Karjalan Liiton perinnetoimikunnan käsityökilpailu 2022-2023
Karjalan Liiton käsityökilpailun aiheena oli miniryijy. Maaliskuun lopussa päättyneeseen kisaan osallistui 9 työtä, jotka kaikki kilpailivat samassa sarjassa. Karjalan Liiton perinnetoimikunta arvioi miniryijyt, arvosteluun osallistui myös tekstiilialan asiantuntija. Työt arvioitiin nimettöminä.
Kilpailun voittaja on Kirsti Sämpi Vihannin Karjalaseurasta.
Parhaimmat Onnittelumme Pohjolan piiriltä Kirstille voitosta ja kauniista ryijystä!
Kirsti Sämpin miniryijy työnimeltään Mummola Karjalassa
Muut tulokset on katsottavissa Karjalan Liiton nettisivulta.
************************************************************************************************************************************************************************************************************************
Peruttu/Karjalan Liiton Pohjolan piirin
Piirakkamestaruuskilpailut
Vihannin yhtenäiskoululla
Yläkouluntie 6, 86400 VIHANTI sunnuntaina 23.4.2023 klo 11 (huom. päivä)
Sarjat
vunukat alle 5 vuotta, 5-8 vuotta, 8-10 vuotta, 10-15 vuotta,
nuoret 15-25 vuotta
naiset ja miehet
Kilpailussa noudatetaan Karjalan Liiton ohjeistusta niin taikinan kuin valmistettavien piirakoiden mallin ja lukumäärän suhteen. Tarkemmat ohjeet annetaan kilpailupaikalla.
Ilmoittautuminen kilpailujen päätuomari Kirsti Sämpille kirsti.sampi@live.com
tai puh. 040 0588 781 maanantaihin 17.4. mennessä.
Tarjolla on lämmin ruoka, ruokajuoma, leipä, voi ja jälkiruokakahvit 10 euron hintaan.
Tervetuloa!
Järj. Vihannin Karjalaseura ry
********************************************************************************************************************************************************************************************************KarjKarjalan Liiton Pohjolan piirin 75-vuotisjuhlaseminaari
MENETETYN KARJALAN VALOT JA VARJOT
Siirtokarjalaisuus evakon lapsen elämässä ja muistoissa
Juhlaseminaari pidettiin 18.3.2023 Oulussa Sofia seurakuntakeskuksessa.
Sali täyttyi ääriään myöten, reilu 200 osallistujaa. Se kertoi, että Oulussa on paljon ihmisiä, joiden juuret ovat Karjalassa. Seminaarin nimi tulee seminaarin puhujan YTT Hellä Neuvonen-Seppäsen samannimisestä väitöskirjasta. Väitöskirjassa evakkojen lapset arvioivat evakkovanhempiensa karjalaisuutta elämässä ja kokemuksien kautta.
Juhlaseminaarin aloitimme perinteisesti Karjalaisten laululla. Piirin puheenjohtaja Päivi Kytömäki puhui tervetulotoivotuksen sanoissaan juhlavieraille karjalaisten historiaa talvisodan päättymisestä saakka ja evakkotaipaleesta. Reilut 400 000 karjalaista jätti kotinsa ja kotiseutunsa tietämättä tulevasta. Suurin osa heistä palasi kuitenkin Karjalaan jo jatkosodan alkuvaiheessa, kun Laatokan Karjala oli vallattu takaisin heinä-elokuussa 1941. Päivi kertoi, että hänen oma äiti oli matkannut elokuussa 1941 Rovaniemeltä, mihin heidät oli evakuoitu, työtyttöryhmän kanssa Lumivaaran Kumolan kylään kolmeksi kuukaudeksi kokoamaan viljaa ja juureksia ja siivoamaan taloja evakkojen palaamista varten.
Piirimme alueelle perustettiin ensimmäiset karjalaseurat 1940 Ouluun ja Kemin seudulle. Toiminta jäi tauolle luonnollisesti väen palattua Karjalaan. Uusien seurojen perustamisen aalto tuli jatkosodan jälkeen, kun evakot asettuivat uudelleen uusille asuinseuduilleen, nyt pysyvästi. Piirin alueelle väkeä tuli erityisen paljon Laatokan Karjalasta. Vihannin ja Ylivieskan seurat perustettiin 1946, Paavolan 1947 ja Rovaniemen 1948. Alueellemme sijoitettiin evakkoja erityisesti Lumivaarasta, Soanlahdesta, Jaakkimasta, Lahdenpohjasta, Suistamolta ja Suojärveltä. Koillis-Lapin seura Kemijärvelle perustettiin 1958 ja Ylä-Lapin seura Inariin 2008. Ylä-Lapin seuran jäseniä on tänään yli 20 Karjalan kunnasta.
Piirimme perustettiin 2.3.1948 linkiksi Pohjois-Suomen Karjalaseurojen ja Karjalan Liiton välille. Piirin perustamishetkellä seuroja oli 15, mutta parhaimmillaan jopa 28, osa hyvinkin lyhytaikaisia. Nyt piirissämme on kahdeksan seuraa. Jäseniä seuroissamme on noin 560.
Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örnin lähettämän tervehdyksen luki piirin sihteeri ja Karjalan Liiton hallituksen jäsen Heljä Rahikkala.
Kuulimme Oulun Karjalaseura kuoro Käkösten esittämänä kauniit laulut Karjalalle ja Brihat, kuoroa johti Suvi Partanen.
Ohjelman mukaisesti kuulimme seuraavana YTT Hellä Neuvonen-Seppäsen juhlaohjelman nimen mukaisen esitelmän. Esitelmässä hän kertoi itsekin olevan Karjalan evakonlapsi, jolle karjalaisuus on ollut kiehtova, mutta jollakin tavalla häpeällinen asia.
