Tervehdys Sinulle!

Niin kuin ei koronassa olisi ollut kylliksi, niin sitten tulivat nämä uudet haasteet. Onneksemme saimme vierailla sukumme kotikivijaloilla 30 vuoden ajan ja tehdä monen monta ikimuistoista matkaa yhdessä ja erikseen. Niissä riittää edelleen muisteltavaa ja kerrottavaa ja matkakuvissa on edelleen paljon katseltavaa.  

Tule mukaan sukukokoukseen keskustelemaan siitä, miten suku voi pitää yhtä ja yhteyttä vaikka kotiseutumatkat niin rakkaille paikoille täytyykin nyt jättää väliin. Etsitään yhdessä uusia toimintamuotoja! Ja tule sinäkin mukaan Vuoksenrantaseuran toimintaan ja seuran 51-vuotisjuhlaan sunnuntaina 7.8. Sysmän seurakuntasali Nuottaan ja Teatteritalolle. Kannattaa ilmoittautua Päivi Virolaiselle paivi.virolainen(at)icloud.com tai soita/ tekstaa 0400 715 933.

Sukuseuran vuosikokous
Seuran vuosikokous järjestetään lauantaina 27.8.2022 klo 10 Lahdessa (huomaa aika!). Kokoonnumme aluksi Sotilaslääketieteen museoon Hennalaan, osoitteeseen Helsingintie 199 B, 15700 Lahti, jossa pidämme kokouksen.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset vuosikokousasiat ja päätetään sääntömuutoksista hallituksen esityksen pohjalta. Esitettävät muutokset ovat:

  • vuosikokous on mahdollista järjestää etäkokouksena
  • hallitus voi katsoa seuran jäsenen eronneeksi, mikäli jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa toistuvasti maksamatta
  • jokainen jäsen maksaa jäsenmaksunsa vuosittain. Jatkossa ei ole mahdollista maksaa kymmenen vuoden jäsenyyttä etukäteen, kuten nykyisten sääntöjen mukaan on voinut menetellä ja
  • sääntöihin kirjataan myös lasten jäsenmaksun peruste.

Nykyiset säännöt löytyvät verkkosivuilta.

Kokouksen jälkeen meillä on mahdollisuus tutustua Sotilaslääketieteen museoon opastetusti. Lounaan nautimme klo 13 alkaen Lahden Upseerikerholla, joka sijaitsee museon läheisyydessä vanhalla varuskunta-alueella Hennalassa.

Ilmoittaudu ruoka- ym. järjestelyjä varten 14.8.2022 mennessä Eevi Pöystille puh. 0400 255332. Ilmoita myös, mikäli noudatat erityisruokavaliota.

Meneillään olevat hankkeet
Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on kolme hanketta, joita edistävät sukuneuvoston nimeämät työryhmät. Sukuni tarinat elävät –hankkeen kautta tavoitteena on toteuttaa ”iltasatukirja” –tyyppinen teos, jonka kuvat ja kertomukset pohjautuvat suvun jäsenten kertomuksiin tositapahtumista. Kertomuksista osa on kirjoitettu, mutta paljon vielä puuttuu.  Löydä juuresi Karjalasta –hankeen tavoite on mukautettu siten, että keskitymme keräämään tietoja kivijaloilla vuonna 1939 asuneista suvun jäsenistä ja talojen historiasta. Kolmas hanke on Suvun valokuva-albumi, joka on edelleen työn alla.

Sukuseuran tuotteet 
Julkaisimme joulukuussa 2017 Aili Jantusen kirjoittaman ”Kurkistuksia muistin hämärään”-muistelmateoksen. Kirja on nidottu, 263 sivua ja sen hinta on 12 euroa. Voit tilata kirjan soittamalla Seija Halmeelle (yhteystiedot alla) tai tilaamalla verkkokaupastamme tai poiketa ostamaan sen Pöystin Isännöintitoimistosta Vääksystä (Kustaankuja 2, 2. kerros).

Aili Jantusen sisar Krista Sands on kääntänyt kirjan englanniksi ja täydentänyt sitä omilla muistikuvillaan. Englanninkielinen verkkoversio ”Glimpses into the Twilight of Memories” on julkaistu sukuseuran verkkosivuilla. Verkkokirja on ilmainen.

Muita seuran tuotteita ovat vaakuna-aiheiset postimerkkiarkit, sukukirjat 1998 ja 2012 sekä kipsinen sukuvaakuna. Voit tutustua tuotteisiin ja tilata niitä verkkokaupassamme. Tuotteita on myynnissä myös vuosikokouksen yhteydessä Lahdessa. Postitse toimitettaessa lähetyksiin lisätään toimituskulut. Sukuviirimme on tilattavissa suoraan Helsingin Lipputehtaalta. Viirin voi tilata omaan lipputankoon sopivan kokoisena osoitteesta jukka(at)helsinginlipputehdas.fi tai soittamalla numeroon (09) 561 72222 tai 040 5811595 / Jukka Holopainen. Suosituskoko viirille on puolet lipputangon pituudesta. Neljämetrisen viirin hinta on n. 66 euroa ja viisimetrisen n. 87 euroa. Tilauksen hintaan lisätään toimituskulut n. 20 euroa. Toimitusaika on kaksi-kolme viikkoa.

