Tietonen 2020

 

Kukapa olisi 70 vuotta sitten arvannut, että vielä 2020-luvulle saavuttaessa Korpiselkä Seura toimittaa vuosittaista jäsenkirjettään Tietosta. Epäilijöitä on varmasti ollut, mutta nyt saamme iloita kanssasi, kun pidät kädessäsi uunituoretta jäsenkirjettämme.  Alkanut vuosi on 72. toimintavuosi seurassamme.

Vuosi 2019 oli seurassamme toiminnan suhteen rauhallisempi, kuten alunperin suunnittelimmekin toimintasuunnitelmassamme. Edeltävä vuosi 2018 oli 70-vuotisjuhlineen hyvin vilkas ja myös johtokuntaa paljon työllistävä, minkä vuoksi haluttiin pitää välillä vähän rauhallisempi vuosi. Ratkaisu osoittautui hyväksi, sillä johtokunnassa ja jäsenistössä saatiin paljon uutta virtaa toimintaan ja uusia ideoita lensi ilmoille paljon. Pohdimme vuoden aikana esimerkiksi toimintamuotoja, jotka houkuttelisivat uudempiakin sukupolvia mukaan karjalaisen kulttuurimme vaalimiseen. Esiin nousi matkojen suosio ja päädyimmekin vuoden aikana esittämään seuraavan vuoden painopistealueeksi matkoja, niistä lisää tässä kirjeessä. Vuoden päästä näemme, oliko havainto oikea. Toivomme jatkossakin jäseniltämme palautetta ja kehitysehdotuksia toimintamme suhteen!

Alkuvuodesta Suistamo Seura ja Korpiselkä Seura järjestivät yhdessä pitäjäsesittelyn hotelli Golden Domessa. Korpiselkä Seuran edustajana ja esitelmöijänä toimi Terttu Jeskanen. Tapahtumaan osallistui 52 henkilöä. Osallistuimme myös useisiin Suistamo Seuran tilaisuuksiin vuoden aikana,.

Keväällä järjestimme Laatokan kierroksen yhdessä muiden Karjala-seurojen kanssa. Korpiselkä Seura kantoi päävastuun matkasta. Matkaan osallistui 43 henkilöä. Mukana oli sotahistorian asiantuntija Pekka Ripatti ja saimme matkasta paljon hyvää palautetta, moni koki saaneensa paljon uutta tietoa toisen maailmansodan taisteluista.                  

Keväällä 27.5. laitoimme istutukset Vieremän Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin ympärille. Seura oli saanut palautetta, että muistomerkin  ympäristö on kolkko, kun se sijaitsee avoimella nurmikentällä. Istutimme patsaan  ympärille ruusuangervoja kaaren muotoon ja muistomerkin eteen helppohoitoisia kuunliljoja.

Karjalanliiton Karjalaiset kesäjuhlat olivat viime vuonna Hämeenlinnassa 14.-16.6.2019. Seuramme järjesti yhteiskuljetuksen juhlille ja mukana oli myös muiden seurojen osallistujia niin Iisalmen ympäristöstä kuin muutamia Kuopion ympäristöstäkin. Yhteiskyytiin osallistui reilu 40 henkeä, matkanjohtajana toimi Terttu Jeskanen. Jaakko Jeskanen kantoi Korpiselän pitäjäseuran lippua ja meidän seurastamme Niilo Huttunen Korpiselkä-kylttiä. Airueina toimivat Kyllikki Roth-Vilokkinen ja Hellevi Huttunen.

Järjestimme seuran kesätapahtuman Väärnin pappilassa Lapinlahdella 7.6.2019.  Pappilan emäntä Minna Kettunen esitteli pappilan historiaa ja erityisesti karjalaisten siirtolaisten väliaikaista sijoittamista pappilaan. Lapinlahdelle siirtolaiset tulivat ensisijaisesti Salmista ja Suistamolta, mutta pystyimme silti samaistumaan historiaan, koska samantyyppisiä evakkomatkoja oli ollut korpiselkäkäistaustaisissakin perheissä.

Perinteinen Korpiselän ristisaatto järjestettiin Korpiselän pitäjäseuran järjestämänä 7.8.2019. Innostuneita oli perinteiseen tapaan taas todella paljon ja osallistujamäärää jouduttiin jälleen rajaamaan.

Syyskausi avattiin yhdessä Suistamo-seuran ja Iisalmen seudun Karjalaseuran kanssa  Sikokallion majalla (omistaa Iisalmen Latu).   Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä eri seuroista. Paistettiin makkaraa ja mukana oli pientä ohjelmaa.

