Heljä Rahikkala

Vait on metsä.

Niityt, pellot

vartoo yötä valkeaa,

kilkattavat karjankellot

suven aikaa suloisaa,

saunan savurannan alta

kertoo raatajista työn,

hattara vain taivahalta

haavehista pohjan yön.

Eino Leino

Hyvää Juhannusta keskikesän juhlaa!

Karjalan Liiton Pohjolan piiri ry

 Päivi Kytömäki      Heljä Rahikkala

 

***************************************************************************************************************************************************************************

Karjalan Liiton perinnetoimikunnan käsityökilpailun tulokset:

Karjalan Liiton perinnetoimikunnan käsityökilpailuun tuli 61 työtä. Kappaleittain laskien niitä tuli noin 80 kpl, koska esim. patalappuja oli 2–5 samassa työssä, joka laskettiin yhdeksi kilpailutyöksi (samoja eri väreissä). Töitten tasosta kauttaaltaan näki, että ne oli tehty ajatuksella ja nimenomaan kilpailua varten. Kilpailutyöt olivat melko tasaväkisiä suurelta osin, mutta oli myös sellaisia, jotka selkeästi erottuivat joukosta kärkeen tai loppupäähän. Selkein voittaja löytyi puulelusarjassa. Työt jaettiin materiaalin mukaan neljään eri kategoriaan: Virkatut, neulotut ja huovutetut, patakintaat, kankaiset ja puulelut.

Pohjolan piiristä oli kolmelta eri henkilöltä useita erilaisia töitä kilpailussa. 

Tulokset piirimme osalta:

Kankaiset:

1.sija: Kirsti Sämpi, Vihannin Karjalaseura, Pohjolan piiri

Kirsti Sämpi

Virkatut, neulotut ja huovutetut:

3.sija:  Kirsti Sämpi, Vihannin Karjalaseura, Pohjolan piiri

Kirsti Sämpi

Parhaimmat onnittelumme Kirstille upeista käsitöistä!

Muut tulokset on katsottavissa Karjalan Liiton nettisivulta.

**************************************************************************************************************************************************************************************
Piirin sääntömääräinen kevätkokous Vihannissa 13.4.2024

Ennen kokouksen alkua nautimme piirin kustantamat ja Vihannin Karjalaseuran ahkerien emäntien tarjoilemat kahvit karjalanpiirakoiden ja mahalla makaajien kanssa. Sen jälkeen kuulimme Vihannin Karjalaseuran puheenjohtajan Aija Haukan tervetulotoivotuksen, jossa hän kertoi Vihannista, joka nykyään kuuluu Raaheen. Piirin puheenjohtaja Päivi Kytömäki toivotti myös kokousväen tervetulleeksi kevätkokoukseen.

Pidimme hiljaisen hetken äskettäin tuonilmaisiin siirtyneelle Ritva Myllylälle. Hän toimi piirin hallituksen varajäsenenä sekä Vihannin Karjalaseuran sihteerinä ja aikaisemmin puheenjohtajana.

Sen jälkeen meille esittäytyi erikoislääkäri, emerita, Raahen kaupunginvaltuuston jäsen Pirkko Ahokas-Tuohinto. Hän kertoi omista karjalaisista juuristaan sekä viime kesänä tekemästään matkasta Lumivaaraan.

Tämän jälkeen lauloimme yhdessä Karjalaisten laulun. Kokouksen avasi piirin puheenjohtaja Päivi Kytömäki. Kokouksen puheenjohtajana toimi Raahen kaupungin valtuuston jäsen Pirkko Ahokas-Tuohinto ja pöytäkirjanpitäjänä piirin sihteeri Heljä Rahikkala. Paikalla kokouksessa oli kuusi virallista kokousedustajaa neljästä jäsenseurasta Oulusta, Paavolasta, Vihannista ja Ylivieskasta. Kokoukseen osallistui kaikkiaan 13 henkilöä. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2023 vuosikertomus sekä tilit ja tilinpäätös. Kokouksen puheenjohtajalle luovutettiin piirin kiitoksena Karjalainen nainen-kirja.

Teksti: Heljä Rahikkala

Kuvia kevätkokouspäivästä:

Heljä RahikkalaHeljä RahikkalaHeljä RahikkalaHeljä RahikkalaAija Haukka

Kuvat: Heljä Rahikkala ja Aija Haukka​​​

********************************************************************************************************************************************************************************************************************

Karjalan Liiton Pohjolan piiri

PERUTTU/Piirakkamestaruuskilpailut

Vihannin yhtenäiskoululla

Yläkouluntie 6, 86400 VIHANTI

lauantaina 9.3.2024 klo 10

Sarjat: vunukat alle 10 v., vunukat 10-15 v., nuoret 15-25 v., naiset, miehet

Kilpailussa noudatetaan Karjalan Liiton ohjeistusta niin taikinan kuin valmistettavien piirakoiden mallin ja lukumäärän suhteen. Tarkemmat ohjeet annetaan kilpailupaikalla.

Ilmoittautuminen kilpailujen päätuomari Kirsti Sämpille kirsti.sampi@live.com

 tai puh. 040 0588 781 torstaihin 29.2. mennessä.

Kilpailu on kaikille avoin.

Kilpailupaikalla on tarjolla klo 12 lämmin ruoka, juoma, leipä ja jälkiruoka 10 euron hintaan.

Arvontaa.

Piirin piirakkamestaruuskilpailut järjestetään poikkeuksellisesti eri päivänä kuin piirin kevätkokous, koska Karjalan Liiton piirakkamestaruuskilpailut järjestetään tänä vuonna jo 23.3. Lappeenrannassa. Toivomme runsasta osanottoa piirin piirakkamestaruuskilpailuihin, jotta Pohjolan piirin piirakkamestaruuskilpailujen perinne ei pääse hiipumaan!

Tervetuloa kilpailemaan ja seuraamaan kilpailuja!

 

Aija Haukka