VAAKUNA

Sukuvaakunan on suunnitellut heraldikko Jukka Suvisaari vuonna 2001.

Vaakunan heraldisina väreinä ovat Karjalan maakunnan ikivanhat värit: punainen, kulta ja hopea.

Vaakunan alaosan tyylitelty verkko viittaa suvun kotipitäjästä Vuoksenrannasta löydettyyn maailman vanhimpaan pajusta punottuun kalaverkkoon.

Vaakunan yläosan siipipari viittaa sukunimeen, joka on johdettu etunimestä Johannes. Ilmestyskirjan mukaan evankelista Johanneksen symboli on kotka.

Siivet viittaavat myös suvun kantaisä Eliakseen, sillä siivet voidaan tulkita myös korpin siiviksi. Korppi on profeetta Elian symboli.

Siipiparin tulenpunainen väri viittaa kaskenpolttoon ja suvun kotikylään Kaskiselkään.

Vaakunan käyttöoikeuden omistaa hallitus.

 

 

LIPPUSuvun lipun on suunnitellut heraldikko Jukka Suvisaari vuonna 2003.

Lipun naulaus suoritettiin sukukokouksessa 27.9.2003 Vääksyssä ja lippu vihittiin käyttöön Karjalaisilla kesäjuhlilla 19.6.2004 Joensuussa.

Lipun heraldisina väreinä ovat Karjalan maakunnan ikivanhoista väreistä punainen ja kulta. Lipun pohjaväri on valkea.

Suvun lipun tunnusmerkistö noudattelee sukuvaakunaa. Lipun alaosan verkko viittaa suvun kotipitäjään Vuoksenrantaan, josta on löytynyt maailman vanhin pajusta punottu kalaverkko.

Siipipari vaakunan yläosassa viittaa yhteiseen sukunimeen Jantunen (= Johannes), mutta myös suvun kantaisä Eliakseen. Ilmestyskirjan mukaan evankelista Johanneksen symboli on kotka ja profeetta Elian symboli on korppi.

Siipiparin tulenpunainen väri viittaa kaskenpolttoon, joka oli talonpoikaisen suvun arkipäivää ja samalla se viittaa suvun kotikylään Kaskiselkään.


SUKUVIIRISukuviiri pohjautuu Jukka Suvisaaren suunnittelemaan sukuvaakunaan ja kantolippuun.

Viirin väreinä ovat Kannaksen Karjalan värit: punainen, kulta (keltainen) ja hopea (valkoinen).

Viirin embleemi on vaakunan muotoinen. Sen yläosassa on siipipari, joka viittaa Johanneksesta johdettuun sukunimeen Jantunen. Ilmestyskirjan mukaan evankelista Johanneksen symboli on kotka. Siivet viittaavat myös suvun kantaisä Eliakseen, sillä siivet voidaan tulkita myös korpin siiviksi. Korppi on profeetta Elian symboli.

Siipiparin tulenpunainen väri viittaa kaskenpolttoon, joka oli talonpoikaisen suvun arkipäivää, ja samalla se viittaa suvun kotikylään Vuoksenrannan Kaskiselkään.

Embleemin alaosassa on tyylitelty verkko, joka viittaa suvun kotipitäjästä Vuoksenrannasta löydettyyn, maailman vanhimpiin lukeutuvaan pajusta punottuun kalaverkkoon.

Viirin liehukkeessa toistuvat Kannaksen Karjalan väreistä kulta ja punainen.

Sukuviirin käytöstä

Sukuviiriä eivät koske normaalit liputussäännöt, eikä viiriä ei tarvitse laskea yöksi. Viiriä voi käyttää ympäri vuoden. Liputuspäivinä on käytettävä Suomen lippua. Sukuviiriä ei suositella pidettäväksi lippusalossa liputuspäivinä, vaikka Suomen lippua ei käytettäisikään. Käytännössä viiri kuuluu arkeen ja Suomen lippu juhlaan. Sukuviirillä ei voi suorittaa suruliputusta eikä sillä ole suositeltavaa suorittaa yksityistä juhlaliputusta esim. syntymäpäivän tai valmistujaispäivän kunniaksi. Ei ole suositeltavaa käyttää viiriä ja Suomen lippua yhtä aikaa.

Sukuviirin suositeltava pituus on noin puolet lipputangon pituudesta. Yleensä, jos tanko on 8-9 metriä, niin viiri on 4 metriä, ja jos tanko on 9-11 metriä, niin viiri on 5 metriä. Viirin kannan leveyden suhde koko viirin pituuteen on noin 1:10.

Viirin tilaaminen

Viirit valmistaa Helsingin Lipputehdas, ja voit tilata viirin haluamillasi mitoilla osoitteesta jukka(at)helsinginlipputehdas.fi tai soittamalla numeroon 09 561 72222 tai 040 5811595 / Jukka Holopainen. Neljän metrin viirin hinta on n. 66 euroa ja 5 metrin viirin n. 87 euroa. Tilauksen hintaan lisätään toimituskulut n. 19 euroa. Toimitusaika on kaksi-kolme viikkoa.