Tietonen 2017

Pois, pois postin tieltä, posti se kulkee keskellä tietä. Tietonen 2017 on nyt käsissäsi, mukava saada taas tervehtiä Sinua! Saat tässä kirjeessä ajankohtaista tietoa tulevista tapahtumista ja kertaamme samalla vuoden 2016 kohokohtia. Postikulujen pienentämiseksi lähetämme paperisen kirjeen vain kerran vuodessa, mutta sähköpostilliset jäsenet saavat toki pitkin vuotta tietoa tapahtumista. Jos et sähköpostia omista, ole rohkeasti yhteydessä johtokuntaan ja kysele tapahtumista!Seuramme vuosikokous pidettiin tiistaina 14.3.2017 Iisalmessa Hotel Golden Domessa. Mennyt toimintavuosi 2016 oli toiminnallisesti huomattavasti rauhallisempi kuin edeltäjänsä. Muutamana edellisenä vuotena seurassamme tapahtui paljon, joten mennyt vuosi olikin voimien keräämisen ja tulevan suunnittelun aikaa ja nyt onkin sitten aika laittaa uudet tuulet tuulemaan ja viritellä taas uusia kujeita.

Vuosikokouksessa todettiin seuran talouden olevan erinomaisessa kunnossa ja toiminnan olevan virkeää ja tarkoituksenmukaista. Jäsenmaksun maksaneita jäseniä seuralla oli vuoden 2016 aikana yhteensä 199, mikä on todella hyvä luku nykypäivänä, varsinkin kun otetaan huomioon että jäsenmäärä on viime vuodet ollut pienessä nousussa. Tämä kertoo siis, että luonnollisesta poistumasta huolimatta yhä uudet sukupolvet ovat kiinnostuneet Korpiselän perinnön vaalimisesta ja iloisesta karjalaisesta perinteestä ja perinteen mukaisesta toiminnasta. Seuran voidaankin sanoa onnistuneen tehtävässään. Seuraavassa muutama sananen menneestä toimintavuodesta 2016.

Ekumeeninen tilaisuus kevättalvella oli jälleen menestys ja keräsi runsaasti väkeä. Tällä kertaa kokoonnuimme puheenjohtajamme Arton luona Vieremän Koiraharjussa. Keväällä saimme myös viimein toteutettua pitkäaikaisen suunnitelmamme järjestää tapaaminen pääkaupunkiseudulla asuville seuramme jäsenille. Tilaisuudessa Outi Patronen esitteli Ägläjärvi-kirjaa ja tulevaa Korpiselän karttakirja-hankettaan. Loppuvuodesta esiteltiin Korpiselkää pitäjäillassa Karjala-talolla. Esittelijänä toimi Jaakko Jeskanen Korpiselän pitäjäseurasta. 

Saimme toiveen järjestää tapaamisia myös jatkossa ja sellainen on tulossakin jo tänä keväänä! Pääpaino tapahtumissa on luonnollisesti Ylä-Savossa, koska iso osa jäsenistämme asuu siellä ja siten myös tapahtumiin pystyy osallistumaan useampi henkilö. Mutta jos innostusta riittää, niin tapaaminen on mahdollista missä vain!
Monia seuramme jäseniä osallistui erilaisille matkoille, mm. Karjalaisille kesäjuhlille Seinäjoella, Korpiselän ristisaattoon sekä Kruuga - karjalaiset lauluhäät -teatteriesitykseen Pielavedellä.

Eri Karjalaseurojen yhteiset syyskauden avajaiset pidettiin syyskuussa Iisalmessa Hotel Golden Domessa. Pikkujouluja vietimme Iisalmen kulttuurikeskuksella Kenttäharmaat-orkesterin siivittämänä. Konsertissa käytiin läpi lauluja niin sota-ajalta kuin ennen ja jälkeen sota-ajan unohtamatta myöskään Karjala-aiheisia lauluja.

Seuramme muisti adressilla vuoden aikana edesmenneitä jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan. Toivoisimme jatkossakin tiedon mahdollisista suru-uutisista pikimmiten myös seuraamme mahdollista adressia varten. Muistimme kukkasin niitä henkilöitä, joiden luona saimme kokoontua vuoden aikana johtokunnan kesken tai eri tilaisuuksien merkeissä, mikäli tilaisuudet olivat yksityiskodeissa.

