Talo nro 53 Lahtela

Lahtelan talo

Heikki ja Vihelmiina Koskelainen muuttivat Tervajärvelle 1916 kun Heikin isä Juhkom Koskelainen Koskelasta osti tilan pojilleen Antille ja Heikille Heikki Turtian perikunnalta. Veljekset jakoivat tilan keskenään. Tällä tontilla sijainnut edellisten omistajien talo Paavola purettiin 30-luvulla ja tilalle rakennettiin tämä uusi talo. Se oli säilynyt talvisodan ajan kohtalaisessa kunnossa. Lahtela 1942 (Vilma Virkilä)

Heikki ja Vilhelmiina Koskelainen o.s. Houni

Heikki 1889-1937 ja Vilhelmiina Koskelainen o.s. Houni 1891-1970. 1914 Kopio Koskelaisten sukututkimuksesta (Jouni Huovilainen)

Heikki ja Vilhelmiina Koskelaisen perhe vuonna 1933

Heikki ja Vilhelmiina Koskelaisen perhe vuonna 1933. Lapset: Vilho, Eeli, Aili, Siiri, Kaisa, Eino, Vilma ja Pentti. Seuraava lapsi, Kauko, syntyi joulukuussa 1934, joten lapsia on nyt kahdeksan. Tervajärvi Lahtela 1933 (Eeva Immonen)

Myllysenpään naiset viettävät äitienpäivää Matti Aspin pihalla 1938

Myllysenpään naiset viettävät äitienpäivää Matti Aspin pihalla 1938. Oikeassa reunassa on Miina Koskelainen Lahtelasta tr53 nuorimman Kauko-poikansa kanssa. Edessä vas Anna Aspi Tattarista, Hikka Nippula Jokelasta, Helena Mälkki Mälkkilästä ja Anna Mälkki Suurpeltolasta. Takana vas. Anttilan Antin vaimo Emma Koskelainen, Helena Myllynen Uutelasta, Harjulan Antonin Toivo-pojan vaimo Vieno Koskelainen (Amalian tytär), Miina Myllynen Kotterista, Amalia Koskelainen Harjulasta, Elvi Aspi Tattarista, Tilda Mälkki Suurpeltolasta, Helmi Mälkki Lahdenpohjasta. Tattari 1938 (Mälkin kuvakokoelma)

Aili Koskelainen

Aili Koskelainen (1919-2008) Lahtela 1930-luku (Vilma Virkilä)

Vilma Koskelainen

Vilma Koskelainen (1928-2022). Talvisodan evakkoon lähdettäessä Vilma oli 12 v. Isä oli kuollut edellisenä vuonna, aikuinen veli oli sodassa ja Vilmaa nuorempia lapsia olivat Pentti (1931-2008) ja Kauko (1934-2013). Vilmaa vähän vanhempi Eino (1926-1990) 13 v huolehti nuoremman sisarussarjan evakkomatkasta, josta kerrotaan toisessa kuvassa. (Vilma Virkilä)

Elvi Katrina

Elvi Katrina "Kaisa" Koskelainen (1924-2009) (Eeva Immonen)

Kuvassa Tervajärven Myllysenpään väkeä

Kuvassa Tervajärven Myllysenpään väkeä. Oikealla takana on Anja Koskelainen. Hänen vieressään näyttäisi olevan Jorma Antinpoika Mälkki Tervajärven Suurpeltolan talosta (tr65). Edessä tuntemattoman naisen sylissä on Kauko. Vasemmalla on Pentti. Takana ovat ilmeisimmin Aili ja Siiri. Taaimmaisena on Eino Jorma-hevosensa kanssa. Talvisodan evakkoon lähdettäessä rohkea nuorimies Eino (s. 1926) 13 v ilmoitti, että "Kyll mie ossaan hevosen valjastaa" - vanhin veli oli rintamalla - ja nuori mies valjasti Jorman. Ensin ajettiin Nurmin asemalle, mutta pommituksen takia jouduttiin palaamaan kotiin. Parin päivän kuluttua lähdettiin hevosella uudestaan ja kuljettiin Kouvolaan saakka, josta perhe pääsi junaan. Eino palasi hevosineen yksin kotiin ja tuli sitten vanhempien siskojen ja lehmien kanssa Oripäähän. Tämä kuva on otettu Lahtelassa kesällä 1942 tai 1943.(Eeva Immonen)

Siiri Koskelainen ja Uuno Vainio

Lahtelan perhekunta oli evakossa Oripäässä. Taloissa tarvittiin työvoimaa ja Siiriä pyydettiin töihin evakkopaikan naapuriin. Siellä rakkaus syttyi. Siiri vihittiin talon nuoren miehen Uuno Vainion kanssa ja satakuntalainen talo sai iloisen karjalaisen miniän. Lahtela 1940-luku (Vilma Virkilä)

Anja Toivolan (myöh Koskelainen) talvisodan evakkotalo Aitoossa.

