21.10.2014

 

​​​​​​​​​​​​​​

Jarmo Ratia:
Karjala mielessäin

Karjala on tunteita herättävä sana.  Evakoille se tuo mieleen menetetyn kotiseudun, kulttuurista kiinnostuneille Karjalan laulumaat ja elinkeinonharjoittajille venäläisten turistien tuomat rahavirrat Itä-Suomen talouselämälle vain muutaman esimerkin mainitakseni. Ketään se tuskin jättää kylmäksi.

Karjalasta on moneksi: on Kannaksen Karjala, Laatokan Karjala, Vienan Karjala, Aunuksen Karjala jne.Venäjän puolella ja Etelä-Karjala sekä Pohjois-Karjala Suomen puolella sekä vielä ortodoksinen Karjala ja lutherilainen Karjala.

Karjalaisuus yhdistää monin tavoin. Heti sodan jälkeen luovutetun alueen karjalaiset alkoivat järjestäytyä hoitamaan edunvalvontaansa. Perustettiin Karjalan Liitto. Sen ohessa menetettyä kotiseutuaan ikävöivät karjalaiset perustivat pitäjäseuroja, sukunsa taustasta kiinnostuneet sukuseuroja sekä kulttuuri-ihmiset lukuisia Karjalan kulttuuriperintöä vaalimia yhdistyksiä.

Kaikilla edellä mainitsemillani yhdistyksillä on johtotähtenä ollut jokin yksittäinen teema. On puuttunut eräänlainen yleisseura, joka yhdistäisi Karjalasta kiinnostuneita sitoutumatta  mihinkään yksittäiseen osa-alueeseen vaan jonka kiinnostus kattaisi laajasti kaikki Karjalaan liittyvät aihepiirit.

Karjala Klubi perustettiin aikoinaan korvaamaan tätä puutetta. Karjala Klubi oli perustettaessa löyhä Karjalasta kiinnostuneiden tutkijoiden ja toimittajien yhteenliittymä. Nyttemmin se on rekisteröity yhdistys ja kotipaikka kaikille Karjalaa harrastaville ihmisille.  Vaikka monella Karjala Klubin jäsenellä on juuret luovutetulla alueella, se ei missään tapauksessa ole jäsenyyden edellytys.  Karjala Klubi ei harrasta politiikkaa ja se ilmenee muun muassa siten, ettei Karjala Klubi ota eikä sen jäsenten tarvitse ottaa mitään kantaa Karjalan palauttamiseen.

Eräissä pitäjäseuroissa on alkanut syntyä tilanne ettei yhdistysten vetäjiä ikärakenteesta johtuen tahdo enää löytyä . Se on johtanut eräiden seurojen lakkauttamiseen.

Karjala Klubi toivottaa tervetulleeksi jäsenikseen kaikki lakkautetuista pitäjäseuroista kodittomaksi jääneet mutta Karjalasta edelleen kiinnostuneet ihmiset. Karjala Klubi on oiva yhdysside näiden henkilöiden välillä.

Toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää syksyn aikaa. Jos ette vielä ole Karjala Klubin jäseniä, nyt on oikea aika liittyä.

Puheenjohtaja Jarmo Ratia