Uutena toimintamuotona seuramme osallistuu jatkossa Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin seppeleiden hankintaan ja laskemiseen kansallisina juhlapäivinä Vieremällä. Olemme menneen vuoden aikana laatineet suunnitelman seppeleiden hankinnasta ja laskemisesta yhdessä Vieremän kunnan ja ev. lut. seurakunnan kesken ja jokainen vastaa kuluista ja järjestelyistä suunnitelman mukaisesti itsenäisyyspäivänä, kansallisena veteraanipäivänä ja kaatuneiden muistopäivänä.

Vuosi 2017 tuo tullessaan monenlaista mukavaa tapahtumaa ja toimintaa:

1. Ekumeeninen tilaisuus su 26.3.2017 klo 11 Kustaa Aadolfin kirkon sakastissa Iisalmessa.

2. Laulu- ja tarinatuokio Hotel Golden Domessa Iisalmessa 2.4.2017 klo 13 yhdessä Suistamo-seuran ja Iisalmen seudun Karjala-seuran kanssa.

3. Pääkaupunkiseudulla asuvien jäsenten tapaaminen su 9.4.2017 Helsingissä Karjala-talolla Sortavala-salissa klo 12. Lisätiedot ja ilmoittautumiset Tertulle puhelimitse tai Janille sähköpostitse 31.3. mennessä (yhteystiedot lopussa). Ruokailuun 5 euron omavastuu. Kaikki ovat tervetulleita!


4. Päiväretki Joensuun seudulle lauantaina 20.5.2017. Ohjelmassa mm. tutustuminen Pörtsämön erämaakalmistoon, jossa sijaitsee esimerkiksi Pedri Shemeikan hautamuistomerkki. Samalla tutustumme mm. runonlaulajapatsaaseen sekä Hoilolan kirkkoon ja hautausmaahan. Iisalmesta yhteiskuljetus, matkanvarrelta pääsee myös mukaan tai voi tulla suoraan paikan päälle. Lisätiedot Terttu Jeskaselta, ilmoittautumiset myös hänelle 30.4. mennessä (yhteystiedot kirjeen lopussa).

5. Suomi 100 vuotta -teemaan liittyen "Naiset kotirintamalla" -opastettu kävelykierros Iisalmessa 6.6.2017 klo 18 alkaen. Lähtö Raatihuoneelta. Iisalmen kaupunki- ja opaskerho järjestäjinä, kannustetaan jäseniämme osallistumaan juhlavuoden teemakävelykierrokseen. Ei ilmoittautumista.

6. Karjalanliiton kesäjuhlat Jyväskylässä 16.-18.6.2017. Ilmoittaudu Terttu Jeskaselle, jos haluat mukaan yhteiskuljetukseen Ylä-Savosta tai osallistua Ylä-Savosta tulevan porukan mukana tapahtumaan.

7. Kesällä teatteriretki Alapitkälle katsomaan Minna Kettusen kirjoittamaa näytelmää "Jaetun maan lapset", joka kertoo evakkomatkoista.

8. Evakkonaiset järjestävät heinäkuun lopussa retken "vanhaan" Valamoon Laatokalla. Lisätietoja voit kysyä evakkonaisilta (esim. matkavastaavaltamme Tertulta). Seuramme ei ole järjestävänä tahona, mutta olemme luvanneet mainostaa matkaa.

9. Ristisaatto Korpiselkään elokuussa. Alustava päivämäärä 7.8.2017.  Järjestäjänä Korpiselän pitäjäseura. Matka on joka vuosi todella suosittu ja kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan. Venäjän rajamuodollisuudet eivät mahdollista osallistujamäärän isontamista. Tämän vuoden osalta matka on jo täytetty edellisinä vuosina jonoon jääneistä, mutta jos kiinnostuit matkasta kesälle 2018, niin soita matkavastaava Tertulle ja jätä itsesi jonoon odottamaan seuraavia paikkoja tai mahdollisia peruutuspaikkoja jo tälle kesälle.

10. Karjalaseurojen yhteinen syyskauden avaus Iisalmessa Tuomirannassa todennäköisesti (muutokset mahdollisia) 9.9.2017 klo 15.

11. Tallinnan matka syksyllä 2017. Ajankohta selviää myöhemmin, kysy kesällä tarkemmin asiasta Tertulta.

12. Kootaan seuraltamme joukkue TonkKumin heiton SM-kilpailuihin Vieremällä syksyllä.

13. Pikkujoulut mahdollisesti 10.12.2017 illalla klo 18 yhdessä Suistamo-seuran ja Iisalmen seudun Karjala-seuran kanssa. Ajankohta voi muuttua!
 