Anja Toivola (myöh Koskelainen) kertoo omasta evakkomatkastaan kevättalvella 1940. "Olin Saunalahessa kotonnain, ko pit juosta vastapäisen talon kellarii pommii suojaa. Sielt mei pit lähtee Monrepoon koululle eikä päästykkää ennää kottii. Eikä myö saatu mittää mukkaa. Miul ol käslaukku, missä ol rahapussi ja muutama valokuva sekä henkilöpaperit. Ens oltii Vahvialan kirkonkylässä Sipiläisellä muutama päivä. Sit mäntii Nurmin asemalle ja härkävaunuu. Hämeenlinnan kirkos myö oltii yötä ja oli nii julmetun kylmä. Kirkon penkillä koitettii nukkuu. Seuraavan päivän meiät vietii kuorma-autolla Pälkäneelle ja sit hevosella eri taloihi. Meiän perhe ja toine viipurilaine perhe päästii Aitoosee Heikkilän talloo. Siintä tul meille koti huhtikuuhu 1940 saakka." Kuvassa Anja oikealla sekä muutakin Heikkilän talon evakkoväkeä ja talon omaa väkeä. Aitoo Heikkilä kevättalvi 1940 (Eeva Immonen)

Aili Ruti o.s. Koskelainen ja Vilhon vaimo Anja

Aili Koskelainen avioitui Väinö Rutin kanssa, mutta puolen vuoden kuluttua Väinö kaatui 21.2.1940 Muolaan Ilveksessä. Kuvassa Aili Ruti o.s. Koskelainen ja Vilhon vaimo Anja Väinön haudalla Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Lahtela 1940 (Vilma Virkilä)

Vilho Koskelainen

Vilho Koskelainen 1914-1974 oli vanhin Lahtelan tr53 sisaruksista. Hän palveli talvisodassa 16. Linjanrakennuskomppaniassa rakennusryhmän johtajana. 1940-luku (Vilma Virkilä)

Vilho Koskelainen ja Anja Toivola

Vilho Koskelainen ja Anja Toivola (1918-2015) vihittiin jatkosodan aikana. Kuvassa tuore pariskunta Vilhon kotitalon seinustalla. Hirrestä rakennettu talo on 1930-luvulla vuorattu panelilla ja maalattu vaaleaksi, talossa jykevä kiviperustus. Kuvan vasemmassa reunassa kajastaa Tervajärvi. Lahtela 1940-luku (Vilma Virkilä)

Vilhon ja Anjan ensimmäinen lapsi Heikki

Vilhon ja Anjan ensimmäinen lapsi Heikki 1944-1960 syntyi Tervajärvellä. Nuori perhe kuvattuna Lahtelan pihassa. Lahtela toukokuu 1944 (Eeva Immonen)

Eeli Koskelainen ja Edvard Sahala

Elli Elisabeth "Eeli" Koskelainen 1916-1995 ja Edvard Sahala 1911-1996 Järvenpään kylästä. Koskelaisilla oli laitumia Tervajärven takana. Eeli kävi soutaen lypsyllä ja Edvard odotteli vastarannalla. Edvardin sisar Jenny oli emäntänä Tatulassa tr36 ja sillä asialla lienee ollut jotain tekemistä tutustumisen kanssa. Lahtela 1930-luku (Vilma Virkilä)

Eelin ja Edvardin häät

Eelin ja Edvardin häät vietettiin talvisodan evakkopaikassa. Oripää 1941 (Eeva Immonen)

Eelin ja Edvardin sukulaisia ja häävieraita

Eelin ja Edvardin sukulaisia ja häävieraita. Edessä Eino solmio kaulassaan, mummon sylissä istuu Kauko ja hänen oikealla puolellaan Pentti. Oripää 1941 (Eeva Immonen)

Anja ja Aili Koskelainen

Anja ja Aili Koskelainen Lahtela1940-luku (Vilma Virkilä)

Koskelaisen tyttäret Aili ja Siiri sekä miniä Anja

Koskelaisen tyttäret Aili ja Siiri (1921-1993) ja miniä Anja Lahtelan pihassa, tai kartanolla, kuten Karjalassa sanottiin. Lahtela 1940-luku (Vilma Virkilä)

Anja Koskelainen Heikki-poikansa kanssa evakkotalossa Iittalassa

Anja Koskelainen kertoo perheen evakkomatkasta kesällä 1944. "Lähtökäsky ko tul, ni Eino vei miut Heikin kans Nutikan kyllää. Sit hää läks hakemaa muuta Lahtelan sakkia. Lahtelan Kaisa toi kävelemällä karjan Toijalaa saakka. Ampujan Helena tul miun kanssa Nutikkaan. Meil ol molemmilla pienet pojat. Vilhokii käi omine lupinee katsomassa, et myö ollaa päästy perille. Aspin Heikiltä hää sai tietää, mis myö ollaa. Välillä käveltii ja talutettii pyöriä, lapset ol pärekorissa pyörän tarakassa. Joskus päästii kuorma-auton kyytii. Tällee myö päästii vähitellen Eetsalle Kouvolaa. Illalla Lahtelan sakkikii ehti Eetsalle. Penttikii ol nii väsynt, et kirjaimellisest kaatu pöyvän alle ja nukku. Sit meille ilmotettii paikka Iittalan Kalvolaa Janhan kartanoo. Sinnehä Kaisa toi karjankii." Kuvassa Anja Heikki-poikansa kanssa evakkotalon pihalla Iittalassa. Iittala Janhan kartano heinäkuu 1944 (Eeva Immonen)