Vammalan Karjalaseura ry

Ulkoilupäivä Vähähaaran kotiseututalolla 14.4.2024

Vammalan Karjalaseuran ulkoilupäivää vietettiin 14.4.2024 Vähähaaran Kotiseututalon piha-alueella mukavassa kevätsäässä. Aurinko ei paistanut ja aluksi tuli muutama pisara vettäkin, mutta sää oli muuten hyvä, oli tyyntä ja sopivasti lämpöä. Pihamaalla käytiin leikkimielinen kolmiottelu, jonka lajit "minikyykkä", renkaanheitto ja kävynheitto, oli valittu siten, että kaikkien oli mahdollista osallistua. 

Minikyykkää varten Oiva oli sorvannut kuivasta lepästä kevyet lyhyet mailat, jotka olivat oikeiden kyykkämailojen paksuiset, mutta selvästi lyhyemmät ja kevyestä puusta tehdyt. Minikyykkää pelattiin henkilökohtaisena pelinä yhdellä pienellä peliruudulla. Pelin kulku oli muuten  kuten oikeassa kyykässä, pelialueen etureunaan laitetut keilat yritettiin saada mahdollisimman tehokkaasti heitettyä pelialueen ulkopuolelle. Jokainen heitti kuusi mailaa ja kyykkiä oli kaikkiaan 16 kpl. Minikyykkä osoittautui oikein hauskaksi peliksi, johon innostuivat niin nuoret kuin vanhatkin. Perusajatuksena minikyykässä on hauskanpidon ohella pitää yllä ja herättää kiinnostusta kyykkäperinteeseen. Ain hauskaa olla pittää, tämä kaikkein tärkein asia eli hauskanpito, se nyt ainakin toteutui näin ensimmäisellä kerralla. Loppukesästä on taas perinteinen kyykkäkisa Huittisten Karjalaseuran kanssa. Tänä vuonna Vammala toimii isäntänä ja tapahtumaan toivotaan lisää niin uusia pelaajia kuin myöskin yleisöä kannustamaan.

Oiva näyttää malliksi kuinka minikyykkää pelataan. Etualalla näkyy pieni kenttä, jonka etureunassa ovat päällekkäiset keilaparit, saman kokoiset ja samalla tavalla ryhmiteltyinä kuin oikeassa kyykässäkin.

Karin heitto on lähtenyt ja kohta keilat sinkoilevat.

Minikyykkä näyttää tässä kovin helpolta, mutta se osoittautui näinkin pienillä pelikentän mitoilla riittävän haasteelliseksi, sillä kukaan ei saanut käytettävissä olleilla kuudella yrityksellä koko kenttää puhtaaksi. Lyhyt ja kevyt maila ei yhtä tehokkaasti pyyhkäise keiloja pois kuin normaalit isot mailat.

Tarkkaa ja vakaata kättä vaativat myös muut kolmiottelun lajit. Tässä jännitetään kuinka renkaanheitto onnistuu.

Sirpa ihastelee kookasta ja tavallista korkeampaa kotaa, jonka alaosa on tehty vanhoista hirsistä ja yläosa vanhan ladon laudoista

Vähähaaran Kylätalon kookas ja viihtyisä kota oli käytettävissä koko tapahtuman ajan. Sen suojissa oli mukava tarinoida, paistaa ja syödä makkaraa juoda Merjan valmistamaa maukasta mehua. Kodan suojissa jaettiin myös kolmiottelun palkinnot: Yleisen sarjan voitti Kari Hirvikoski 33 p, toisena Esa Mäkinen 25 p, veteraanit Oiva Kaasalainen 29 p, naisten sarjan Irja Kärki 22 p, toisena tasapistein 20 p, Merja Ylitalo ja Aili Haapanen ja lasten sarjassa voittajia olivat kaikki osallistujat.

Lisää kuvia tapahtumasta on tässä linkissä.