Vuosikokouksessa ei tullut muutoksia johtokuntaan, vaan jatkamme tutulla porukalla. Uuden johtokunnan yhteystiedot löydät tämän kirjeen lopusta. Tämän Tietosen mukana saat vuoden 2017 jäsenmaksun, jäsenmaksun suuruus on ennallaan eli 12 euroa per jäsen. Karjalanliittoon kuuluvilta jäseniltä peritään lisäksi Karjalanliiton jäsenmaksu, joka vuonna 2017 on 15 euroa ja sillä saa Karjala-kortin, 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Karjalan kunnaat - jäsenlehden sekä muita jäsenetuja.

Seuramme rahoittaa toimintaansa jäsenmaksujen lisäksi myös tuotemyynnillä. Myynnissä on viirien ym. lisäksi myös Korpiselän ortodoksisen seurakunnan suomennettuja kirkonkirjoja CD:llä sekä heti sotien jälkeen tehtyä Korpiselkä-kirjaa. Kirja on todella suosittu, onhan sinulla jo omasi! Internet-sivuiltamme löydät ajantasaisen listan tuotteistamme ja tilauslomakkeen.

Kun seuraavan kerran tarvitset adressia, niin muistathan seuramme tarjoaman vaihtoehdon, voit näin adressilla tukea seuramme toimintaa ja karjalaista työtä. Olemme kevään 2017 aikana uusimassa adressi-malliamme entisten adressien loppuessa, joten nyt voit hankkia ensimmäisten joukossa uudet suoraan painosta tulleet Korpiselkä-aiheiset adressit!

Tuotteita voit tilata myös ottamalla yhteyttä johtokunnan jäseniin. Seuran Internet-sivut löydät osoitteesta www.karjalanliitto.fi/korpiselkaseura, mistä löytyy myös tarkemmat tiedot ja hinnat tuotteista.

Outi Patronen tekee parhaillaan karttakirjaa Korpiselästä. Mikäli sinulla tai läheiselläsi on pientäkään tietoa jostain Korpiselän kylästä, niin ole rohkeasti Outiin yhteydessä. 

 Facebookia käyttävät jäsenemme saattaisivat olla kiinnostuneita Korpiselkä -sivusta Facebookissa. Sivu ei ole seuramme ylläpitämä emmekä ole seurana sivulla, mutta muutoin sivulla on mielenkiintoista asiaa. Mikäli olet mukana Facebookissa ja Korpiselän historia kiinnostaa, niin kannattaa laittaa viestiä sivun ylläpitäjälle ja pyytää saada liittyä sivun seuraajaksi. Ylläpitäjät toivovat sinun esittelevän itsesi ennen liittymispyyntöä ja kertovan hieman sukuyhteydestäsi Korpiselkään.

Pidämme yhteyttä jäseniimme vuosittain tämän Tietosen avulla ja lisäksi pitkin vuotta sähköpostitse. Mikäli et vielä saa seuraltamme sähköpostia ja jos sinulla tai läheiselläsi on sähköpostiosoite, niin ilmoitathan sen meille, niin lähetämme pitkin vuotta tarkempaa tietoa tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista. Moni jäsenistämme on sähköpostiosoitteensa toki jo antanutkin ja muutama jäsenemme on antanut meille tiedoksi lapsensa sähköpostiosoitteen, koska eivät itse käytä sähköpostia. Saat näin pitkin vuotta tietoa tapahtumista, vaikket itse tietokonetta käyttäisikään. Tämän Tietosen lopussa on seuramme johtokunnan yhteystiedot, joten toki voit myös soittaa ajankohtaisista asioista ja kysyä lisää tietoa vaikkapa jostakin tapahtumasta. Muistathan myös ilmoittaa muuttuneet osoite- ja muut tietosi, jotta helpotamme posti-Kustin työtä.

Vuosi 2017 tuo mukanaan siis monenlaista mukavaa toimintaa. Jos sinulla tulee ehdotuksia tai haluat muutoin tietää lisää seuramme toiminnasta, niin ota rohkeasti yhteyttä! Seuramme sai vuonna 2016 monia uusia jäseniä toisen ja kolmannen polven karjalaisista. Mainostattehan jatkossakin seuraamme, jotta yhä uudet sukupolvet löytäisivät seuramme ja voisivat halutessaan liittyä yhteiseen työhön karjalaisen perinteen vaalimiseksi!

Karjalazin tervehyzin

Johtokunta 2017