Seuran historia

Vantaan Karjala-seuran historia.

Lue lisää

Vantaan Karjala-seuran historia

Vantaalla oli toiminut vuodesta 1948 lähtien karjalaseura liki 60 vuotta aluksi nimellä Helsingin maalaiskunnan karjalaiset ja kun maalaiskunnasta tuli kaupunki seuran nimi muutettiin Vantaan karjalaseuraksi. Alkuvuosien vilkas toiminta väheni vähitellen vuosikymmenien saatossa ja seuran toiminta loppui vuonna 2006.

 

Pian kuitenkin uusi Karjala-seura sai alkunsa, kun Karjalan Liiton kunniapuheenjohtaja Pertti Viinanen kutsui 23.4.2009 Vantaan Sanomissa karjalaisuudesta kiinnostuneita henkilöitä keskustelemaan seuran perustamisesta. Paikalle tuli 34 henkilöä. Kokouksessa päätettiin yksimielisesti perustaa uusi Vantaan Karjala-seura ja valittiin perustettavan seuran puheenjohtajaksi yksimielisesti Pertti Viinanen ja varapuheenjohtajaksi Pirkko Hyytiä sekä hallitukseen Tarja Andersson, Mervi Bordi sekä Raimo Henttinen. Seura päätettiin rekisteröidä sekä anoa Karjalan Liiton ja Uudenmaan Karjalaisseurojen piirin jäsenyyttä. Hallituksen ensimmäisessä varsinaisessa kokouksessa 12.5.2009 seuran nimeksi vahvistettiin Vantaan Karjala-seura ry.

 

Alkuvuosina toiminnassa kiinnitettiin erityistä huomiota jäsenhankintaan. Seuran perustamisvuonna järjestettiin syksyllä 2009 kaksi jäsenhankintatilaisuutta ja seuran jäsenmäärä oli vuoden 2009 lopussa 77 henkilöjäsentä. Seuraavina vuosina jäsenhankintatilaisuuksia oli vähintään yksi ja vuodesta 2013 lähtien seuralla on ollut vuosittain oma toiminnan esittelypöytä Vantaan Hyvinvointimessuilla Myyrmäessä. Jäsenhankinta tuotti tulosta, jo perustamista seuraavan vuoden lopussa seurassa oli jäseniä 127 ja vuonna 2017 henkilöjäseniä seurassa oli jo 150. Ensimmäisen vajaan toimintavuoden aikana pidettiin yksi jäsentilaisuus Karjalatalossa Helsingissä syyskuun lopulla. Lokakuussa seuran sääntömääräisessä syyskokouksessa 20.10.2009 puheenjohtajaksi valittiin edelleen Pertti Viinanen ja varapuheenjohtajaksi Pirkko Hyytiä, sekä täydennettiin seuran hallitus 6-jäseniseksi. Tarja Andersson, Mervi Bordi ja Einar Eskelinen valittiin edelleen hallitukseen ja uusina jäseninä hallitukseen valittiin Mirja Antila, Raimo Henttinen ja Reino Oivo. Kokouksessa keskusteltiin seuran tulevasta toiminnasta ja pyydettiin kokousedustajilta toivomuksia tulevaksi ohjelmaksi. Seura vietti pikkujoulua joulukuussa Myyrmäessä Vantaan aikuisopiston toimintatuvassa, tila oli saatu seuran käyttöön velotuksetta Vantaan kaupungilta. Seuraavien pikkujoulujen pitopaikaksi valikoitui Allun Grilli Myyrmäessä.

