Talo nro 4 Harjula

Heikki Johaninpoika Turtia ja Ida Sipiläinen Hounilta hääkuva

Heikki Johaninpoika Turtia 15.12.1884 -27.10.1930 ja Ida Sipiläinen Hounilta 26.9.1893 -13.5.1975 avioituivat 1916 ja asuivat Harjulan talossa. Tilan oli Heikin isä ostanut Antti Sepän leskeltä Karoliinalta o.s. Henttonen v.1903. Heikille ja Idalle syntyivät lapset Toini 12.1.1918, Helvi 13.11.1919, Aili 9.11.1921, Toivo 7.10.1925 ja Pentti 17.7.1928. (Leena Koskelainen)

Tytöt seisomassa vasemmalta Aili, Toini ja Helvi, istumassa Toivo

Tytöt seisomassa vasemmalta Aili, Toini ja Helvi, istumassa Toivo. 1926 (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Anna Sipiläinen, Viola Messo, Olga Sipiläinen, edessä Helvi

Vierailulla Ida Turtian äiti Anna Sipiläinen o.s. Kotonen s. 1873, sylissä tyttärentytär Viola Messo s. 1923, takana Idan sisko Olga Sipiläinen s. 1911, edessä Helvi Turtia. 1920-luku. (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Heikki ja Ida, lapset vasemmalta Toini, Aili Toivo ja Helvi

Perhekuvassa Heikki ja Ida, lapset vasemmalta Toini, Aili Toivo ja Helvi. 1920-luku. (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Kotitekoisilla suksilla vas. Toivo, Pentti ja Lauri-serkku

Kotitekoisilla suksilla hiihtämässä vas. Toivo, Pentti ja Lauri-serkku. Sukset tehtiin yleensä oksattomasta koivusta. Ensin veistettiin muoto. Sitten kärjet taivutettiin joko paininpuissa tai joskus myös niin, että veiston jälkeen kärjet työnettiin kattoparrujen väliin, jossa ne suksien painosta roikkuessaan muotouituivat kaareviksi. Kun sukset olivat kuivuneet, ne viimeisteltiin höyläämällä, tervattiin ja paahdettiin. 1930-luku (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Helvi Turtia

Kun 17.2.1940 Vahvialaan annettiin evakuointimääräys, lähti Helvi Turtia sisarensa Ailin kanssa kuljettamaan Harjulan karjaa. Lehmät Oma, Ystävä, Tuttava, Heila ja Nyyriki saivat kuljetuksen veturin jälkeen ensimmäisessä avovaunussa. Lehmien evääksi laitettiin mukaan heinää. Veturin piipusta lensi kipinöitä heinien joukkoon ja sisarusten tehtävänä oli valvoa, etteivät heinät syttyneet palamaan. Asemilla lämmitettiin paleltuneita varpaita. Matka johti Oripään kuntaan. 1930-luku (Kopio Tervajärven ryhmäkuvista)

Aili Turtia

Aili Turtia lähti rippikoulun jälkeen apulaiseksi Otto-setänsä perheeseen Tienhaaraan ja palasi kotiin talvisodan liikekannallepanon alkaessa. Jatkosodan evakuoinnissa oli Liinu-hevosen kärrit pakattu ääriään myöten tavaraa ja perheenjäseniä. Ahtauden vuoksi Aili ratsasti hevosen selässä. Kun Sirpa 3 v ei enää viihtynyt kuormassa, otti Aili hänet hevosen selkään. Ahtaalla tiellä Liinu säikähti kovaa ääntä ja ratsastajat putosivat hevosen jalkoihin. Viisas Liinu ei ottanut enää yhtään askelta ja ratsastajat selviytyivät muutamalla naarmulla. 1930-luku. (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Toivo Turtia ja Kalevi Rakkolainen.

Harjulan perhekunta jakaantui niin, että Ida, Helvi, Aili ja Toivo Turtian evakkotie johti Oripään kuntaan. Siellä Toivo pääsi ripille 1941 ja varmisti olinkuntansa tähän rippikuvaan. Toverina on oikealla Kalevi Rakkolainen. (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Toivo Turtia on saanut uuden polkupyörän ehkä rippilahjaksi

Toivo Turtia on saanut uuden polkupyörän ehkä rippilahjaksi. Kuva taas kotijärven rannalta 1942. (Leena Koskelainen)

Pentti ja Toivo, oikealla serkkupoika Lauri Augustinpoika

Vasemmalta Pentti ja Toivo, oikealla serkkupoika Lauri Augustinpoika "Toistalosta". Kotiinpaluun jälkeen sota leimasi lastenkin elämää. Lentokone oli pudonnut Tervajärven eteläpuolella oleville järville ja pojat kävivät monta kertaa sitä tutkimassa. He irrottivat koneesta metallia ja hioivat siitä sormuksia. 1940-luku (Leena Koskelainen)

