Talo nro 31 Ahola

oik Heikki ja Karolinna Louko, Mirjam Peräkylä, vas. tuntematon

Aholan talossa asui Kujansuun Heikki Heikinpoika Louko (1883-1948) ja vaimonsa Karoliina o.s. Kotonen (1886-1945). Karoliina oli syntyisin Hounin Pellonpäästä (ho13). Heikki kävi työssä rautateillä ja viljeli tilaa sivutoimisesti. Karoliinan vieressä kasvattitytär Mirjam Peräkylä. Naishenkilöä vasemmassa reunassa ei ole tunnistettu. Louko Ahola noin 1935 (Maija Suihko)

Leo, Margareta ja Mirjam Peräkylä

Peräkylän lapset Leo (1912), Margareta (1914) ja Mirjam (1916) jäivät orvoiksi, kun heidän isänsä Frans Adolf (1884) joutui Viipurissa työmatkallaan sotilasajoneuvon yliajamaksi elokuussa 1917 ja äiti Valpuri (1888) kuoli keväällä 1918 espanjantautiin. Kuva on todennäköisesti otettu äidin hautajaisissa. Perhe oli lähtöisin Johanneksen pitäjästä ja asunut passilla Pietarissa, jossa Frans oli työskennellyt viilarina. Kun Venäjällä alkoivat vallankumouksen levottomuudet perhe palasi Viipuriin ja asettui asumaan Hiekan kaupunginosaan. Äidin kuoltua lapset sijoitettiin lastenkotiin. Kouluikäiseksi tultuaan tytöt siirtyivät kasvateiksi Loukon kylään Heikki ja Karoliina Loukon perheeseen. Leo siirtyi Johannekseen ilmeisesti isänsä sukulaisiin. Viipuri noin 1919 (Maija Suihko)

Mirjam Peräkylä Hounin koulussa

Osa Loukon kylän lapsista kävi Hounin kansakoulua. Tässä koulukuvassa Mirjam on 11- vuotias ja istuu halkokasan eturivissä toisena oikealla. Houni kansakoulu 1927 (Maija Suihko)

vas. 1. Mirjam ja 3. Margareta Peräkylä

Mirjam ja Margareta Peräkylä 1. ja 3. vasemmalta. Toiset nuoret tunnistamatta, samoin kuvauspaikka. Noin 1934 (Maija Suihko)

Kasvimaalla Karoliina Louko ja kasvattitytär Mirjam

Mirjam Peräkylä ja kasvattiäitinsä Karoliina Louko kasvimaata kitkemässä. Louko Ahola 1930-luku (Maija Suihko)

kelkassa Margareta Peräkylä, oik. Mirjam sisar

Oikealla Mirjam ja kelkassa istumassa Margareta Peräkylä. Kolmas neito tunnistamaton kuten takana näkyvä talo. 1930-luku (Pirjo Taimisto)

oik Margareta Peräkylä

Peräkylän tytöt aikuistuivat ja lähtivät työelämään. Margareta (oikealla) kävi junalla työssä Viipurissa äitinsä sukulaisten omistamassa kahvila Primulassa. Viipuri 1930-luku (Maija Suihko)

Nokian tehdastyöläisiä, Mirjam seisomassa vasemmalla

Rippikoulun jälkeen Mirjam meni töihin Nokian Gummitehtaalle päivävuoroon ja siirtyi kolmivuorotyöhön täytettyään 18 vuotta. Kuvassa hän seisoo vasemmalla työtovereiden seurassa. Nurmi 1930-luku (Maija Suihko)

Mirjam Peräkylä ja Sylvi Kotonen

Oma palkka mahdollisti kauniiden ja muodikkaiden vaatteiden hankkimisen. Tässä neitoset Mirjam Peräkylä ja Sylvi Kotonen astelevat tyylikkäinä Torkkelinkadulla. Viipuri 1930-luku (Maija Suihko)

Leo, Margareta ja MIrjam Peräkylä

Peräkylän sisarukset Leo, Margareta ja Mirjam juhlatilaisuudessa. Yleinen tapa oli, että jos jollakin sisaruksista oli joku perhejuhla, esim. kihlajaiset tai häät, niin sisaruksista otettiin valokuva, jossa sormukset olivat näkyvissä. Leon vihkimistietoja ei ole, mutta oletetaan kuvan ja puvustuksen liittyvän siihen. Margareta avioitui hiitolalaisen Väinö Paksujalan kanssa 1938. (Maija Suihko)

Viljo Anttolainen Saarijärvellä

Sitten Mirjam Peräkylän elämään astui komea soittajapoika Viljo Anttolainen kirkonkylän Sydänmaalta. Jälkipolville on kerrottu seurusteluaikoina tehdyistä veneretkistä tälle kirkasvetiselle Saarijärvelle. Olikohan siitä johtuen valittu häävalssiksi "Taas matkani vie yli aaltojen kimmeltäväin"... Sitä Viljo soitteli usein asuessaan sodan jälkeen Artjärvellä. Vahviala kirkonkylä Saarijärvi 1930-luku (Maija Suihko)

Mirjam Peräkylä ja Viljo  Anttolainen

Mirjam Peräkylän ja Viljo Anttolaisen kihlajaisia vietettiin 1937. Heidän tarinansa jatkuu kirkonkylässä talossa Lehtosaari (kk71). Louko Ahola 1937 (Maija Suihko)

Karoliina Louko ja kasvattitytär Raija Rahkonen

Peräkylän tyttöjen aikuistuttua Heikki ja Karoliina Louko ottivat hoiviinsa Raija Rahkosen (1930). Kuvassa Raija noin 8-vuotiaana kasvattiäitinsä kanssa. Louko Ahola 1938 (Maija Suihko)