 

Seuran päätoimintamuodoksi vakiintui sääntömääräisen kevät- ja syyskokouksen ohella kerran kuukaudessa pidettävät tarinaillat, joissa on kuultu asiantuntijoiden ja omien jäsenten pitämiä esityksiä Karjalasta, karjalaisuudesta ja muista ajankohtaisista aiheista. Sortavala Seura Helsinki ry:n perinnekerho on vieraillut kolme kertaa seuran tarinailloissa esittäen katkelmia kolmen karjalaisen kirjailijan Kyllikki Mäntylän, Kersti Bergrothin ja Lempi Jääskeläisen tuotannosta.  Yksi tarinailloista on varattu yhteislaululle, vetäjänä ovat toimineet Leo Karetvaara ja Tapio Rahkola. Kerran lauluillassa esiintyi taiteilija Eki Liikanen ja kaksi kertaa musiikkineuvos Seppo Hovi. Toimintatupa saatiin jatkossa tarinailtojen käyttöön velotuksetta, ja niin ratkesi seuran kokoontumispaikaksi Myyrmäki.

 

Kotimaan ja ulkomaan matkat ovat kuuluneet alusta lähtien seuran ohjelmaan. Matkoja on kerrottuna aikana tehty luovutettuun ja säilyneeseen Karjalaan, Viroon ja Latviaan. Karjalan matkalla vuonna 2010 käytiin Viipurissa, Terijoella ja Käkisalmessa ja vuonna 2011 matkan kohteina olivat Sortavala, Valamo, Käkisalmi ja Viipuri. Kotimaassa on tehty teatterimatkat Jokelaan, Mikkeliin ja Lahteen. Seura liittyi vuonna 2011 Pääkaupunkiseudun Karjalaisyhteisöt Pääsky ry:n jäseneksi ja siitä lähtien on tehty vuosittain kesäretki elokuussa Pääskyn hallinnoimaan Villa Salmelaan, karjalaisten kesäkotiin Jollaksessa. Seuran jäseniä on vuosittain osallistunut kesäkodilla pidettäviin talkoisiin ja kesäkodin jäsenistölle järjestämään ohjelmaan.

 

Vuoden 2012 keväällä seuraa kohtasi yllättäen suru-uutinen. Seuran puheenjohtaja Pertti Viinanen joutui nopeasti etenevän sairauden vuoksi luopumaan kesken toimikautta puheenjohtajan tehtävistä.  Edellisen vuoden syyskokouksessa valittu varapuheenjohtaja Markku Weckman hoiti puheenjohtajan tehtäviä sääntömääräiseen syyskokoukseen saakka. Syyskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin seuran jäsen Terttu Harlu, mutta hänenkin kohdallaan yllättävä vaikea sairaus keskeytti puheenjohtajan tehtävien hoitamisen toukokuussa 2013, varapuheenjohtaja toimi puheenjohtajana jälleen vuoden 2013 syyskokoukseen saakka, jolloin syyskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Oili Parjo, joka on siitä asti toiminut seuran puheenjohtajana.

 

Vuonna 2012 aloitettiin ennen syyskokouksen alkua vuosittain toistuva syntymäpäiväkahvien tarjoilu vuoden aikana tasavuosia 60-vuodesta lähtien täyttäneille ja täyttäville seuran jäsenille.

Vuonna 2013 aloitettiin vuosittain Kaatuneitten muistopäivänä ja Pyhäinpäivänä kunniakäynnit Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä Vantaan Pyhän Laurin kirkkomaalla. Vantaalla aikaisemmin toimineen seuran lippu saatiin seuran käyttöön ja Suomen lipun seuralle lahjoittivat Eila Kuisma-Oivo ja Reino Oivo. Lippuvartiot osallistuivat kaatuneitten muistopäivänä kunniakäyntiin Hietaniemessä ja Vantaalla.

 

Valtakunnalliset karjalaiset kesäjuhlat on järjestetty joka kesä eri puolilla Suomea. Joka viides vuosi kesäjuhlat on pidetty Helsingissä. Tästä poiketen vuoden 2015 kesäjuhlat pidettiin Hyvinkäällä. Vantaan Karjala-seura on osallistunut talkoovoimin vuosien 2010 ja 2015 järjestelyihin. Hyvinkäällä seura piti yhtä kahvilaa ja auttoi lipunmyyntipisteessä. Seuran lippuvartio on ollut mukana kesäjuhlien lippukulkueessa vuodesta 2010 lähtien.

