2.1.2024

Arvo Kokkonen

Kulttuuriperintökasvatus on tärkeää

Karjala Klubin perustivat talvella 1994 parikymmentä Karjalasta kiinnostunutta toimittajaa, tiedottajaa ja tutkijaa. Muutamassa vuodessa koostui karjalaisuudesta jotain tietävien ja kiinnostuneiden kasvava joukko. Useimmat olivat kuitenkin ”liian nuoria” vanhat ajat muistavien evakkojen karjalaisyhdistyksiin. Tarve yhteydenpidon jatkolle lukuisien kotiseutumatkojen jälkeen oli ilmeinen ja näin syntyi Karjala Klubi. Klubin tehtävä on muun muassa vaalia karjalaista kulttuuria; se on tapa suhtautua elämään, menneiden sukupolvien ja perinteiden kunnioitusta, pyrkimystä välittää muistitietoa ja Karjalan merkitystä nuoremmille sukupolville. Elämme nykyhetkessä historiaa ja sukujuuria kunnioittaen.

Karjalaisuutta voi lähestyä ja kokea monella tavalla. Omien sukulaisten kokemuksia elämästä rajan takaisessa Karjalassa on yhä harvempi enää kertomassa. Se on elämän vääjäämättömyyden laki. Mieleen painuneita kertomuksia on itse kullakin edelleen kerrottavaksi seuraaville sukupolville. Näiden suullisten perimätietojen lisäksi on nykyisin runsaasti mielenkiintoisia tutkimuksia ja kirjoja eri näkökulmista.  Syksyn kirjamessuilla kirjailija, tutkija Anni Reuteria haastateltiin teoksestaan Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa, joka on vaikuttava ja koskettava historiateos vainojen suomalaisista, inkeriläisistä ja karjalaisista uhreista. Minne katosi Antti Järvi? –niminen teos  voitti Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon syksyllä 2023. Toimittaja Antti Järven kirja kertoo kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä.

Karjala Klubi järjestää torstaina 18.1.2024 kirjallisuusillan Helsingin kirjastotalo Oodissa, jonne saamme kirjailija-dokumentaristi Arvo Tuomisen esittelemään uusinta teostaan Riisutut naamiot – särkyneet unelmat. Nämä kolme edellä mainittua satunnaista kirjaa ovat ainakin minulle esimerkkejä siitä, mitä historiasta on arvokasta tietää elääksemme nykyhetkessä valppaina.

Klubimme täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Pyrimme kokoamaan talteen tietoja klubin toiminnasta dokumentoiduista asiakirjoista ja haastattelemalla jäseniämme. Samalla rohkaisen kaikkia teitä, joilla on klubin toiminnasta muisteltavaa ja  kerrottavaa tai valokuvia retkistä ja/tai tapahtumista ottamaan rohkeasti yhteyttä joko minuun, Mervi Laitiseen tai Pekka Lehtoseen. Tehdään  näköisemme  ”historiikki” .

Arvo Kokkonen
puheenjohtaja

PS Tässä yhteystietomme, saa soittaakin😊:

  • Arvo Kokkonen, arvo.kokkonen@gmail.com, 0400 280 875
  • Mervi Laitinen, laitinen.mervi@kolumbus.fi, 050 544 9677
  • Pekka Lehtonen, plehtonen1@elisanet.fi, 040 546 3806