Juupajoen Vuoden teko 2017

Juupajoen Vuoden teko 2017 palkinto Juupajoen Karjala-Seuralle

- Karjala-Seura kiittää!

Juupajoen vuoden teko 2017 palkinnon saaja on Juupajoen Karjala-Seura. Palkinnon perusteena on työskentelymme Evakkojuna-tapahtuman kuntaan saamiseksi ja tapahtuman järjestelyt yhteistyössä kunnan muiden toimijoiden kanssa.
 

Me Juupajoen Karjala-Seurassa kiitämme saamastamme hienosta huomion osoituksesta. Suomi 100 Evakkojuna tapahtuman järjestäminen oli meille kunnia-asia ja mieltä lämmittää siitä saatu kiitos. Tämä kiitos ja palkitseminen kuuluu kyllä koko Juupajoelle ja kaikille uutterille talkoolaisillemme! Tapahtuman onnistuminen oli yhteinen päämäärämme ja siitä muodostui paitsi karjalaisten, niin myös juupajokelaisten talkoohengen ja yritteliäisyyden näytös. Oli mieluista nähdä, kuinka moni yhdistys, yritys ja yksityishenkilö osallistui sen rakentamiseen. Näin suuren tapahtuman luomiseen emme olisi pystyneet ilman koko kunnan panosta.

Reilut 70 vuotta sitten Juupajokelaiset avasivat kotinsa ovet sotaa pakeneville evakoille. Antoivat heille leipää ja turvapaikan. Tätä samaa hyväntahtoisuutta ja vieraanvaraisuutta täältä löytyy yhä. Se nähtiin elokuussa. Junasta purkautuvat evakot otettiin laulaen vastaan ja heille jaettiin mehua, pullaa ja lutsake käteen heti asemalaiturilla. Seisakkeelta loivasti alaspäin viettävä rinne oli viehättävä näkymä, täynnä markkinankojuja, laulu- ja tanssiesityksiä. Matkustajia palveltiin kuulutuksilla, viitoituksilla ja ilmaisella hevoskyydillä Pikkukirkolle.

Junan edetessä Haapamäelle kyydissä olleiden evakoiden mieli oli keveä ja Juupajoen järjestelyille sateli pelkkää kiitosta: "Kaikki pelasi!" Päiviteltiin, miten paljon erilaista nähtävää oli saatu kokoon näin pieneen kylään. Ja kahvia sai juoda oikein posliinikupista!

Mitään suurta ei saada aikaiseksi ilman suunnittelua ja yhteistyötä. Täällä se onnistui. Tällaista eri toimijoiden välistä yhteistyötä tulee Juupajoella edelleen jatkaa ja kehittää. Karjala-Seura haluaa olla tässä mukana. Karjalaisille avattiin ovet sota-aikana. Nyt meill on vuorostaa ovet avoinna kaikkii meiän tapahtummii. Mitä hyvänsä lystii myö keksitää, ni työ ootta kaik tervetulleita mukkaa!

Surullinen tosiasia on, että meidän Karjala-Seuralaisten aktiivijoukko pienenee jatkuvasti. Puute nähtiin myös Joululahjamessuilla, kun talkoilla leivotut piirakat loppuivat osastoltamme kesken. Piti todeta, kuin Kokkolan evakko: "Kaik´män, eikä piisantkaa!" Toisin on, kun koko Juupajoki puhaltaa yhteen hiileen - kyllä riittää!

Kiitos Juupajoen Karjala-Seuran talkoolaiset, kiitos juupajokelaiset, Onnea Suomi!

Juupajoen Karjala-Seuran hallituksen puolesta

Taru Iivonen