 

Retkiä kotimaassa on toimintavuosien aikana tehty useita. Mm. kaksi kesäretkeä Kirkkonummelle Pokrovan luostariin, Käyty Aira Samulinin Hyrsylänmutkassa Sammatissa. Syysretki vuonna 2013 tehtiin Järvenpäähän Elävän veden kappeliin Järvenpään karjalaisten kutsumana. Paluumatkalla poikettiin Tuusulassa Lottamuseossa. Seura kutsui vastavuoroisesti Järvenpään karjalaisten hallituksen tutustumaan Vantaalle Hämeenkylän kirkkoon. Marskin Majalla Lopella käytiin vuonna 2014 ja seuraavana vuonna Mannerheimin museossa Helsingin Kaivopuistossa.

Syysretkellä Lappeenrannassa vuonna 2015 tutustuttiin Avojaloin näyttelyyn Etelä-Karjalan museossa. Seura ja seuran jäsenistö ovat osallistuneet Karjalan Liiton järjestämään Evakkoäiti muistomerkin rahankeräykseen. Evakkoäiti muistomerkki paljastettiin Helsingissä Karjalatalon edustalla kesäkuun 6. päivänä vuonna 2015.

 

Vuonna 2017 syyskuussa 4 päivän matkalla Viroon Tallinnassa vain pysähdyttiin ja matka jatkui Narvan kaupunkiin, sieltä edelleen Kuremäen Pyhtitsan luostarin kautta Tarton yliopistokaupunkiin. Mukana ollut virolainen opas kertoi matkan aikana alueiden historiasta.

 

Suomi -100 juhlavuoden 2017 teemaksi oli valtiovallan taholta valittu YHDESSÄ. Seuran juhlakonsertin lokakuussa 2017 toteuttivat teeman mukaisesti seuran kanssa yhdessä Vantaankosken seurakunta ja Myyrmäen Martat. Konsertissa esiintyivät Maisa Kumpulainen kantele, Hannu Huuska ja Kullervo Ahlroth lausunta, Raita Karpo ja Seppo Soittila laulu ja 31- miehinen kuoro Viipurin Lauluveikoista Ilkka Aunun johdolla. Konsertti onnistui yli odotusten, Myyrmäen kirkon seurakuntasaliin oli tullut yli 300 kuulijaa.

 

Vantaan Karjala-seuran jäsenet ovat oman seuran kautta myös Karjalan Liiton, Karjalan Liiton Uudenmaan piirin ja Pääkaupunkiseudun Karjalaisyhteisöt Pääskyn jäseniä. Seuralla on edustus Uudenmaan piirin ja Pääskyn hallituksissa. Karjalan Liitto lähettää jäsenille 4 kertaa vuodessa Karjalan Kunnaat jäsenlehden ja jäsenkortin, millä jäsenet saavat alennusta mm. Karjalan Liiton tuotteista. Sekä Karjalan Liitto että Uudenmaan piiri ja Pääsky järjestävät jäsenille karjalaisuuteen liittyviä tapahtumia, joihin on seuran jäsenten toivottu osallistuvan.

Oma seura on lähettänyt jäsenille kaksi kertaa vuodessa jäsentiedotteen ja kertonut jäsenille sähköpostilla ja tekstiviesteillä seuran tarinailloista ja tapahtumista.

Jäsenmaksu 2022

Seuramme jäsenmaksu 2022 on € 30,00 , josta Karjalan Liiton osuus € 20,00, piirin osuus 1 € / jäsen.

Yhteystiedot

Tarja Andersson, puheenjohtaja, puh.0407153538, anderssonin.tarja@gmail.com Marianne Gahan, sihteeri ja tiedottaja, puh.0400777910, marianne.gahan@hotmail.com, Irina Alanne, rahastonhoitaja, puh. 0400394651, irina.alanne@gmail.com. Sinikka Konttinen, jäsenasiat, puh.0451336280, sinikka.konttinen@outlook.com

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Tule mukaan, kysy lisää! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksimme!