Ruskeala-Seura - elävää ja muistojen Ruskealaa

Tahothaa Sieki Ruskiilaa...

Lue lisää, ilmoittaudu jäseneksi!

Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry

Ruskeala-Seuran facebook-sivut:   klikkaa kuvaketta

päivitetty 2.3.2023

 Iloa, toimintaa, tietoa - tule mukaan Ruskeala-Seuraan  

Ruskeala-Seura kuuluu Karjalan Liittoon, jossa se vaikuttaa
Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ry:ssä  ja Karjalan Liiton Uudenmaan Piiri ry:ssä  

Ajankohtaista ja tulevaa 

  • Ruskeala-Seuran vuosikokous oli Karjalatalon Takkahuoneessa lauantaina 11.2.2023. Uuden hallituksen yhteystiedot on päivitetty 12.2.2023.

  • Ruskealaa koskeva kirjallisuusluettelo Bibliografia Ruskealae 2023  on päivitetty ja julkaistu nettisivuilla 1.2.2023. Sen liitteessä (929.5 Sukututkimus, Genealogia) on tietoa ruskealaisista suvuista. Nämä tiedot löydät bibliografian viimeisiltä sivuilta! -  Linkki1

Vuosi 2023: Katso tästä tulevat tapahtumat 

 

Diasarja Ruskealasta valmistui 2021, se avautuu kuvaa klikkaamalla (yllä).

Karjalaisen Nuorisoliiton #minunjuureni -juttusarjassa on julkaistu tarinaamme ja faktaa Ruskealasta

Liikkuva Ruskiilainen:  Kuntoralli -Karjalan Liiton kuntokortti on ladattavissa Excel-tiedostona tästä (tiedostossa on ohjeet kortin täytämiseen, löydät ne välilehdeltä "KansiSivu" ohjeet kortin käyttämiseen.)  Kortti on pdf-muodossa täällä. Sähköisen version kortista teki puheenjohtaja Esko T. Rautanen.

Ruskeala-Seuran kaupasta Kari Selkimon kirjat (linkki)

  1. Ruskealan marmoria pintaa syvemmältä
  2. Risteysasema Matkaselkä
  3. Venäjän kirjat ja Amerikan passit
  4. Rahan liikkeet Ruskealan pitäjässä
  5. Aatteiden paloa Ruskealan pitäjässä

Hinta 30,00 euroa kappaleelta. Hintaan lisätään lähetyskulut. Tilaukset: eeva.hasunen@welho.com, puh. 040 539 3323

Tutustu perinnelehti Ruskiilaiseen, tästä Kauppaan

Seuraa Karjalan Liiton uutiskirjeitä ja Liiton verkkosivuja

Karjalan Liiton digiuutiskirje ilmestyy aina, kun liitolla on uutisoitavaa (hallituksen päätökset, liittovaltuuston päätökset, uudet tapahtumat ja toiminta). Ilmoita jäsenrekisteriin sähköpostiosoitteesi, niin saat Karjalan Liiton uutiskirjeet sähköpostiisi ja voit lukea ne tuoreeltaan sähköpostissa tai selaimella. Karjalan Liiton uutiskirjeet (linkki)>>

Tervetuloa seuraamme - ilmoittaudu jäseneksi> Tahothaa Sieki muistaa Ruskiilaa...(linkki)>>

Ruskeala-Seura ry

Pitäjäseuramme kokoaa yhteen Ruskealan pitäjästä, Karjalasta, karjalaisuudesta ja ruskealaisista juuristaan kiinnostuneita. Keräämme ja tallennamme puhetta, kuvia ja tekstiä Ruskealan pitäjästa ja elämästä siellä. Ruskealaan tehdyiltä pitäjämatkoilta on kertynyt monta videota ja valokuvia. Uusia muistoja kertyy nyt matkoilta evakkojen uusille asuinseuduille. Tapahtumamme ovat avoimia kaikille.

Ruskeala-Seura on hoitanut Ruskealan Ruisselän hautausmaata, sen tiedot on koottu Karjalan hautausmaat -sivustolle. Teemme yhteistyötä sukututkimukseen liittyvissä asioissa toistemme ja eri sukuyhteisöjen kanssa.

Kun Ruskeala-Seura aloitti toimintansa, sen nimi oli Pääkaupungin Ruskeala-Seura ry, uusi nimi rekisteröitiin elokuussa 2020. Seura perustettiin vuonna 1968 Helsingissä. Kuulumme jäsenenä Karjalan Liittoon, jossa toimimme sekä Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitossa että Karjalan Liiton Uudenmaan piirissä.