Syksyllä osallistuimme omalla joukkueella TonkKumin heiton SM-kisoihin Vieremällä. Korpiselkä Seuran joukkueessa kilpailivat Arto Vornanen, Arja Huttunen, Terttu Jeskanen ja Jouko Koivunen. Vaikka palkintoja ei tullut, niin saimme kuitenkin mainetta ja kunniaa ja osallistujilla oli hauskaa.

Perinteinen ekumeeninen tilaisuus pidettiin tiistaina 29.10. illalla Salahmin tsasounalla. Tästä tuli toive Salahmilla asuvien jäseniemme suunnasta ja kun otetaan huomioon, että Salahmi oli kylä, jonne evakuoitiin paljon korpiselkäläisiä, niin paikkavalinta oli hyvin perusteltu. Perinteiseen tapaan mukana oli runsaasti osallistujia, tällä kertaa yhteensä 27 henkeä. Mukaan oli lähtenyt monia myös ihan sen vuoksi, että he halusivat nähdä tsasounan: joko eivät olleet ikinä käyneet siellä tai sitten edellinen käynti oli heidän lapsuudestaan. Palveluksia on sen verran harvoin, että mahdollisuuksia vierailla tsasounalla on vähän. Todettiin, että ekumeenista tilaisuutta kannattaa alkuperäisen idean mukaisesti kierrättää eri paikoissa, mikä mahdollistaa uusien ihmisten tavoittamisen. Tilaisuudessa isä Elias Huurinainen piti lyhyen palveluksen, ja iltapalaksi söimme evakkonaisten karjalanpiirakoita ja pullaa kahvin sekä teen kera. Sen jälkeen Vieremän ev. lut. seurakunnan diakonissa Sari Määttä piti pienen hartaushetken lähestyvän pyhäinpäivän tiimoilta ja huomioiden myös ortodoksisessa kirkossa samaan aikaan vietettävän Karjalan valistajien muistopäivän. Isä Elias piti vielä lyhyen puheen muistellen ekumeenisten tilaisuuksien historiaa ja omaa historiaansa Korpiselkä Seuran työn parissa ja Salahmin tsasounalla, minkä jälkeen joimme vielä loppukahvit, kun iltapalaa oli jäänyt tähteeksi. Tilaisuus oli perinteiseen tapaan hyvin lämminhenkinen ja koskettava. Todettiin, että tämä oli ilmeisesti 47. ekumeeninen tilaisuus ja ilmeisesti vain yksi kerta on jäänyt välistä.

Joulukuun alussa 3.-5.12.2019 järjestettiin matka Tallinnaan katsomaan Tallinnan joulumarkkinoita. Mukana oli yhteensä 43 henkilöä. Matkanjohtajana toimi Terttu Jeskanen

Pikkujoulut pidimme yhdessä toisten Karjala-seurojen kanssa Iisalmessa osallistumalla Iisalmen ortodoksisen seurakunnan joulukonserttiin perjantaina 20.12.2019. Sen jälkeen karjalaseurat tarjosivat joulupuuron ja rusinasopan kirkon alasalissa. Konsertissa oli kirkko täynnä ja seurojen puurollekin osallistui useita kymmeniä ihmisiä.

Vuonna 2019 meillä ei ollut siis yhteistä isoa tapahtumaa, mutta pienempiä tapahtumia oli jälleen paljon. Vuosittainen toiminta on vakiintunut aika pitkälti perustapahtumien ympärille, mikä on osoittautunut hyväksi käytännöksi. Se helpottaa vuoden suunnittelua ja toisaalta jäsenetkin sisäistävät helpommin seuran vuosikierron. Johtokunta kiittää jälleen kaikkia kuluneesta vuodesta!

Vuoden 2019 aikana muistimme edesmenneitä seuramme jäseniä ja yhteistyökumppaneita adressilla, mikäli vain saimme tiedon kuolemasta ennen hautajaisia. Onneksi oli suru-uutisten ohella myös merkkipäiviä. Haluamme seurana olla mukana karjalaisen heimomme elämässä, ilossa ja surussa.  

Seuramme osallistuu Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin seppeleiden hankintaan ja laskemiseen kansallisina juhlapäivinä Vieremällä. Vieremän kunnan ja ev. lut. seurakunnan kesken olemme sopineet, että yhteistyössä hankimme seppeleet muistomerkille itsenäisyyspäivänä, kansallisena veteraanipäivänä ja kaatuneiden muistopäivänä. Myös muun muassa Iisalmessa jäseniämme on mukana usein seppeleenlaskussa Karjalaan jääneiden muistopaadella kansallisina juhlapäivinä, vaikka seurakunnat ja kunnat järjestävät varsinaiset juhlallisuudet.

