Eurajoen Karjalaseura ry

Lue lisää

TERVETULOA TUTUSTUMAAN EURAJOEN KARJALASEURAN TOIMINTAAN.

Syksyisen sokkomatkan matkakertomus

17.09.2019 00:00

Matkakertomus,sokkomatkasta 21.9.2019

Täss tulloo sellane tarina,minkä mie oon kuulopuheist kirjottant.Mienen itse ollt mukann täll reissull.Mutt ehä se tee kertomuksest sen huonompaa.Kylhä kirjailijatkii kirjottaat toisii asioit,sillo jos hyö tekkööt jostakii elämäkertaa. No tää ei iha ole kenenkää elämäkerta,mut jottai täss on.

Eurajoe Isojuha parkkipaikalt lähettii 21.9.klo 8.Ja avot,Porrii päi käännyttii,ko tultii pikatiel.No ensimmäiseks pysähyttii Sir markkuloihe patsaal Noormarkus.Patsaan ol teht Henrik Helpio ja suunnittelijat olliit Alvar Gullichsen ja Klaus Nyberg.Patsas ei olt näköispatsas Markkuloill,saatto se olla sellane Ukk`ram:laisill.Ahlströmi tehas ol siin rahaministerin osass ollt isolt osalt.

Sitkäytii siin Ahlsrtrömmi Voyage museos kans ja siel meil ol oikei asiaa perehtynt opas. Jo rupeski kuulumaa,jot kohvihammasta kolottaa  ko lähetti mänemää Reposaare päi.No siel juotii kohvit ja saatii viel sämpylääkii.Linjuri kiertel Reposaare Tietä eestakasii ja opas selitti jos mitäkii saare entisis ajoist.Siell piettii kuulemma siestaakii ennen aikaa. Nykyjää on kaikill ihmisiil aina tultpalava kiire johokii päi männä, jot siestast ei tuu ennää mittää. Silloko se ol viel saar ,ni siel ol kaikk omat tarpeet,satama ja viinakauppa alkain.Siel elettii omas rauhas.

Sitt ajettii Porrii takasii  ja mäntii Käppärä hautuumaal katsomaa Juseliuksen mausolumii.Oppaan siel ol Simo Koskinen.Tää Juselius on tehnt sen tytöllee,ko hää ol kuolt.Se  on komia rakennus.Sehä näyttää pienelt kirkolt.Siel on Akseli Gallen Kallela maalany freskot seinill,häne poikaansa on parannelt niitä ko siel mauseoleumis ol joskus tulipalo.Kyl siel on kans isäkii makkaamas.

Henge ravitoo oltii saatu ja rupes nälkä kurnimaa suoliss.Meil ol varattu ruokapaikakaks Ulvilast Kokkikaksikost ruokaa. Se tek ihmeitä ja taas mäntii päi uusii paikkoi.

Poris viel lotii ja mäntii Roosenleewil,museoha se on nykyjää.Toiset männiit kyll Puuvilla kauppakeskuksee rahojaa tuhlaamaa ja toist sin museoo.Puuvillas saap ostaa kaikkii mitä vaa keksii ja pussi antaa peräks.Museos ol kaikkii tavaroi esill,mitä roosenleewi on aikanaan teht,kattiloist leikkuupuimurii siel ol tavaraa.onneks niitä ei saantostaa,leikkuupuimuri kans  olis vähä  huon päästä kottii.

Päivä  ol mänt liki iltaa,Eurajoell oltii viije aikaa takasii, taikka klo 17.07.

Matkaryhmäll kiitoksii kaikist

 

Hely Laine.