Vahviala-seura ry:n vuosikertomus vuodelta 2018 (pdf)

Vahviala-seura ry on jäsenenä Karjalan Liitto ry:ssä ja Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ry:ssä. Vahviala-seura on lisäksi Karjalaisen nuorisoliiton kannatusjäsen.
Seuran toiminta vastaa 19.10.2013 vahvistettuja sääntöjä.

Vahvialan Rauhamaan hautaus- ja kirkkomaan alueen suojelusta ja säilyttämisestä toistaiseksi on sovittu Venäjän viranomaisten kanssa 22.3.2018 allekirjoitetun pöytäkirjan mukaisesti. Vuonna 2019 aloitetaan hautaus- ja kirkkomaan alueiden rajojen merkitseminen ja pystytetään alueille opaste- ja infotaulut paikallisten viranomaisten kanssa.
Lisäksi hautausmaalle laaditaan hoitosuunnitelma.

Tuotemyyntiä on jatkettu tapahtumien yhteydessä, ja erityisesti Iitin kesäkahvilan tuotto on kannattavaa. Jäsenmäärä jatkaa kasvuaan ja oli vuoden 2018 lopussa 222.
Tapahtumat on toteutettu pääosin paikallisten seurojen, yhdistysten ja laajan talkooväen tuella. Toimintaa ovat tukeneet lisäksi Vahviala-säätiö ja Iitin kunta apurahan muodossa.
Kesäjuhlan ja tapahtumien järjestämisestä vastaavat toimikunnat yhdessä hallituksen kanssa. Kuva- ja taidetoimikunnan työ jatkuu projektisuunnitelman mukaisesti vahvialalaisen kulttuurin tallentamiseksi Eero Poikelan vetämän työryhmän johdolla.

Taiteilija Edwina Goldstonen kanssa on tehty merkittävää yhteistyötä. Nurmin koulun lasinegatiivien tiimoilta taiteilija on pitänyt lukuisia näyttelyjä, ja Edwina Goldstonen kanssa on valmisteilla sopimus, jolla Vahviala-seura saa julkaista ja käyttää valokuva-arkiston materiaalia.
Juhlissa ja tapahtumissa on mukana seuran lippu.
Kaatuneiden muistopäivänä 20.5.2018 seuran ja Vahviala-säätiön puolesta laskivat seppeleen Iitin sankarihaudalle Riitta Haglund, Eeva Maija Heikkilä ja Riitta Wallin. Lippuvartioon osallistuivat Matti Järvenpää, Eero Poikela ja Juho Salminen.

Kevätkokous

Sääntömääräinen kevätkokous ja tapahtumapäivä pidettiin 10.3.2018 Kotipiirissä, Mäntsälässä. Tapahtumapäivän teemana oli Kevätkarkelot, jolloin kuultiin musiikkiesityksiä ja yhteislaulua Jarmo Vinnikan ja Timo Mäkisen johdolla. Humma hukassa näytelmän esittivät Juha Metso ja Eero Poikela. Tapahtumapäivän juontajana ja vastuuhenkilönä toimi Riitta Haglund.
Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä.

Karjalan Liiton kesäjuhlille 15-17.6.2018 Kouvolaan osallistui 9 hallituksen jäsentä. Karjalan Liiton kesäjuhlilla Viipurin Pop up seminaarissa Hannu Sollo esitteli Vahvialaa Eero Poikelan laatiman dia-sarjan tukemana.
Seura toteutti Matti Ylänteen taidenäyttelyn juhlissa, ja esillä oli 20 taulukopiota.
Näyttelyssä oli satoja kävijöitä, ja se sai runsaasti kiitosta.
Riitta Haglund toimi juhlien talous- ja kansliatoimikunnissa sekä oli tiimin vetäjä lasten puuhapajassa. Hän osallistui myös juhlatoimikuntaan.

