Evakkojuna puksutti

Juupajoelle välitankkaukseen 26.8.2017

Lue lisää

Evakkojuna seisahtui Juupajoelle

Elokuussa 2017 palautettiin mieliin pala Suomen historiaa vuodelta 1944, kun höyryveturin vetämä puuvaunuinen juna kulki Tampereelta Juupajoen kautta Haapamäelle täynnä matkalaisia, jotka saivat eläytyen muistella Karjalan sotatoimialueelta evakuoitua kansaa. Tapahtuma järjestettiin lauantaina 26.8. tasan sata päivää ennen Suomen sadatta itsenäisyyspäivää. Evakkojunan kyydissä oli lähes 800 matkustajaa. Korkeakosken raitilla nähtiin reilun parin tunnin ajan melkoinen väen paljous, kun junan vastaanottajiakin oli toinen mokoma.

Juna lähti Tampereelta klo 9.15 ja pysähtyi Juupajoella klo 10.50-13.45. Haapamäellä se oli klo 14.50. Pitkään istuminen kangistuttaa ja nälkäkin voi ruveta vaivaamaan. Juupajoella tämä tiedettiin ja siihen oltiin hyvin varauduttu:  matkalaisten vastaanottajia riitti: taluttajaksi, auttamaan junan rappusissa, ohjaamaan väkeä "hätämuonituspisteisiin"... Koko kunta näytti hämäläistä vieraanvaraisuuttaan toivottaen evakkoväen tervetulleeksi!

Juupajoella oli jos jonkinlaista  "vellin" keittäjää, kahvin ja korvikkeen myyjää , laulu- ja tanssiohjelmaa tunnelman nostatukseen ja ylläpitoon,  ilmaista vossikkakyytiä hevoskärryissä Korkeakosken torille ja Pikkukirkolle, vanhojen ajopelien näyttelyä... ja vaikka mitä!

 

 

 

 

 

Evakkojuna -tapahtuma 26.8.2017

Suomi 100 -juhlavuoden valatakunnallinen tapahtuma, jossa muisteltiin evakkoon lähtöä. Tapahtuman pääjärjestäjät Karjala -lehti, Haapamäen höyryveturipuisto ja Museoveturiyhdistys. Lisäksi Karjalainen Nuorisoliitto, Karjalaisseurojen Tampereen piiri, Juupajoen Karjala-Seura, Juupajoen kunta, Juupajoen seurakunta, Haapamäen kunta ja lukuisat paikallisyhdistykset ja yksityishenkilöt Juupajoella ja Haapamäellä

Evakkojunan teknisiä tietoja

Evakkojuna oli lähes 400 metriä pitkä. Junaa veti kaksi Pikku-Jumbo höyryveturia. Paluumatkan vauhdittajana diesel-veturi. Junassa oli kaikkiaan 15 vaunua. Matkan pituus Tampereelta Juupajoelle 64 km ja edelleen Haapamäelle 106 km