Ruskeala-Seura - elävä muistojen Ruskeala

Tahothaa Sieki Ruskiilaa...

Lue lisää, ilmoittaudu jäseneksi!

Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry

päivitys 25.11.2023

Tule Ruskeala-Seuraan  

Ruskeala-Seura kuuluu Karjalan Liittoon
Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liittoon  ja Karjalan Liiton Uudenmaan Piiriin  

 

Ruskeala-Seuran joulujuhla 9.12.2023

Karjalatalolla, Ravintola Sylvi ja Yläsali

  • Vielä ehtii ilmoittautua! Sitovat ilmoittautumiset viimeistään torstaina 29.11.2023 Eeva Hasuselle (040 539 3323, eeva.hasunen@gmail.com).
  • Joululounas ravintola Sylvissä klo 12.00 (alla Sylvin joulumenu)
  • Ohjelma alkaa Yläsalissa heti lounaan jälkeen, noin klo 13.30.
    Arpajaiset, glögiä ja pipareita, laulua ja muisteloita. Seuran puoti on avoinna.
  • Seuran jäsenet 39 euroa/jäsen, ei-jäsenet 45 euroa/henkilö

******************

Sylvin joulumenu 2023

  • Sienisalaattia (g, l), Smetanasilliä (g, l), Savulohimoussea (g, l), Pähkinäistä kaalisalaattia ja granaattiomena-vinaigrettea (g, m, v), Maalaispateeta (g, m)
  • Ylikypsää possua sinappisessa kastikkeessa, Keitetyt perunat, Porkkanalaatikkoa (g, l), Lanttulaatikkoa (g, m, v), Punajuurilaatikkoa
  • Talon leipää, vettä ja kotikaljaa
  • Kahvia ja joulutorttuja

***********************

 

Diasarja Ruskealasta valmistui 2021, se avautuu kuvaa klikkaamalla (yllä).

Karjalaisen Nuorisoliiton #minunjuureni -juttusarjassa on julkaistu tarinaamme ja faktaa Ruskealasta

Kari Selkimon Ruskeala-kirjat saa seuran verkkokaupasta (linkki)

  • Ruskealan marmoria pintaa syvemmältä
  • Risteysasema Matkaselkä
  • Venäjän kirjat ja Amerikan passit
  • Rahan liikkeet Ruskealan pitäjässä
  • Aatteiden paloa Ruskealan pitäjässä

Hinta 30,00 euroa kappaleelta. Hintaan lisätään lähetyskulut. Tilaukset: eeva.hasunen@welho.com, puh. 040 539 3323

Tutustu perinnelehti Ruskiilaiseen, hanki oma lehti Ruskeala-Seuran verkkokaupasta Linkki

Seuraa Karjalan Liiton uutiskirjeitä ja Liiton verkkosivuja

Karjalan Liiton digiuutiskirje ilmestyy aina, kun liitolla on uutisoitavaa (hallituksen päätökset, liittovaltuuston päätökset, uudet tapahtumat ja toiminta). Ilmoita jäsenrekisteriin sähköpostiosoitteesi, niin saat Karjalan Liiton uutiskirjeet sähköpostiisi ja voit lukea ne tuoreeltaan sähköpostissa tai selaimella. Karjalan Liiton uutiskirjeet (linkki)>>

Tervetuloa seuraamme - ilmoittaudu jäseneksi> Tahothaa Sieki muistaa Ruskiilaa...(linkki)>>

Ruskeala-Seura ry

Pitäjäseuramme kokoaa yhteen Ruskealan pitäjästä, Karjalasta, karjalaisuudesta ja ruskealaisista juuristaan kiinnostuneita. Keräämme ja tallennamme puhetta, kuvia ja tekstiä Ruskealan pitäjästa ja elämästä siellä. Ruskealaan tehdyiltä pitäjämatkoilta on kertynyt monta videota ja valokuvia. Uusia muistoja kertyy nyt matkoilta evakkojen uusille asuinseuduille. Tapahtumamme ovat avoimia kaikille.

Ruskeala-Seura on hoitanut Ruskealan Ruisselän hautausmaata, sen tiedot on koottu Karjalan hautausmaat -sivustolle. Teemme yhteistyötä sukututkimukseen liittyvissä asioissa toistemme ja eri sukuyhteisöjen kanssa.

Kun Ruskeala-Seura aloitti toimintansa, sen nimi oli Pääkaupungin Ruskeala-Seura ry, uusi nimi rekisteröitiin elokuussa 2020. Seura perustettiin vuonna 1968 Helsingissä. Kuulumme jäsenenä Karjalan Liittoon, jossa toimimme sekä Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitossa että Karjalan Liiton Uudenmaan piirissä.

Ruskealassa asuneiden sukunimistä yleisimmät ovat suuruusjärjestyksessä seuraavat: Tikka, Auvinen, Pirhonen, Holopainen, Soininen, Jaatinen, Väistö, Juvonen ja Sorjonen. Puolustusvoimain komentaja Yrjö Keinonen kuului Ruskealassa tunnettuun Keinosen sukuun. Sukututkimusta on tehty monella tasolla ja ainakin seuraavissa suvuissa on suvun tietoja kerätty: Auvinen, Fabritius, Hasunen, Heinonen, Immonen, Kakkonen, Keinonen, Kokko, Kuivalainen, Lehtinen, Leppänen, Matikainen, Tikka, Mölsä, Niiranen, Nousiainen, Pakarinen, Pakkanen, Pitkänen, Hoffrén, Saharinen, Soininen, Vepsä, Väistö (vrt. Selkimo: Bibliografia Ruskealae 2021).

Maatiloista vanhimpia on Kuosmasen suvun Onnenmäki. Musiikkimaailmassa  nimi Putkonen, ja soittokunta Putkosen pojat ovat ruskiilaisille tuttuja. 