Sukuseuran suljettu Facebook-ryhmä
Seuralle avattiin Facebookissa oma suljettu ryhmä syksyllä 2015. Jäseneksi ryhmään pääsee pyytämällä jäsenyyttä ryhmän Facebook-sivuilta. Apua saa tarvittaessa sähköpostilla juhani.jantunen(at)elisanet.fi

Internet-sivut
Seuran nettisivusto on siirretty Karjalan Liiton sivuston alle. Myös vanha sivustomme on toistaiseksi käytössä, eikä kaikkea sisältöä ole vielä siirretty uusille sivuille.

Sivuston kautta saat myös tietoa seuran toiminnasta ja ajankohtaista sukuseuran kuulumisista. Sivustolla on hallituksen jäsenten henkilökohtaiset yhteystiedot. Ota rohkeasti yhteyttä missä tahansa sukuasiassa.

Jäsenmaksu 2022
Seuran jäsenmaksu on kerätty keskitetysti Karjalan Liiton kautta, kuten uudistettu jäsenmaksukäytäntö edellyttää. Liiton osuus maksusta on 20 euroa ja se tilittää seuralle seuran osuuden, joka tältä vuodelta on 10 euroa. Maksamalla jäsenmaksun saat käyttöösi Liiton edut, mm. 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Karjalan Kunnat –lehden. 

Osoitemuutokset voi ilmoittaa Paula Pöystille tai verkkossa Jäsentietojen muutos -lomakkeella.

Aurinkoista kesää – Tavataan ensin Sysmässä ja sitten Lahdessa!!

Asikkalassa heinäkuussa 2022
Seija Halme

Sukukirje 2022 / 2

Terveiset Jantusen sukuseurasta!
Meillä oli syyskokous elokuun lopussa Lahdessa Sotilaslääketieteen museossa. Kokouksen

osallistujat kannustivat sukuneuvostoa suunnittelemaan ensi kesälle sukumatkan. Kivijalka-
matkailun sijaan suuntana olisi evakkoreitti Venäjän rajalta eteenpäin kohti Pohjanmaata vievää

rautatietä. Kesällä 1944 matkaa tehtiin hevoskärryillä, polkupyörällä ja jalkaisin kotieläimiä
paimentaen. Talvisodan junakuljetukset alkoivat useimmilla jo Antrean asemilta.
Matkan suunnittelussa pyydämme apuasi.
o Tiedätkö sinä, mitä reittiä sinun läheisesi tulivat Kannakselta nykyiselle Suomen ja Venäjän rajalle
o Suomen puolella mitä teitä kulkivat ja mistä nousivat junaan?
o Ketkä kulkivat yhdessä?
o Millä kulkuvälineillä matkalaiset olivat liikkeellä?
o Onko siitä olemassa jotakin kirjallista muisteloa tai "matkakertomusta", jopa valokuvia?
o Minne junamatkan jälkeen päädyttiin?
o Millainen oli vastaanotto?
o Entä siitä eteenpäin, milloin ja miten siirryttiin seuraaville, mahdollisesti lopullisille asuinsijoille?
o Vastauksessasi voit käsitellä erikseen marrasjoulukuun 1939 lähtöä ja kesän 1944 lähtöä tai vain
toista niistä.

Nyt viimeistään on aika haastatella suvun vanhimpia, josko heidän muistilokeroissaan olisi evakko-
matkan reittiä tai muita sattumuksia matkan varrelta. Älä arkaile, vaikka sinulla ei olisi ehjää

kertomusta. Myös pienet sirpaleet ovat tärkeitä ja niistä yhdessä voimme muodostaa kokonais-
kuvaa suvun vaiheista.

Voit laittaa aineistoa postissa osoitteella Seija Halme, Ramsaynranta 1 A 16, 00330 Helsinki tai
sähköpostilla seija.halme(at)hotmail.com tai soittaa puh. 050 568 5566 /Seija Halme.
Aineistoa käytetään sukumatkan valmisteluun ja toteutukseen ensi kesänä. Samalla pyydämme
lupaa esittää tarinoita ja matkakertomuksia bussissa matkan aikana osallistujille.
Matkasta saat lisätietoja helpoimmin verkkosivujemme kautta heti, kun jotakin tietoa ajankohdasta,
reitistä, ohjelmasta ja ilmoittautumisesta on julkaistavissa.
Verkkosivuillamme on julkaistu myös viime kesän kokouksessa päätetyt seuran uudet säännöt,
joiden mukaan kaikki seuran jäsenet maksavat vuosittain jäsenmaksunsa, myös aiemmat
”ainaisjäsenet”. Karjalan Liitto laskuttaa 2023 jäsenmaksut helmikuussa.
Toivotamme Sinulle ja Läheisillesi Rauhallista Joulunaikaa!
terveisin Seija Halme ja sukuneuvosto