Jääski-seuran uutisia

Lue lisää

2.8.2023 Jääsken pienoismallien rakentaja Erkki Vehniäinen nukkui viimeiseen uneen

ke elok. 02 15:59:00 2023

Jääsken historiallisen rakennuskannan pienoismallien valmistajana tunnettu Erkki Vehniäinen nukkui viimeiseen uneen sairauden uuvuttamana. 

Erkki Vehniäinen oli syntynyt 11.3.1938 Jääsken rautatieaseman viereisessä asemamiestalossa. Hänen äitinsä Aune Vehniäinen oli toimistonhoitajana asemalla toimineessa postissa ennen talvisotaa ja jatkosodan aikana 1941-1944. Erkin isä Sulo Vehniäinen toimi asemamiehenä. Heidät oli vihitty 1936 asemaa vastapäätä sijainneessa Kerttu Ritolahden talossa, jossa he myös asuivat jonkin aikaa ennen muuttoaan asemamiesten taloon.

Erkki kertoi usein vanhemmistaan ja muisteli lapsuuttaan Jääskessä. Hänen Sulo-isänsä (s. 1906) toimi aktiivisesti jääskeläisissä yhdistyksissä, muun muassa Jääsken Kirijöiden ja Jääsken Nuorisoseuran sihteerinä sekä Jääsken VPK:ssa. Aune-äiti o.s. Lehtinen (s. 1908) puolestaan kävi Nuorisoseurantalolla myymässä elokuvalippuja ja hankki näin lisäansioita perheelle.

Sulo-isä oli 15.1.1939 työvuorossa puhdistamassa junaradan vaihdetta, eikä ilmeisesti lumipyryn takia huomannut kello 6:19 Viipurista tulleen tavarajunan saapumista ja jäi sen ruhjomaksi. Piirilääkäri Tauno Hannikainen antoi Sulolle ensiavun ja hänet lähetettiin Viipuriin sairaalaan, jossa Sulo kuitenkin kuoli vammoihinsa. Hänet on haudattu Tollankankaan hautausmaalle.

Vehniäisen pysäkki Jääskessä sai nimensä Erkin isoisältä. Kirvun ylikäytävän kohdalla oli vahtitupa, jossa Erkin isoisä Oskar Vehniäinen oli ratavahtina. Paikkaa sanottiin Vehniäisen seisakkeeksi tai pysäkiksi. Oskarin perhe asui vahtituvassa ennen muuttoa Räikkösen taloon.

Sulon kuoleman jälkeen myös Aune-äiti ja Erkki-poika muuttivat palopäällikkö Viljam Smalin taloa vastapäätä sijainneen Mäkelän talon päätyyn, joka oli Jääsken kanttorin Toivo Räikkösen entinen talo. Sen  kuistilla olevaa pianoa Erkki muisteli soitelleensa serkkunsa Kirstin kanssa. Piano jäi kuistille evakkoon lähdettäessä.

Täältä mummolasta Erkki muutti äitinsä kanssa Littulanjoen varteen Puustisten talon yläkertaan. Parvekkeelta Erkki näki, kun Puustisen pieni Jussi-poika oli hukkua jokeen. Viime hetkillä hänet saatiin pelastettua.

Kesällä 1944 äidin ja Erkin tavarat kärrättiin asemalle junanvaunuun. Kuormassa oli mukana Viipurista ostettu salin kaluston tuoli, jonka pohjassa luki ”Osoite Lyly. Lähetysasema Jääski.” Tuoli kulki Erkin matkassa koko hänen elämänsä ajan. Hän muisteli usein tuota lähdön hetkeä viimeisenä päivänä Jääskessä, kun kuorma-autokolonna seisoi aseman suoralla, sireenit alkoivat ulvoa ja he lähtivät autolla kohti Vuoksenniskaa ja sieltä laivalla edelleen Ristiinaan. Hän oli 6-vuotias.

Aune-äiti sai työpaikan Mäntyharjun postista. Hän oli 8-lapsisesta perheestä, jonka veljeksistä kolme oli rintamalla. Erkki muisteli kuinka yhtä hänen enoistaan, oopperalaulaja ja professori Matti Lehtistä vietiin haavoittuneena Mäntyharjun ohi ja he kävivät katsomassa tätä. Mäntyharjulta Erkin ja äidin tie vei Sorsakoskelle postin palvelukseen ja sieltä äidin eläköidyttyä Tampereelle, jossa Erkin täti Aino Lehtinen oli postissa töissä.

