Souellen kessään!

Lue lisää

Juupajoen Karjala-Seuran vene sai timakan nimen

Keväällä hankitun veneen kastajaisia vietettiin Heimolassa 8.7. Sateinen sää liotti vienosti veneen pintaa, mutta sai paikalle saapuneen kolmikymmenpäisen vierasjoukon pysymään sisätiloissa. Niinpä yleisö sai kuvitella mielessään uuden karhean veneen, jota Hugo Äikäs ja Taru Iivonen ”koittivat soutaa” nimenantopaikalle. Kasteen suoritti Kopsamon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sointu Äikäs lausuen: - Annan sinulle nimen ”Timakka.”  

Seuran jäsenistö oli saanut ehdottaa veneelle nimiä. Niitä tulikin kiitettävän runsaasti. – Vaikka olisimme hankkineet kaksikymmentä uutta venettä, riittäisi niistä jokaiselle oma nimi, kehaisi nimivalinnan tehnyt puheenjohtaja. Annetuissa nimiehdotuksissa tulee hienosti esille Karjalan paikannimistö, linnusto, musiikki ja huumori. Hannele Kylmälän ehdotusviesti ”Hei! Miehä ehotan jot Timakka!” vetosi tuomariin. Kun nimeä aikansa pyöritteli mielessä, oli valinta selvä.

- Timakka on lupsakka karjalainen murresana Kannakselta ja tarkoittaa tiivistä, kovaa ja tiukkaa. Juuri sellainen on uusi soutuveneemme, kova peli Petääjärven vesillä, vuotamattoman tiivis, siis Timakka!

- Omassa mielessäni yhdistän timakan leipomiseen, kuten varmaan Hannelekin, sillä Valkjärveltä kotoisin ollut mummomme teki timakan ruisleipätaikinan. Perinteisesti veneille ja laivoille on annettu naisen nimiä.  Timakka on metka sana myös siinä mielessä, että siihen kätkeytyy naisen nimitys ”akka”. perusteli Taru Iivonen valintaansa.

Sirkka-Liisa Oikari kertoi kastajaistilaisuuden kuulijoille veneen hankinnasta EU:n ”Kimpsut ja kampsut” -hankerahalla. Rahoitus anottiin POKO ry:n kautta. Samalla kertaa hyväksyttiin myös toinen anomuksemme kahden ilmalämpöpumpun hankinnasta Heimolaan.

Lisää murresanoja lähteistä:

Valkjärven murre:

https://issuu.com/pohjomat/docs/valkjarvenmurresanakirja

Luovutetun Karjalan murresanakirja https://www.luovutettukarjala.fi/murre/murre.htm

                                      

 

 

 

Mikä veneelle nimeksi?

Nimien ehdotusaika on päättynyt. Saapuneesta kahdestakymmenestä ehdotuksesta nimeksi valikoitui Timakka.

Veneen kastajaiset

Veneen kastajaisia ja kevätkokousta vietettiin Heimolassa Vähä-Petääjärvellä 8.7.2020

Veneen nimiehdotukset:

Heimola, Karjalan Neito, Kivennapa, Uisko, KarHe*, Karhe*, Vuoksi, Hunajapaatti, Salme**, Joukahainen, Paatti, Ankka, Timakka, Uikero, Uivelo, Heili, Käkönen, Korkki, Vetehinen ja Venho. (* Nimet ovat yhdistelmä nimistä Karjala ja Heimola) (** Nimi viittaa paikan historialliseen nimeen Salmenniemi ja veneen nimeksi on annettu perinteisesti naisen nimiä.)