Muistojen matka Vuokselan väen evakkopitäjiin 11-12.8.2023

Evakkoja vaeltaa taas ympäri Eurooppaa. Pääsemmekö kotiseutumatkalle enää koskaan, kuka tietää.
Tänä vuonna toteutamme perinteisen Muistojen tapahtuman vierailemalla Vuokselan evakkojen keskeisissä sijoituspitäjissä Vilppulassa, Keuruulla ja Pihlajavedellä. Evakkoonlähtö kiskaisi Vuokselan väen kahdesti juuriltaan. Monivaiheinen evakkomatka vei vuosia ennen uuteen kotiin pääsemistä. Matkallamme tutustumme evakkoaikaan liittyviin paikkoihin ja evakkoajan elämään ja tapahtumiin sijoituspitäjissä. Vuokselalaisten evakkoperheiden asuinpaikat on pyritty selvittämään käytettävissä olleista siirtoväen henkilökortistoista. Opastuksessa hyödynnetään arkistoista löytyvää monenlaista muutakin tietoa evakkoajasta. Tutustumme samalla muutamiin Keurusselän seudun matkailukohteisiin.

Perjantai 11.8.
Lähdemme matkaan Forssasta ja ajamme Tammelan, Rengon, Hämeenlinnan, Hattulan, Iittalan ja Tampereen kautta Keuruulle. Paikallinen asiantuntijaopas on koko matkan ajan mukana bussissa ja ryhmän käytettävissä. Tampereen jälkeen alamme kuulla taustatietoa ja tarinoita evakkoajasta ja ennakkotietoa matkakohteista. Keuruulla teemme kiertoajelun, jonka jälkeen nautimme Karjalatalolla keittolounaan. Tutustumme taloon ja kuulemme alustuksen Vuokselan väen evakkovaiheista seudulla. Jatkamme Pihlajavedelle, jossa tutustumme evakkopaikkoihin ja poikkeamme Erämaakirkolla. Vietämme hiljaisen hetken sankarihautausmaalla ja jatkamme matkaa Pihlajaveden pappilan ohi Haapamäelle. Haapamäellä teemme kiertoajelun ja käymme sankarihaudoilla. Pidämme kahvitauon, jonka jälkeen käymme katsomassa koskettavaa Evakkovaunu-näyttelyä. Jatkamme matkaa Valkelahden kylän läpi majapaikkaamme Hotelli Keurusselkään.

Lauantai 12.8.
Aamiainen on tarjolla klo 8 alkaen. Lähdemme hotellilta klo 9 kohti Kolhoa ja Vilppulaa. Tutustumme evakkokohteisiin ja kuulemme evakkoajan joskus dramaattisistakin tapahtumista. Käymme Vilppulan kirkolla ja hautausmaalla. Jatkamme matkaa Mänttään ja vierailemme opastetulla kierroksella Serlachiuksen taidemuseossa, jonka jälkeen lähdemme paluumatkalle samaa reittiä. Nautimme lounaan ja pidämme kahvitauon sopivassa kohdassa.

Aikataulu

Perjantai 11.8.
07:00 Forssa, linja-autoasema
07:10 Tammela, Hakkapeliittapatsas, Tammelantie 29
07:45 Renko VT 10 I pysäkki
08:00 Hämeenlinna tilausajopysäkkim Wetteri, Wetterhoffinkatu
08:10 Parola th P
08:25 Iittala th P
09:10 Tampere, ABC Lahdesjärvi

Vierailukohteet
Keuruu

Keuruulla vierailemme Veteraanipuistossa, jonka alueella sijaitsi iso siirtoväen tavaran keskusvarasto. Käymme Uusi koti -muistomerkillä ja näemme Keuruun huoltoaseman seudun, jossa ei aikanaan autoja asioinut. Vanhan kirkon puistossa käymme sankarihaudoilla ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä.
Keuruun Karjalatalo
Karjalatalo (Isojärven kansakoulu, 1932) toimi evakkojen majapaikkana ja jakopaikkana kylän taloihin, kuten muutkin kansakoulut. Nautimme keittolounaan ja tutustumme taloon ja Keuruun Karjalaseuran ja Valkjärven Pitäjäseuran väkeen. Kuulemme alustuksen Vuokselan väen evakkoajasta seutukunnalla.

Pihlajavesi
Pihlajavesi oli vuokselalaisten jatkosodan evakkojen metsäinen sijoituspitäjä, jonka olosuhteet poikkesivat Vuokselan oloista. Junien purkupaikkoja oli kolme, Pihlajaveden asema, Piilin seisake Porin radalla ja Valkeajärven seisake Pohjanmaan radalla. Pihlajaveden pappilassa toimi kesällä 1944 Vuokselan kirkkoherran virasto. Pihlajaveden hautausmaalla on kahdeksan vuokselalaisen sankarivainajan haudat.
Erämaakirkko on aikoinaan ilman lupaa pystytetty harrastunnelmainen rakennus metsän keskellä.

