Vahviala-seura ry:n vuosikertomus vuodelta 2017


Vahviala-seura ry on jäsenenä Karjalan Liitto ry:ssä ja Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ry:ssä. Vahviala-seura on lisäksi Karjalaisen nuorisoliiton kannatusjäsen.
Seuran toiminta vastaa 19.10.2013 vahvistettuja sääntöjä.
Vahvialan Rauhamaan hautausmaan hallintasopimuksen uusiminen on edelleen vireillä Viipurin alueen hallintoviranomaisissa.

Tuotemyyntiä on jatkettu onnistuneesti kaikkien tapahtumien yhteydessä, ja erityisesti Iitin kesäkahvilan tuotto oli kannattavaa. Jäsenmäärä jatkaa kasvuaan ja oli vuoden 2017 lopussa 193.
Tapahtumat on toteutettu pääosin paikallisten karjalaisseurojen ja laajan talkooväen tuella. Toimintaa ovat tukeneet lisäksi Vahviala-säätiö ja Iitin kunta apurahan muodossa.
Kesäjuhlan ja tapahtumien järjestämisestä vastaavat toimikunnat yhdessä hallituksen kanssa. Kuva- ja taidetoimikunnan työtä jatketaan vahvialalaisen kulttuurin tallentamiseksi, kuten vuonna 2017 Matti Ylänteen taideteosten osalta.

Juhlissa ja tapahtumissa on mukana seuran lippu.

Pitäjäesittely 16.2.2017 Karjala-talolla

Karjala-talolla 16.2.2017 pidetyssä pitäjäesittelyssä olivat vuorossa Vahviala ja Äyräpää. Tilaisuuteen osallistui n. 100 henkilöä. Vahvialan yleisesittelyn piti Hannu Sollo. Hän esitteli Vahvialaa Esko Mälkin tekemän karttakirjan mukaisesti. Vahvialan teollisuuteen loi katsauksen Risto Penttinen, jonka mukaan pitäjän pääelinkeinoina olivat maa- ja metsätalous.

Riitta Wallin luki otteita Sylvi ja Urho Kekkosen kirjeenvaihdosta Vahvialaan liittyen. Otteet olivat Rauno Heiskan kirjasta Hiivaniemi – Rajan jakama kylä.
Seuran nykyistä toimintaa ja tulevia tapahtumia kuvasi Eeva Maija Heikkilä. Yleisökysymykseen Vahvialan vaakunasta vastasi Hannes Sipiläinen, jonka isä Pentti Sipiläinen on suunnitellut vaakunan.
Tilaisuuden päättivät hanuristit Toivo Pönni ja Jouko Salonen, jotka soittivat Häsälän Jenkan ja Sydänmaan valssin.

Kevätkokous

Sääntömääräinen kevätkokous ja tapahtumapäivä pidettiin 18.3.2017 Töyrylän kartanossa Artjärvellä. Tapahtumapäivän teemana oli  Vahvialan Osuuskassatoiminta. Ansiokkaan ja mielenkiintoisen esitelmän piti Eero Poikela. Tapahtumapäivän aikana toteutettiin myös huutokauppa, jossa myytiin Vahviala lapaskilpailun satoa. Meklarina toimi Hannu Sollo.
Tapahtumaan osallistui n. 40 henkilöä.

Karjalan Liiton kesäjuhlille 16-18.6.2017 Jyväskylään osallistui 6 henkilöä.

Kesäjuhla Porvoossa 2.7.2017

Juhla aloitettiin perinteisesti jumalanpalveluksella Porvoon Tuomiokirkossa, jonka jälkeen tehtiin kunniakäynnit sankarihaudalla ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä. Juhla jatkui Haikon kartanon Villa Haikkoossa, jossa juhlapuheen piti Suomen itsenäisyyden teemavuoteen liittyen Urho Kekkosen arkiston tutkija Janne Ridanpää, aiheena Urho Kekkonen ja Vahviala. Ohjelmassa oli lisäksi musiikki-, tanssi- ja lausuntaesityksiä.  Juhlan toteuttamisesta vastasi juhlatoimikunta Hannes Sipiläisen johdolla.
Osallistujia oli n. 150 henkilöä.

Matka Vahvialaan toteutettiin 29.7.2017.

Matkan tutustumis-ja vierailukohteina olivat Hounin ja Louon kylät. Oppaina toimivat Esko Mälkki ja Irja Rongas. Osallistujia oli yhteensä 39 henkilöä.

 

14.6.2017 toteutettiin Rauhamaan hautaus- ja kirkkomaan siivousmatka. Matkalle osallistui 11 henkilöä.

6.12.2017 käytiin Rauhamaan, Karppilan, Säkkijärven ja Sorvalin hautausmailla sytyttämässä itsenäisyyspäivän kynttilät sankarihaudoilla. Matkalle osallistui 10 henkilöä.

Matkanjohtajana kotikylämatkoilla on toiminut Hannu Sollo ja kuljetuksista on vastannut Jyrki Pakkanen Ky.

Taidemaalari Matti Ylänteen tuotannon kokoaminen

Pirjo Taimisto on toteuttanut taidemaalari Matti Ylänteen yli 50 taulun kuvaamisen, luetteloinnin, historiikin keruun ja arkistoinnin.

Syyskokous

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 11.11.2017 Tuulensuojan kokoustilassa Kouvolassa.

Tapahtumapäivän teemana oli vahvialalaisen taidemaalari Matti Ylänteen taide ja hänen töidensä taidenäyttely. Matti Ylänteen elämänvaiheista ja hänen taiteestaan kertoi Marja Laine, taiteilijan veljen tytär. Vahviala-seura on kuvauttanut Ylänteen teoksia, ja näytteillä oli yli 50 valokuvakopiota. Pirjo Taimisto vastasi yhdessä työryhmän kanssa onnistuneen tapahtumapäivän järjestämisestä.

Jäsenkirjeitä lähetettiin vuoden 2017 aikana yhteensä 3 ja tiedottaminen toteutettiin mm. paikallislehtien, Karjala-lehden, kotisivujen ja facebookin avulla. Vahviala-seura on toisena ylläpitäjänä facebook ryhmässä: Juuret Vahvialan pitäjässä luovutetussa Karjalassa.

Hallitus vuonna 2017

Hannu Sollo, puheenjohtaja
Eeva Maija Heikkilä, varapuheenjohtaja, jäsensihteeri
Riitta Wallin, sihteeri
Pirjo Anttonen, rahastonhoitaja
Riitta Haglund, jäsen
Hilja Kalso, jäsen
Juha Metso, jäsen
Eero Poikela, jäsen
Pertti Salo, jäsen
Hannes Sipiläinen, jäsen

Hallitus kokoontui yhteensä 7 kertaa ja kokoukset pidettiin pääsääntöisesti Kuusankosken kokoustilassa