Seuran jäsenmäärä oli vuoden vaihteessa 177 jäsentä. Siinä on pientä laskua edelliseen vuoteen johtuen pääosin kuolintapauksista. Poistimme myös rekisteristämme henkilöitä, joilta puuttui jäsenmaksut kahdelta vuodelta. Seurassa olemme saaneet iloita, että jäsenkuntaan on tullut lisää toisen ja kolmannen polven karjalaisia. Kerrothan jatkossakin jäsenyydestä läheisillesi ja kannusta heitä olemaan mukana työssä karjalaisen verenperintömme vaalimiseksi. 

Seuramme vuosikokous pidettiin maanantaina 9.3.2020 Iisalmessa yhdistystalo Vakassa. Vuosikokouksen jälkeen osallistuimme Ylä-Savon sukututkijoiden tilaisuuteen, jossa Arja Jelekäinen kertoi raja-karjalaisten sota-ajan vaiheista.

Vuosikokouksessa tuli pieniä muutoksia johtokuntaan. Uuden johtokunnan yhteystiedot löydät tämän kirjeen lopusta. Tämän Tietosen mukana saat vuoden 2020 jäsenmaksun, jäsenmaksu on 15 euroa. Karjalanliittoon kuuluvilta jäseniltä peritään lisäksi Karjalanliiton jäsenmaksu, joka vuonna 2020 on 20 euroa ja sillä saa Karjala-kortin, 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Karjalan kunnaat - jäsenlehden sekä muita jäsenetuja. Ilmoita sihteerille, jos haluat liittyä myös Karjalan liiton jäseneksi ja et ole aiemmin ollut kuin meidän seuramme jäsen.

 


Toimintasuunnitelma vuodelle 2020

Iisalmen Evakkonaisten ja karjalaseurojen yhteinen Pietarin retki 13.-16.5.2020.  Lisät. kotisivuilta, lisät. ja ilm. Terttu Jeskanen p. 040  738 3784.

Ohjelmallinen tarinatuokio 24.5. klo 12 yhdistystalo Vakassa Iisalmessa yhdessä muiden Karjala-seurojen kanssa.

Karjalanliiton Karjalaiset kesäjuhlat Helsingissä 12.-14.6.2020. Lisät. ja ilm. yhteiskuljetukseen Ylä-Savosta Terttu Jeskaselta p. 040  738 3784. Voit tulla seurueemme mukaan myös matkan varrelta tai paikan päällä Helsingissä. Samassa yhteydessä tapaaminen pääkaupunkiseudulla asuville jäsenille.

Kesäinen illanvietto sunnuntaina 26.7.2020 klo 18 Valkeisen nuorisoseuran Nurmelassa. Teatteriesitys, ohjelmaa ja illanviettoa. Ohjelma tarkentuu.

Retki Korpiselän Tolvajärvelle 2.-4.6.2020. Retkelle piti ilmoittautua jo joulukuussa rajamuodollisuuksien vuoksi.

Ristisaatto Korpiselän kirkonkylään 7.8.2020. Järjestäjänä toimii Korpiselän pitäjäseura (Joensuussa) yhdessä meidän kanssamme. Ilmoittautumiset 24.3.2020 mennessä pitäjäseuran sihteerille Eila Ronkaiselle eila_ronkainen@hotmail.com. Huom! Matka on joka vuosi tosi suosittu ja viisumihakemukset pitää laittaa vireille, joten ilmoittaudu heti, jos kiinnostuit! Savosta mahdollisesti yhteiskuljetus rajalle, lisätiedot Tertulta.

Ekumeeninen tilaisuus syksyllä 2020. Ajankohta ja paikka tarkentuvat, seuraa ilmoittelua.

Syyskauden avaus yhdessä muiden Karjala-seurojen kanssa Vieremällä Hiilimutkan leirintäalueella. Ajankohta tarkentuu myöhemmin.

TonkKumin heiton SM-kilpailut Vieremällä syksyllä. Yritetään saada seuralta oma joukkue.

Tallinnan matka syksyllä tai joulumarkkinoiden aikaan. Ajankohta tarkentuu myöhemmin. Lisätiedot Terttu Jeskaselta p. 040  738 3784.

Seppeleenlaskut Vieremän Karjalaan jääneiden muistomerkille suunnitelman mukaisesti kansallisina juhlapäivinä (Kansallisena veteraanipäivänä, Kaatuneiden muistopäivänä, Itsenäisyyspäivänä).

