaikkien myötävaikutuksella saimme viettää hienon juhlapäivän Ikaalisissa. Ensi vuoden juhlassa tavataan! Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö sr, Hallitus.

Vpl. Pyhäjärvijuhla

Vuoden 2017 Vpl. Pyhäjärvi-juhla pidettiin Plodovojessa, entisellä Pyhäjärvellä.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.