Ruskealan vaakuna


Punaisella pohjalla hopeinen vuorihakku viittaa
louhintaan. Aaltokoroinen, hopeinen vastapalkki
viittaa Tohmajokeen. Viisi hopeista lipuketta viittaavat
louhittuun marmoriin. Vaakuna on vuodelta 2014. Sen on suunnitellut Tapani Talari.

 

Ruskeala-viiri


Ruskeala-viirin punaisessa kentässä olevat kalkkiuunien
piiput kuvaavat Ruskealan marmorilouhosta. Mustassa
kentässä olevat pitäjän rajat kuvastavat murhetta kotiseudun
menettämisestä. Ensimmäiset standaarit valmistuivat
pitäjäjuhlaan 29.6.1969.

Viirin on suunnitellut viipurilainen taiteilija Seppo Putkinen.


Ruskeala-Seuran lippu

Ruskeala-Seuran lippu vihittiin käyttöön seuran pitäjäjuhlassa 30.6.1967. Lippu siirrettiin Joensuusta seuramme haltuun Helsinkiin vuonna 2019. Vasemmanpuoleisessa kuvassa Joensuussa lipun luovuttajina Anna Walling, Anja Karttunen, Erkki Valling, Sirkka Rouvinen ja puheenjohtaja Martti Kummunmäki. Oikeanpuoleissa kuvassa Helsingissä lipun vastaanottajina puheenjohtaja Esko Rautanen ja hallituksen jäsen Erkki Pitkänen. (Lue lisää: perinnelehti Ruskiilainen 4/2020.) 


 

 

 

 

 

 

 

 

Lipun on suunnitellut viipurilainen taiteilija Seppo Putkinen.

 

Ruskeala-nimen etymologia

Kun Ruskealan pitäjä muodostettiin 1721, se sai nimen alueelle sijoittuvan vanhan Ruskealan kappeliseurakunnan mukaan. Ruskeala-nimestä on kaksi vakiintunutta teoriaa. Toisen teorian mukaan nimen pohjana on vanha, ilmeisesti muinaissuomalainen, henkilönnimi Ruskea(inen), joka on voitu antaa ruskea- tai punatukkaiselle. Tästä kutsumanimestä kehittyi sitten sukunimi. Ruskealasta on merkitty asiakirjoihin esimerkiksi Petrij Ruschinson 1582 Pälkjärveltä, Pecka Ruskia 1631 Ruskealasta. Jos tämä sukunimi on pitäjän nimen pohjana, jonkun tämännimisen henkilön nimi on ilmeisesti siirtynyt ensin hänen talolleen, edelleen kotikylälleen ja vihdoin koko pitäjälle.  Toinen teoria lähtee tiedosta, jonka mukaan Novgorodin vatjalaisen viidenneksen verokirjassa mainitaan ”kylä Ruskean järven luona”. Arvellaan, että ”Ruskea järvi” tarkoittaa Ruskolampea. Lammen nimi on voinut olla Ruskealan nimen lähtökohtana.

Lähde: Lehikoinen, L. (2018) Antreasta Äyräpäähän. Luovutetun Karjalan pitäjien nimet. Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 55, s. 32. Noudettu 29.12.2020 osoitteesta https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk55/Antreasta_Ayrapaahan.pdf'

 

Ruskeala-tietoa verkossa - linkit

Karjala-aiheita verkossa - linkit

  • Pitäjäesittelyt Karjalatalolla Helsingissä videoidaan. Linkit tallenteisiin löydät täältä
  • Sortavalasta on netissä monenlaista kivaa: Sortavalan kaupungin pienoismallista kuvat nimettyine rakennuksineen löytyy tästä >>linkistä, Sortavala.fi-sivustolla on myös kuvia Sortavalasta https://www.sortavala.fi/kuva-albumi/, kiva linkkisivusto https://www.sortavala.fi/tietolahteita/nettilinkit/ ja tietoa vaikkapa Sortavala-Säätiön apurahojen hakemisesta. Sortavalan klikkailtava kartta on sivulla http://heninen.net/sortavala/karta/suomeksi.htm
  • Viipuri: Lappeenrannan museo on julkaissut hakupalvelu Finnassa valokuvia Wiipuri-museon kokoelmastaan. Kuvien kautta katsoja pääsee tutustumaan Viipurin kaupunkiin ja kaupungin ihmisiin 1900-luvun alusta 1930-luvulle sekä myös sotien aikaiseen pommitettuun kaupunkiin. Kaupunkimaisemia ja elämää ovat kuvanneet tunnetut nimet, kuten Helios Oy, mutta myös paikalliset henkilöt, kuten harrastajavalokuvaaja Mauno Oksala sekä Viipurin suojeluskuntapiirissä 1930-luvun alussa toiminut Hugo Turunen. Julkaistusta aineistosta löytyy itsenäistyneen Suomen ajan kaupunkimaisemia muun muassa Linnoituksesta ja muista kaupunginosista sekä Eteläsatamasta. Kuvien aiheina on kaupunkinäkymien lisäksi niin urheiluseuroja, kulttuuritapahtumia kuin viipurilaisten tavallista eloa kaupungissaan. Suoja-säätiön rahoittamassa hankkeessaa (heinä-syyskuu 2019) tuotettu materiaali löytyy täältä: https://tinyurl.com/Viipuri-hanke-2019

Kumppaniyhteisöjen tapahtumat

Karjalan Liiton pitäjäseurojen sivuille löydät tämän linkin kautta, ja Karjalan Liiton muiden jäsenyhteisöjen sivuille pääset tätä kautta.

Suomi 100 vuotta 2018

 

 

Sivun päivitykset: Anu Kekki