Pikkujoulut loppuvuodesta. Tarkemmat tiedot sähköpostitse, kun ajankohta ja ohjelma hahmottuvat.

 

 

 

 

Vuonna 2018 julkaistiin Korpiselän kyläkartat -kirja. Julkaisijana ja kirjan tekijänä on filosofian tohtori Outi Patronen. Hän on tehnyt ansiokkaan työn ja Korpiselän kylien talojen paikat on viimein saatu kansien väliin. Outille haluamme sanoa nöyrimmät kiitoksemme valtavasta urakasta, nyt oli todellakin viimeinen hetki kerätä tieto talteen, koska Karjalasta lähdöstä on jo yli 70 vuotta ja näin ollen muistajia on enää kourallinen keskuudessamme. Jälkipolvet tulevat vielä kymmenien vuosien päästä kiittämään tehdystä työstä. Seurassamme on myynnissä kirjaa ja voit tilata sitä kotisivujemme kautta. Voit myös noutaa kirjan paikan päältä Iisalmesta ottamalla yhteyttä Terttu Jeskaseen p. 040-738 3784 tai Kyllikki Roth-Vilokkiseen p. 050-4014 674. Kirjan hinta on 20e + mahdollinen postitus 5e.

Seuramme rahoittaa toimintaansa jäsenmaksujen lisäksi myös tuotemyynnillä. Myynnissä on viirien ym. lisäksi myös Korpiselän ortodoksisen seurakunnan suomennettuja kirkonkirjoja CD:llä sekä heti sotien jälkeen tehtyä Korpiselkä-kirjaa. Internet-sivuiltamme löydät ajantasaisen listan tuotteistamme ja tilauslomakkeen. Vuonna 2018 käyttöönotetut uudet adressimallit ovat olleet todella suosittuja. Kun seuraavan kerran tarvitset adressia, niin muistathan seuramme tarjoaman vaihtoehdon, kotisivuiltamme löydät adressin kuvan ja värssyvaihtoehdot. Adresseja ja muita tuotteita voit tilata seuran kotisivujen kautta tilauslomakkeella tai ottamalla yhteyttä johtokunnan jäseniin. Kotisivut  löydät osoitteesta: https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot /pitajaseurat/korpiselka-seura-ry.html. Kannattaa käydä tutustumassa! Facebookissa Korpiselkään liittyviä asioita löydät parhaiten Korpiselkä-ryhmästä. Ryhmä on suljettu ulkopuolisilta, mutta pääset jäseneksi esittelemällä itsesi ja sukuyhteytesi Korpiselkään. Ryhmä ei ole seuramme ylläpitämä, mutta monet jäsenemme ovat siellä aktiivisesti mukana ja sivuilta löydät paljon mielenkiintoista tietoa Korpiselän historiasta ja nykypäivästä.

Pidämme yhteyttä jäseniimme vuosittain tämän Tietosen avulla ja lisäksi pitkin vuotta sähköpostitse. Mikäli et vielä saa seuraltamme sähköpostia ja jos sinulla tai läheiselläsi on sähköpostiosoite, niin ilmoitathan sen meille, niin lähetämme pitkin vuotta tarkempaa tietoa tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista. Moni jäsenistämme on sähköpostiosoitteensa toki jo antanutkin ja muutama jäsenemme on antanut meille tiedoksi lapsensa sähköpostiosoitteen, koska eivät itse käytä sähköpostia. Saat näin pitkin vuotta tietoa tapahtumista, vaikket itse tietokonetta käyttäisikään. Tämän Tietosen lopussa on seuramme johtokunnan yhteystiedot, joten toki voit myös soittaa ajankohtaisista asioista ja kysyä lisää tietoa vaikkapa jostakin tapahtumasta. Muistathan myös ilmoittaa muuttuneet osoite- ja muut tietosi, jotta helpotamme posti-Kustin työtä.

Vuoden 2020 teemana ovat matkat. Järjestämme normaaliakin enemmän erilaisia matkoja, lähde rohkeasti mukaan! Tämän vuoden Tietosen kuvituksena on pääasiassa sihteerin (ellei muuta mainita) ottamia kuvia vuoden 2019 matkoilta ja tapahtumista.

Kiitos, että olet jäsenyydelläsi tukemassa toimintaamme ja yhteistä karjalaista perintöämme. Otamme mielellämme vastaan ideoita ja ajatuksia tulevan toiminnan suhteen ja palautetta toiminnastamme. Haluamme olla aktiivinen toimija Korpiselästä lähteneen heimomme välillä  - sie ja mie -myö yhes!

Karjalazin tervehyzin

Johtokunta 2020