Vahviala-seuran 70-vuotis juhla Iitissä 8.7.2018

Juhla aloitettiin perinteisesti jumalanpalveluksella Iitin kirkossa, jonka jälkeen tehtiin kunniakäynnit sankarihaudalla ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä. Iitin seurakunta oli huomioinut seuran juhlan arvokkaalla tavalla. Juhla jatkui lounaan jälkeen Kausalan Ravilinnassa, jossa juhlapuheen piti Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen. Iitin kunnanhallituksen tervehdyksen toi puheenjohtaja Eemeli Lehtinen. Koskettavien musiikkiesitysten lisäksi nähtiin riemastuttava Äijäkanteleiden esitys.
Tilaisuudessa Eeva-Liisa Kurki, Pertti Hakanen ja Hannu Sollo jakoivat Karjalan Liiton ansiomerkit, joista Hilja Kalso sai Kultaisen ansiomerkin ruusukkein, ja Esko Mälkki Kultaisen ansiomerkin. Hopeiset ansiomerkit saivat Maija-Leena Vehkomäki ja Riitta Wallin. Liiton pronssiset ansiomerkit saivat Pirjo Anttonen, Eeva Maija Heikkilä ja Pirjo Taimisto. Lisäksi Natalia Vahvelaiselle, Esko Käelle ja Pertti Salolle myönnettiin harrastemerkki.
Esko Mälkki lausui kiitokset ansiomerkkien saajien puolesta.
Hallituksesta koostuvaa juhlatoimikuntaa johti puheenjohtaja Hannu Sollo, joka tervehdyspuheessaan kiittikin aktiivista ja reipasta talkooväkeä juhlan aikaansaamisessa.
Juhlaan osallistui n. 200 henkilöä, ja Eeva Maija Heikkilä lausui loppusanat.

Vahviala-seuran 70v juhlanäyttely toteutettiin Iitin kirjaston näyttelytilassa 2 – 27.7.2018. Näyttelyssä oli mm. Matti Ylänteen taidetta, kyläkirjojen esittely, vanhoja vahvialalaisia esineitä ja leikekirjat. Kävijöitä oli n.110 henkilöä. Eero Poikelan tekemä diasarja esitteli Vahvialaa kokonaisuudessaan.

Matkat Vahvialaan

28.7.2018 kesäretkelle osallistui 44 henkilöä ja mukana oli myös kiitettävästi Vahvialasta kiinnostuneita nuoria. Matkan tutustumis-ja vierailukohteina olivat Karppilanlahti ja Tervajoki. Lopuksi käytiin Viipurissa.
6.6.2018 toteutettiin Rauhamaan hautaus- ja kirkkomaan siivousmatka. Matkalle osallistui 8 henkilöä.
10.10.2018 tehtiin Rauhamaan hautausmaan siivousmatka, mukana oli 9 henkilöä. Matkalla käytiin myös Viipurissa.
Matkanjohtajana kotikylämatkoilla on toiminut Hannu Sollo ja kuljetuksista on vastannut Jyrki Pakkanen Ky.

Syyskokous

Sääntömääräinen syyskokous ja tapahtumapäivä pidettiin 10.11.2018 Myllykosken seuratalolla. Osallistujia oli n. 30 henkilöä ja teemana oli Vahvialan luonto. Esitelmät aiheeseen liittyen pitivät Esko Mälkki ja Maija-Leena Vehkomäki. Musiikkiesityksistä vastasi Maarit Salo. Juontajana toimi Hannu Sollo.
Jäsenkirjeitä lähetettiin vuoden 2018 aikana yhteensä 3 ja tiedottaminen toteutettiin mm. paikallislehtien, Karjala-lehden, kotisivujen ja facebookin avulla. Vahviala-seura on toisena ylläpitäjänä facebook ryhmässä: Juuret Vahvialan pitäjässä luovutetussa Karjalassa.

Hallitus vuonna 2018

Hannu Sollo, puheenjohtaja
Eeva Maija Heikkilä, varapuheenjohtaja, jäsensihteeri
Riitta Wallin, sihteeri
Pirjo Anttonen, rahastonhoitaja
Riitta Haglund, jäsen
Juha Metso, jäsen
Eero Poikela, jäsen
Mette-Maaria Saarela, jäsen
Pertti Salo, jäsen
Hannes Sipiläinen, jäsen

Hallitus kokoontui yhteensä 8 kertaa ja kokoukset pidettiin pääsääntöisesti Kuusankosken kokoustilassa.