Ruskealassa asuneiden sukunimistä yleisimmät ovat suuruusjärjestyksessä seuraavat: Tikka, Auvinen, Pirhonen, Holopainen, Soininen, Jaatinen, Väistö, Juvonen ja Sorjonen. Puolustusvoimain komentaja Yrjö Keinonen kuului Ruskealassa tunnettuun Keinosen sukuun. Sukututkimusta on tehty monella tasolla ja ainakin seuraavissa suvuissa on suvun tietoja kerätty: Auvinen, Fabritius, Hasunen, Heinonen, Immonen, Kakkonen, Keinonen, Kokko, Kuivalainen, Lehtinen, Leppänen, Matikainen, Tikka, Mölsä, Niiranen, Nousiainen, Pakarinen, Pakkanen, Pitkänen, Hoffrén, Saharinen, Soininen, Vepsä, Väistö (vrt. Selkimo: Bibliografia Ruskealae 2021).

Maatiloista vanhimpia on Kuosmasen suvun Onnenmäki. Musiikkimaailmassa  nimi Putkonen, ja soittokunta Putkosen pojat ovat ruskiilaisille tuttuja. 

Ruskealan vaakuna


Punaisella pohjalla hopeinen vuorihakku viittaa
louhintaan. Aaltokoroinen, hopeinen vastapalkki
viittaa Tohmajokeen. Viisi hopeista lipuketta viittaavat
louhittuun marmoriin. Vaakuna on vuodelta 2014. Sen on suunnitellut Tapani Talari.

 

Ruskeala-viiri


Ruskeala-viirin punaisessa kentässä olevat kalkkiuunien
piiput kuvaavat Ruskealan marmorilouhosta. Mustassa
kentässä olevat pitäjän rajat kuvastavat murhetta kotiseudun
menettämisestä. Ensimmäiset standaarit valmistuivat
pitäjäjuhlaan 29.6.1969.

Viirin on suunnitellut viipurilainen taiteilija Seppo Putkinen.


Ruskeala-Seuran lippu

Ruskeala-Seuran lippu vihittiin käyttöön seuran pitäjäjuhlassa 30.6.1967. Lippu siirrettiin Joensuusta seuramme haltuun Helsinkiin vuonna 2019. Vasemmanpuoleisessa kuvassa Joensuussa lipun luovuttajina Anna Walling, Anja Karttunen, Erkki Valling, Sirkka Rouvinen ja puheenjohtaja Martti Kummunmäki. Oikeanpuoleissa kuvassa Helsingissä lipun vastaanottajina puheenjohtaja Esko Rautanen ja hallituksen jäsen Erkki Pitkänen. (Lue lisää: perinnelehti Ruskiilainen 4/2020.) 


 

 

 

 

 

 

 

 

Lipun on suunnitellut viipurilainen taiteilija Seppo Putkinen.

 

Ruskeala-nimen etymologia

Kun Ruskealan pitäjä muodostettiin 1721, se sai nimen alueelle sijoittuvan vanhan Ruskealan kappeliseurakunnan mukaan. Ruskeala-nimestä on kaksi vakiintunutta teoriaa. Toisen teorian mukaan nimen pohjana on vanha, ilmeisesti muinaissuomalainen, henkilönnimi Ruskea(inen), joka on voitu antaa ruskea- tai punatukkaiselle. Tästä kutsumanimestä kehittyi sitten sukunimi. Ruskealasta on merkitty asiakirjoihin esimerkiksi Petrij Ruschinson 1582 Pälkjärveltä, Pecka Ruskia 1631 Ruskealasta. Jos tämä sukunimi on pitäjän nimen pohjana, jonkun tämännimisen henkilön nimi on ilmeisesti siirtynyt ensin hänen talolleen, edelleen kotikylälleen ja vihdoin koko pitäjälle.  Toinen teoria lähtee tiedosta, jonka mukaan Novgorodin vatjalaisen viidenneksen verokirjassa mainitaan ”kylä Ruskean järven luona”. Arvellaan, että ”Ruskea järvi” tarkoittaa Ruskolampea. Lammen nimi on voinut olla Ruskealan nimen lähtökohtana.

Lähde: Lehikoinen, L. (2018) Antreasta Äyräpäähän. Luovutetun Karjalan pitäjien nimet. Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 55, s. 32. Noudettu 29.12.2020 osoitteesta https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk55/Antreasta_Ayrapaahan.pdf

Sivun päivitykset: Anu Kekki