Kuvat ja teksti: Esa Mäkinen

Karjalainen yhteislauluilta Huittisissa 15.10.2023

Huittisten Karjalaseuran järjestämässä yhteislaulutapahtumassa Huittisten seurakuntakeskuksessa oli parhaat mahdolliset vetäjät mitä lähialueelta löytyy. Karjalaiset yhteislaulut kajahtivat komeasti välillä iloisissa välillä haikeissa tunnelmissa, kun tahdittajina olivat laulukuoro Huittisten Sekulit sekä Petri Kiiski. Petrin lisäksi Sekuleista oli mukana kymmenen laulajaa.

Huittisten seurakuntakeskukseen oli saapunut yli 70 karjalaisista yhteislauluista kiinnostunutta osallistujaa.

Tilaisuus aloitettiin kahvitarjoilulla, ja kun ne oli juotu, oli vuorossa ensimmäinen laulu, ”Karjalaisten laulu” yhteislauluna. Illan aikana edettiin mukavasti tunnelmasta toiseen Petrin juontaessa tilasuutta luontevaan tapaansa. Jaetussa yhteislauluvihkossa oli Karjalaisten laulun lisäksi monta tuttua Karjala-aiheista laulua kuten Pyhäjärven kaipuu, Laps’ olen Karjalan, Evakon laulu ja Karjalan kunnailla.

Petri Kiiski lauloi ja myös juonsi tilaisuuden miellyttävään tapaan.

Yksi lauluista, joka lauletaan tutulla ”Kauan on kärsitty” sävelellä, kertoo Karjalan pitäjistä, ja se sopii mainiosti myös yhteislauluna laulettavaksi. Laulussa on mainittu kaikkien niiden 61. Karjalan pitäjän, kaupungin ja kauppalan nimi, jotka kokonaan tai osittain joutuivat luovuttamaan alueitaan Neuvostoliitolle. Lisätietoja ja mielenkiintoinen juttu tähän lauluun liittyen on tässä linkissä Värtsilän verkkolehdessä vuodelta 2013. Sen mukaan sanat tähän lauluun, joka oikealta nimeltään on ”Näitä muistellaan”, ovat tehneet Arvo ja Eila Kettunen. Arvo Kettunen on syntynyt Ruskealassa, ja molemmat sekä Arvo että Eila Kettunen ovat tehneet paljon karjala-aiheista musiikkia.

Yhteislaulujen lomassa oli aina välillä sekä kuoron että Petrin esittämiä sooloesityksiä, kaikki aivan upeita loistavia tulkintoja. Yksi näistä esityksistä, Olli Nykäsen sanoittaman ja säveltämä ”Karjala” Petri Kiiskin laulamana, oli vaikuttavaa kuunneltavaa. Alla olevassa linkissä on puhelimella taltioitu pieni näyte tämän kappaleen alusta, joka alkaa sanoin ”Te luulette meidän unohtaneen, miten kaunis Karjala on”.

Petri Kiiski esiintyy. Tässä hänen tulkintaansa laulusta ”Karjala”.

Lisää kuvia tässä linkissä