Vihdin Karjalaseuran historiaa

 

Vihdin Karjalaiset ry perustettiin 16.2.1941. Perustajina olivat Uudeltakirkolta kotoisin olevat siirtolaiset, joita oli sijoitettu Vihtiin talvisodan jälkeen. Yhdistyksen tarkoituksena oli "olla yhdyssiteenä luovutetuilta alueilta siirtyneiden kesken ja toimia heidän henkisen ja taloudellisen asemansa tukemiseksi".

Yhdistyksen toiminta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, kun jatkosodan puhkeaminen kesällä 1941 vaikeutti kansalaistoimintaa ja useimmat evakkoperheet muuttivat takaisin Kannakselle suomalaisten joukkojen vallattua Karjalan takaisin.

Sotaonnen käännyttyä kesällä 1944 karjalaiset joutuivat uudelleen evakuoiduiksi, monet juuri valmiiksi saaduista uusista kodeistaan. Vihtiin sijoittui siirtolaisia pääasiassa Heinjoelta ja Viipurin maalaiskunnasta.

Vuonna 1941 perustetun seuran paperit ja pöytäkirjat olivat kadonneet sodan melkeissä, ja rauhan tultua uusissa siirtolaisissa heräsi halua erustaa Vihtiin jälleen oma karjalaisseura. Näin ollen tammikuussa 1946 pidettiin perustavat kokoukset. Oma lippu yhdistyksellä on ollut vuodesta 1960.

Kokouksissaan Vihdin Karjalaiset käsitteli myös aivan konkreettisia ja arkipäiväisiä asioita, kuten maanlunastustoimintaa, kylmien tilojen alkuhankaluuksia, karjalaisten osallistumista koulutujen johtokuntiin, asettumista kunnallisvaalmien ehdokkaiksi ja toimimista seurakunnan luottamustehtävissä.

Vuonna 1995 Vihdin Karjalaiset ry perustettiin vielä kertaalleen, ja vuonna 2002 yhdistyksen nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa: Vihdin Karjalaseura ry.