Haapamäki
Haapamäki oli aikoinaan yksi keskeisimmistä risteysasemista, jonka kautta kulki suuri osa evakoista ja heidän tavaroistaan, monet useampaankin kertaan. Vuokselan väkeä sijoitettiin jatkosodan väliaikaiseen evakkoon Haapamäelle ja lähikyliin. Haapamäen asemalle asettui Vuokselan kunnantoimisto. Teemme kiertoajelun asemankylällä ja ympäristössä. Vietämme hiljaisen hetken sankarihautausmaalla.
Tutustumme Evakkovaunu-näyttelyyn Höyryveturipuistossa. Härkävaunuun sisustettu Evakkovaunu-näyttely historiallisessa rautatieympäristössä on vaikuttava muistutus evakkojunista, yhdestä siviiliväestön dramaattisimmista kokemuksista itsenäisen Suomen historiassa.

Vilppula ja Kolho
Vilppula oli Vuokselan talvisodan evakkojen väliaikainen sijoituspitäjä, jonne suurin osa Vuokselan väestä siirrettiin junilla. Junien purkupaikkoina toimivat Vilppulan ja Kolhon asemat. Evakot asutettiin kaikkiin mahdollisiin vapaisiin tiloihin. Kunnantoimisto oli Suomelan pappilassa. Kirkkoherra Haikarinen asui Vilppulassa kevääseen 1941. Keväällä 1940 jouduttiin tilanahtauden helpottamiseksi tekemään tasoitusiirtoja naapuripitäjiin Ruovedelle, Mänttään, Kuorevedelle ja Juupajoelle. Vilppulassa pidettiin ensimmäinen evakkorippikoulu. Vilppulaan on haudattu useita kymmeniä evakkoaikana kuolleita vuokselalaisia.

Serlachius-museo Mäntässä
Taidemuseo Göstan perusta on Joenniemen vanha kartano, jossa on esitelty Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmia jo vuodesta 1945. Taidesäätiön kokoelmat tunnetaan Suomen kultakauden mestareiden teoksista ja Suomen oloissa harvinaisesta vanhan eurooppalaisen maalaustaiteen kokoelmasta. Kartano on saanut rinnalleen uuden puurakenteisen paviljongin, jonka myötä museossa alettiin esitellä klassikkoteosten ohella nykytaidetta ja kiinnostavia teemanäyttelyjä.

Majoitus
Hotelli Keurusselkä

Hotelli Keurusselkä on tarjonnut majoituspalveluja hienoissa Keurusselän rantamaisemissa jo yli seitsemänkymmentä vuotta. Ryhmällemme on varattu majoitus kahden hengen huoneissa, yhden hengen huoneen lisä on 30 euroa. Nautimme täällä illallisen. Hotellin pienkylpylä on käytettävissä ja tanssi-iltaan on vapaa pääsy.

Hinta
220 € / hlö / 2hh / 40 osallistujaa
240 € / hlö / 2hh / 30 osallistujaa

Hintaan sisältyy:
Tilausajokuljetus matkaohjelman mukaisesti
Paikallinen asiantuntijaopas mukana koko matkan ajan
Yhden yön majoitus kahden hengen huoneessa
Lounas (2), illallinen (1), aamiainen (1) ja päiväkahvit (2)
Matkaohjelman mukaiset vierailut ja sisäänpääsyt
Paikallisen asiantuntijaoppaan palvelut ja esitykset
Pienkylpylän käyttö ja tanssit Hotelli Keurusselässä
Lisämaksusta:
30 € / yhden hengen huoneen lisämaksu

Varaukset
10.7.2023 mennessä joko täältä löytyvällä lomakkeella, puhelimitse 0207 438 310 tai sähköpostitse matka.makela@matkamakela.fi. Matka vaatii toteutuakseen 30 osallistujaa. Paikkoja on varattu 40 ja ne täytetään varausjärjestyksessä.
Matkan käytännön järjestelyt ja opastukset: Keuruun Karjalaseura ry/Pekka Vanhanen.

Laskutus: Vuoksela-Seura ry.

Kuluton peruutus:
10.7.2023

Lisätietoja:
Matka Mäkelä Oy 0207 438 310
Pekka Vanhanen, Keuruun Karjalaseura 044 231 4538

*****

Kotiseutumatkat Vuokselaan - Muistojen Matka kotimaassa

Vuosittaisia kotiseutumatkoja on järjestetty jo vuosikymmenten ajan. Samoilla matkoilla on ollut tutustuttu lähipitäjien maisemiin sekä  Kannaksen merkittäviin kulttuurikohteisiin, joista mainittakoon Käkisalmen ja Terijoen kaupungit, Valamon ja Konevitsan luostarisaaret sekä Kronstadtin kaupunki, joka sijaitsee Pietarin edustalla Retusaaressa.
Perinteistä kesäistä kotiseutumatkaa Vuokselaan ei vuonna 2023 järjestetä Venäjän tilanteen vuoksi. 

*****

Suunnitteilla on "Muistojen Matka" Mänttä-Vilppulaan ja Keuruulle 11-12.8.2023.

Tiedotamme tästä kevätkokouksen jälkeen.

Vilppulan seutu oli monelle vuokselalaiselle evakkotien ensisijainen kohde.

*****