Erkki kävi Jääskessä useita kertoja 1994 alkaen. Jääski-seuran matkoille hän tuli usein mukaan Luumäeltä, jossa hänen äitinsä puoleista Lehtisen sukua asui ja asuu edelleen. Hän kertoo ensimmäisen kerran 1994 olleen suuri elämys, kun paikat olivat säilyneet samanlaisina kuin ne olivat lapsuudesta jääneet mieleen. Erkillä oli pyörä mukana ja hän polki suurella innolla paikasta toiseen.

Pyöräily oli uimisen ohella yksi Erkin lempiharrastuksista. Kesäisin hän polki Tampereelta useiden kymmenien kilometrien matkan mökilleen.

Erkin lapsuus asemamiljöössä sai hänet kiinnostumaan rautateistä. Tarkkojen muistikuviensa avulla hän rakensi eläkevuosinaan Jääsken asemaseudusta ja kylän keskeisistä rakennuksista näyttävät pienoismallit, joissa talot on yksityiskohtaisesti konstruoitu ja rautatiet ovat vahvasti mukana. Koko pienoismallia kiertää toimiva junarata. Ajanmukaisia junavaunuja hän tilasi ulkomailta asti. Pienoismallit hän toi usein Jääski-päiville ihailtaviksi ja kertoi niiden avulla Jääsken elämästä ennen sotia. Valtakunnallista huomiota pienoismallit saivat Karjalaisilla kesäjuhlilla 2018 Kouvolassa, jossa ne olivat lähes 10 000 silmäparin katsottavina.

Pienoismallien avulla Erkki konkreettisesti välitti eteenpäin ja piti läsnä Jääsken historiaa. Hän oli myös ehtymätön tietopankki mitä tulee Jääsken historiaan ja ihmisiin. Omantakeisella tyylillään hän kertoili aina tilaisuuden tullen yksityiskohtia taloista, asukkaista ja elämänmenosta Jääskessä. Retkillä ja tilaisuuksissa hänet nähtiin aina kamera kädessä ottamassa kuvia.

Viimeisimmillä valtakunnallisilla Karjalaisilla kesäjuhlilla 2022 Raumalla Erkki oli tapansa mukaan valmistautunut valokuvaamaan juhlakulkuetta. Hänet napattiin kuitenkin kirkon pihalta Jääsken kyltin kantajaksi ja ylväästi hän kylttiä kantaen johdatti Jääsken lipun airueineen läpi Rauman kaupungin näyttävässä kulkueessa jäähallille asti.

Saapuessaan parin tunnin päästä uudelleen jäähallille, hän kertoi käyneensä meressä uimassa ja harmitteli hukanneensa uimahousunsa. Myöhemmin talvella viimeiseksi jääneessä puhelussamme hän kertoi, että tuosta uintireissusta alkaen hänen mahansa oli ollut kipeä. Puhelun lopuksi hän sanoi, että lääkäriin hän ei mene, hän luottaa Jumalan tahtoon. Toukokuussa saimme kuulla, että Jumala oli korjannut Erkin tuonilmaisiin ja hänet haudattiin omasta toiveestaan äitinsä viereen Luumäen hautausmaalle.

Erkin tytär Viivi Kuustonen luovutti isänsä valmistamat Jääsken rakennusten pienoismallit Jääski-seuralle 24.7.2023. Ne on sijoitettu Kouvolassa sijaitsevaan Anjalan kartanoon, jossa ne ovat ensi kesänä avautuvan Jääski-seuran 40-vuotis juhlavuoden näyttelyn keskipisteinä.

Kirjoittaja: Kirsi Juura

Erkki Vehniäinen rakentamansa pienoismallin äärellä Karjalaisilla kesäjuhlilla Kouvolassa 2018.

Karjalaiset kesäjuhlat Raumalla 2022. Juhlakulkue lähdössä liikkeelle Erkki Vehniäisen johdattaessa Jääsken marssijoita. 

​​​​​​​

Viivi Kuustonen (vas.) luovutti isänsä pienoismallit Jääski-seuralle. Puheenjohtaja Kirsi Juura kävi vastaanottamassa pienoismallit.