Sortavala-seura Helsinki ry

Lue lisää

 

Sortavala– seura Helsinki ry:n järjestämä Sortavalan matka saavutti suuren suosion.              

 

Sortavalan matkalaisissa oli rajan takana syntyneitä ja Sortavalaan ensi kertaa matkaavia. Mukana oli monien alueella vaikuttaneiden ammattikuntien jälkeläisiä, edustettuina olivat niin maanviljelys kuin kalatalous, rautatiet, kauppiaat, pappissuvut ja lentäjät. Poliisimestarinkin lapsenlapsi mahtui joukkoomme, samoin Suomen pankin johtajan pojanpoika ja Seurahuoneen perustajan pojanpojanpoika. Saattoipa olla vielä muitakin.

Kiinnostus Sortavalan historiaan ja arkkitehtuuriin oli taattu. Asta Ruokolaisen asiantuntevalla opastuksella tietomme tuosta pikku kaupungista kasvoi huikeasti – ainakin minulle kävi niin. Oli ilahduttavaa nähdä, miten moni suomalaisten rakentama talo oli merkitty suojelukohteeksi. Vivi Lönn, Onni Tarjanne, Uno Ullberg , Ivar Aminoff, Geselius-Lindgren-Saarinen ja monet muut arkkitehdit ovat edustettuina Sortavalan rakennuksissa.

Monella matkalaisella oli omaan sukuhistoriaan liittyvä kohde, jossa halusi käydä. Tähän oli matkaohjelmassa varattu riittävästi aikaa. Oma kohteeni oli Lammen perheen talo Viipurin valtatiellä Genetzin kylässä. Ilo oli suuri, kun näin sen vielä pystyssä. Naapurin mukaan se on ollut kolme vuotta tyhjillään, tämä tieto jäi mietityttämään.

Seuran puheenjohtaja Yrjö Venna vei meidät varhaislapsuutensa maisemiin Suomen ilmavoimien vesilentoasemalle Kasinhäntään. Lentäjän pojan Yrjön lapsuudenkoti oli paikoillaan. Matkalaisiin teki vaikutuksen valtava lentohalli, hangaari, jossa lentokoneita aikoinaan korjailtiin ja säilytettiin. Tuntui kuin olisi tullut Tarkovskin elokuvan maisemiin. Isäni Heimo aloitteli täällä uraansa ilmavoimissa nuorena, innokkaana lentosotamiehenä.

Sortavalalainen ystäväni Sergei Nosov järjesti meille mahdollisuuden päästä Seurahuoneen juhlasaliin ja Kymölän koulun sisätiloihin. Kymölän koulun näyttelysalissa yksi seinätauluista oli omistettu Suomen ajan historialle. Yhdessä taulussa lueteltiin vuosien varrella koulun päättäneet kultamitalioppilaat. Ylpeä isä Sergei osoitti meille sieltä vuoden 2017 kultamitalistin: Ivan Sergeijevits Nosov! Englantia puhuva Ivan oli mukana opastuskierroksella vanhassa koulussaan. Englantia oli aikuisena opiskellut myös Sergei.

Seurahuoneen perustajan pojanpojanpojan Matti Enestamin kanssa tapasimme Seurahuoneen hotellin johtajan Marina Lebedevan. Ystävällinen johtaja oli erittäin kiinnostunut kaikesta, mitä Matti Enestam kertoi. Enestamin perheen hallussa on mm. vanhoja astioita ja valokuvia Seurahuoneen alkuajoilta. Erityisen kiinnostava on noin 150 valokuvan kokoelma Seurahuoneen vieraista, käyntikortin sijaan annettiin ennen pieni pahvinen valokuva muistoksi. Yhteistyö Seurahuoneen ja Matti Enestamin välillä jatkuu.

Vielä oli vuorossa vanhalla suomalaisella hautausmaalla käynti. Monella meistä on siellä sukulaisia, minulla ukki. Hautausmaata on kunnostettu vapaaehtoistyönä, hautakiviä on nostettu ja hautausmaan hautojen paikkoja kartoitettu. Seuramme hallituksen jäsenen Maija Malmströmin isä rovasti Alpo Hukka käynnisti jo 1990-luvun alussa hautausmaan kunnostusprojektin. Heti kun Sortavalaan pääsi, hän tuli ja kartoitti hautausmaan tilannetta, vuosien ajan. Nyt monien muistojen hautausmaa on arvokas ja ainutlaatuinen historiallinen muistomerkki.

 Marja Lampi    

Sortavala-seura Helsinki ry sihteeri     

(Kirjoitus on julkaistu Karjala-lehdessä v. 2018 )   

Kuvat Tuula Roitto