In memoriam Pentti Talja 1946-2020

Antrea-Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Pentti Talja menehtyi äkillisen sairaskohtauksen seurauksena 15.12.2020. Pentti Talja syntyi 1946 Riihimäellä, jossa hän teki elämäntyönsä kauppaoppilaitoksen ja sitä seuranneiden oppilaitosten innostavana opettajana.

Antrea-Seuran johtokuntaan Pentti Talja kuului vuosina 1992-2020, siis lähes kolmekymmentä vuotta.  Näistä kymmenen vuotta puheenjohtajana vuosina 2003-2012.

Pentin into tietää Antreasta ja Karjalasta oli loputon. Ensimmäisten joukossa hän aikoinaan pääsi vierailemaan isänsä kotikylässä Antrean Mansikkalassa. Sen jälkeen matkat toistuivat vuosittain ja lukuisina. Meille nuoremmille antrealaisjuurisille hän oli kotiseutumatkoilla opas ja tietopankki, joka väsymättä jaksoi kertoa paikoista ja niiden historiasta.

Kiinnostus Karjalaan ei jäänyt vain matkoihin. Pentti luki, keräsi tietoa Karjalasta ja välitti sitä eteenpäin. Lähes jokaisesta Antrealainen-lehdestä (viime vuosina Vuoksen Verkko) löytyy Pentin kirjoittama juttu. Viime vuosina usein aiheeltaan Antrea sata vuotta sitten, joihin hän keräsi aineistoa Karjalassa ilmestyneistä sanomalehdistä.

Itse tutustuin aikoinaan Penttiin Mansikkalan koulupiirin tapaamisissa, joita Pentti järjesti niin kauan kuin Mansikkalassa koulua käyneitä jaksoi niihin osallistua. Mansikkalan koulupiirin kyläkirjan kokoamisessa Pentti oli avaintoimija.

Pentin kiinnostus historiaan ei koskenut vain Karjalaa. Hänen toinen suuri innostuksensa kohde oli sotahistoria ja siihen liittyvät matkat ja retkeilyt. Niitä hän ei tehnyt vain Suomen sotapaikoille, vaan ne ulottuivat ympäri Eurooppaa maailmansotien näyttämöille. Myös reserviläisenä Pentti kunnostautui, siitä osoituksena reservin majurin sotilasarvo.

Antrea-Seuralle Pentin poismeno on korvaamaton. Pentti oli johtokunnan mentori ja isähahmo. Hän neuvoi, tiesi, muisti tai otti selvää.  Kun suruviesti tavoitti meidät, muisteluissamme toistuivat: Hyvyys, luotettavuus ja turvallisuus. Pentti otti kaikki aina huomioon. Pentin into tehdä ja auttaa oli aitoa, ja se tarttui kanssakulkijoihin.

Joulukuun alkupuolella talvi oli vielä lumeton. Metsätöihin kelit olivat erinomaisia. Ja tästä Pentti oli varmasti mielissään. Metsätyöt olivat Pentille ehkä rakkain harrastus. Aina tavatessamme hän innolla kertoi, millainen hakkuu tai raivaus oli juuri nyt meneillään. Työpäivä rakkaassa kotimetsässä päättyi sitten vakavaan sairaskohtaukseen, josta Pentti ei enää toipunut.

Reijo Martikainen
Antrea-Seuran puheenjohtaja

 

 

 

 

 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Pentin esittely Antreasta syyskuussa 2020 tallennettiin ja on nähtävissä Youtubesta

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Taipaleenjoen kenttähautausmaalla elokuussa 2019 Pentti selosti alueen tapahtumia. Vieressä Martti Talja.