Hänellä oli ikävä Karjalaan, vaikka ei ollut siellä edes koskaan käynyt. Hän ihmetteli kuka oikein olin. Miten evakkous ja karjalaisuus ilmenevät evakkojen lapsilla. Miten evakot sopeutuivat elämässään. Elämä on ollut kovaa, on yritetty selvitä ja selvittykin ja siitä he olivat ylpeitä. Evakot eivät olleet pohtineet mitä mahtoi siirtyä heidän lapsilleen heidän evakkoudestaan, mutta pitivät arvossa sitä, että lapset arvostivat karjalaista kulttuuria. Evakkojen tarinoissa ilmeni menetettyä kaipuuta, pettymystä, surua ja vihaa. Kuitenkin toimeen tarttumista ja uteliaisuutta sekä luovuutta ja yritteliäisyyttä sekä sopeutumista uuden edessä. Voimavarana on ollut ortodoksisuus ja uskonnollisuuden taakse kätkeytyvä karjalaisuus. Evakkojen sisäinen tarina siirtyi lapsille, myös lapsenlapsille on siirtynyt karjalaisuutta sekä evakkouden jälkiä.
Toisena musiikkiesityksenä kuulimme kauniin Häävalssi-laulun Natalia ja Antoniina Haukan esittämänä Antoniinan pianosäestyksellä. Haukan tytöt ovat Vihannin Karjalaseurasta.
Toisena seminaarimme puhujana oli ex-kansanedustaja Esko Kurvinen Oulunsalosta. Hänen aiheena oli Minun Karjalainen perintöni. Esko kertoi omin sanoin sukunsa eli vanhempiensa vaiheista ja asuinpaikoista. Eskon suku on Lumivaarasta Huhtervun kylästä. Eskon isän sukujuuret Alavudelta. Vanhemmat asettuivat asumaan Nivalaan. Samassa maatalossa asui neljä sukupolvea. Karjalaisuus on välittynyt äidin vanhempien ja perhepiirin kautta. Joka pyhä käytiin äidin vanhempien luona kylässä ja vilkasta keskustelua oli suvun kanssa aina runsaasti.
Päätössanoissaan Päivi esitti kiitokset kaikille esiintyjille puhuttelevista puheenvuoroista ja lauluista. Hän kiitti tuomiorovasti Satu Saarista, että saimme pitää juhlamme Sofia seurakuntakeskuksessa ja hän on saattamassa meitä kotimatkalle. Lisäksi Päivi puhui, että kuinka voimme säilyttää karjalaista kulttuuria ja viedä sitä seuraaville sukupolville. Karjalan Liitolla ja seuroilla on suuri merkitys jatkuvuudessa ja se merkitsee sitä, että tarvitsemme seuroihin jäseniä, jatkajia. Tulkaa mukaan ja tuokaa lapsiannekin! Näihin Päivin päätössanoihin on helppo meidän kaikkien yhtyä.
Juhlaseminaarin lopussa tuomiorovasti Satu Saarinen lähettämissanoissaan siunasi meidät kotimatkalle. Seminaarijuhlamme päätteeksi esitti Anneli Moilanen ja Siiri Rautio karjalaisen kansanlaulun Minun kylä. Laulussa ylistetään Priäzyn kylää, sen kauneutta ja kuinka ihmiset ovat rakkaita keskenään.
Kaleva-lehti julkaisi 17.3.2023 Huonommuuden tunne seuraa jälkeläisiäkin-otsikolla kirjoituksen Hellä Neuvonen-Seppäsen haastattelun pohjalta hänen karjalaisiin liittyvistä tutkimuksista, väitöksestään ja kohta ilmestyvästä Evakkojen perilliset-kirjastaan.
Jaakkiman Sanomat julkaisee sihteerin kirjoituksen huhtikuussa ilmestyvässä lehdessä juhlaseminaarista ja piirin kevätkokouksesta.
Kuvat: Pekka Kytömäki
Piirin sääntömääräinen kevätkokous
Ennen juhlaseminaarin alkua pidimme piirin sääntömääräisen kevätkokouksen. Kokouksen puheenjohtajana toimi Esko Kurvinen ja sihteerinä piirin sihteeri Heljä Rahikkala. Kokouksessa käsittelimme vuoden 2022 tilit ja tilinpäätöksen sekä vuosikertomuksen, jotka kaikki hyväksyttiin. Kokoukseen osallistui 8 virallista kokousedustajaa kuudesta piirimme seurasta ja kokoukseen osallistujia oli kaikkiaan 26 henkilöä.
Tekstit: Heljä Rahikkala
Kuva: Aija Haukka
**********************************************************************************************************************************************************************************************
SA-kuvat
Karjalan Liiton Pohjolan piirin 75-vuotisjuhlaseminaari
MENETETYN KARJALAN VALOT JA VARJOT
Siirtokarjalaisuusevakon lapsen elämässä ja muistoissa
lauantaina 18.3.2023 klo 14-16
Sofia seurakuntakeskus: Juhlasali, Isokatu 17
FT Hellä Neuvonen-Seppänen: Keitä me olemme – me karjalaisten evakkojen lapset
Ex-kansanedustaja Esko Kurvinen: Minun karjalainen perintöni
Pohjolan piirin puheenjohtaja Päivi Kytömäki, Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Terhi Pietiläinen, tuomiorovasti Satu Saarinen
Musiikkiesityksiä
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Mahdolliset muistamiset Karjalan Liiton Pohjolan piiri ry:
FI54 8000 1001 5212 03