Pentti Turtia

Pentti Turtia oli rohkea poika ja jos tytöt olivat huomanneet pihapiirissä käärmeen, lähti Pentti oitis sitä hävittämään. 1930-luku (Toivo Turtian kuvakokoelma)

 Toini Turtia ja Armas Koskelainen avioituivat vuonna 1936

Heikki Turtia sairastui ja kuoli 1930. Tilalla tarvittiin miestyövoimaan ja rengiksi palkattiin Armas Koskelainen s.1907 samalta kylältä. Yhteistyö johti avioliittoon. Toini Turtia ja Armas Koskelainen avioituivat 1936. Heidän lapsensa ovat Leila 18.5.1936, Matti 7.9.1937, Sirpa 21.10.1941, Leena 4.9.1945 ja Maija 27.2.1948. (Leena Koskelainen)

Koskelaisen perheen vanhimmat lapset Leila ja Matti isänsä kera

Koskelaisen perheen vanhimmat lapset Leila ja Matti isänsä kanssa kotipihassa viimeisenä rauhankesänä. 1939 (Leena Koskelainen)

Leilan tarkka piirros Harjulan pihapiiristä.

Leilan tarkka piirros Harjulan pihapiiristä.

Armas, Matti, Leila ja Toini kuvattuina Punkalaitumella

Välirauhan aikana Armas, Matti, Leila ja Toini kuvattuina Punkalaitumella Rasin kartanossa. Asuntona oli huone muonamiesten talossa. Sirpan syntymän aika tuli 21.10.1941. Armas Leilan ja Matin kanssa odotti tilanteen etenemistä talon toisen päädyn kylmillään olleessa huoneessa. Hän yritti lämmittää, mutta hella veti huonosti. 1941 (Leena Koskelainen)

Sirpa ensimmäistä kesäänsä kotipihalla Harjulassa

Tässä nuori paluumuuttaja Sirpa on päässyt viettämään ensimmäistä kesäänsä kotipihalle Harjulaan. 1942. (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Ida Turtian passikuva

Henkilöllisyystodistuksia tarvittiin sota-aikana asioiden hoitamiseksi evakkopaikkakunnilla ja myös kun päästiin palaamaan kotiin. Vahviala oli sotatoimialuetta ja henkilöllisyys piti varautua todistamaan kysyttäessä vaikka pellolla. Kotipaikkakunnan ulkopuolelle matkustettaessa esim. Viipuriin, tarvittiin kunnan virkamiehiltä saatu kulkulupa. Tässä Ida Turtian passikuva. 1940-luku (Toivo Turtian kuvakokoelma)

 Harjulan taloon majoittuneita paluumuuttajia kesällä 1942

Kotiin palatessa keväällä 1942 suurin osa Turtianpään taloista oli poltettu ja joitakin kiireisimpiä muuttajia oli jo majoittunut tähän Harjulan taloon, joka ihmeen kaupalla oli säilynyt poltettujen talojen välissä. Asumiset järjestyivät. Kuvassa vasemmalta Ida Turtia, Leila ja Matti Koskelainen, Pirkko Lavonen, Sirpa ja Toini Koskelainen, Aili ja Helvi Turtia. 1942 (Leena Koskelainen)

Harjulan talo talvella 1943

Harjulan talo talvella 1943. Kuvassa Leila. Vertaamalla tätä talokuvaa Leilan piirtämään pihapiiriin kuvaa 14, saa täydentävän käsityksen Harjulan elämän puitteista. 1943 (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Sota-ajan kuvassa Toini ja Armas Koskelainen

Sota-ajan kuvassa Toini ja Armas Koskelainen. (Toivo Turtian kuvakokoelma)

Armas sotalomalla

Armas sotalomalla. 1940-luku (Leena Koskelainen)

Armas, Matti, Leila, Punkalaitumella syntynyt Sirpa ja Toini

Armas sotalomalla, Matti, Leila, Punkalaitumella syntynyt Sirpa ja Toini. Kotiinpaluun jälkeen Sirpa joutui Viipuriin leikkaukseen ja oli nyt palannut takaisin kotiin toipumaan. Taustalla siintää Tervajärvi. 1940-luku (Leena Koskelainen)

Kaksi paluumuuttajaa lehmä ja Matti

Kaksi paluumuuttajaa lehmä ja Matti. Lehmä tarkastelee nuorta hoteloijaa.1940-luku (Leena Koskelainen)

Toivo Turtia

Toivo Turtia oli syntynyt 7.10.1925 ja jo syyskuussa ennen 18-vuotispäiväänsä hän kävi kutsunnoissa ja meni nostomieheksi 13.10.1943 koulutuspataljoonaan ja koulutettiin konepistoolimieheksi. Hän osallistui ensin Kannaksella Vuosalmen ja Ylimaan taisteluihin ja jatkoi sitten Lapin sodassa Laanilan, Ivalon, Vuotson ja Inarin taisteluissa. Hänet kotiutettiin 31.12.1944 ja heti seuraavana päivänä alkoi lakisääteinen varusmiespalvelus. 1940-luku (Leena Koskelainen)