Sydänääniä Karjalasta

Kirjailija Kari Häkkinen kertoo pienen ihmisen suuren tarinan: miten sodan jaloissa pois kotiseudultaan siirtyneet joutuivat kokemaan. Kirjassa on kymmenen kertomusta. Kertojen keski-ikä on yli 90, vanhin 99 ja nuorin 78.

Antrealaisen opetusneuvos Antti Henttosen lisäksi kertojina ovat kunnallisneuvos Veikko Juvonen (Vuoksela), lääkintälotta Helvi Frick (Koivisto), estejuoksun maailmanennätysmies Pentti Karvonen (Koivisto), opettaja Pekka Päivänen (Koivisto), tanssitaiteilija Aira Samulin (Hyrsylänmutka), ilmavalvontalotta Lauraliisa Pitkänen (Suistamo), sotaorpo Raili Seppänen (Viipuri), sosiaalikasvattaja Aino Mäntylä (Raivola) ja talousneuvos Toivo Virkki (Vuoksela). Kertomuksia lomittavat lyhyet faktatiedot mm. sodan vaiheista, evakkotiestä, naisten sodasta ja kertojien synnyinpitäjistä.

Kertomuksia elävöittävät kirjailijan kuvaukset haastattelutilanteista, mutta niiden jälkeen hän antaa tilaa kertojan omakohtaiselle äänelle. Nämä äänet ja niiden kuvaamat tarinat ovat tehneet kirjailijaan lähtemättömän vaikutuksen. Hän kokeekin kunnioituksensa karjalaisia kohtaan kasvaneen: "Vertaansa vailla oleva, kyynelillä kostutettu taival Karjalasta käsin on nyt kuljettu." Keskeisimmäksi karjalaisuudesta hän nostaa esiin lujan yhteenkuuluvaisuuden tunteen sekä periksiantamattomuuden. Myös kulttuurisen vetovoimaisuuden juurten hän sanoo olevan niin syvällä, että ne säilyvät sukupolvesta toiseen.