Hiitolaiset ry:n säännöt

1 §

Yhdistyksen nimi on Hiitolaiset ry ja sen kotipaikkakunta Helsinki.

2 §

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia hiitolaisten, muiden karjalaisten ja karjalaisuudesta kiinnostuneiden kulttuurijärjestönä ja yhdyssiteenä. Yhdistys tekee toiminnallaan tunnetuksi Karjalaa, Hiitolaa sekä vaalii ja kehittää karjalaista kulttuuria sekä perinnettä. Yhdistys on Karjalan Liitto ry:n ja Karjalaiset pitäjät -yhdistyksen jäsen. Yhdistys voi olla yhteistoimintajäsen Karjalan Liiton muissa piiri- ja liittoyhdistyksissä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • järjestää kulttuuri-, keskustelu- ja koulutustilaisuuksia, juhlia, retkiä ja matkoja sekä muuta harrastustoimintaa
  • tekee yhteistyötä alueensa muiden yhdistysten, kunnan, seurakunnan ja tiedotusvälineiden kanssa
  • viestii monipuolisesti
  • toimii yhteistyössä Karjalaiset pitäjäyhdistykset -yhdistyksen ja Karjalan Liiton kanssa

Toimintansa tukemiseksi seura voi ottaa vastaan jäsenmaksuja, testamentattua tai lahjoitettua omaisuutta, harjoittaa julkaisutoimintaa, perustaa rahastoja, sekä asianomaisella luvalla järjestää keräyksiä ja arpajaisia

3 §

Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.

Yhdistyksellä voi olla yhteistoimintajäseniä. Yhteistoimintajäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.

Hallitus päättää jäsenten hyväksymismenettelystä ja hyväksymisen edellytyksistä.

Karjalan Liitto ylläpitää jäsenrekisteriä.

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

4 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti.

Hallitus voi erottaa yhdistyksen jäsenen, joka rikkoo yhdistyksen sääntöjä, toiminnallaan tai käytöksellään haittaa yhdistyksen toimintaa tai muistutuksista huolimatta jättää jäsenmaksunsa suorittamatta.

5 § Jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän jäsenmaksun ja yhteistoimintajäsenten jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

6 § Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuodeksi kerrallaan valitut puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä kahdeksi vuodeksi valitut 3–8 muuta jäsentä, joista eroaa vuosittain puolet aluksi arvan, sitten vuoron mukaan.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus valitsee sihteerin ja ottaa rahastonhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään kaksi hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään puolet hallituksen jäsenistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa

Hallitus voi kokoontua päättämällään tavalla läsnäolokokouksissa tai kokonaan tai osittain teknisten yhteyksien avulla.

Hallituksen kokouksista on pidettävä päätöspöytäkirjaa.

Hallitus voi päättämänsä menettelyn mukaisesti tehdä päätöksiä kokousta pitämättä. Päätökset on kirjattava, varmennettava ja säilytettävä luotettavasti.

Hallitus kokonaisuudessaan on vastuussa yhdistyksen varojen käytöstä.

7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.

8 § Talouden seuranta ja raportointi ja tilinpito

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpidon asiakirjat ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

Yhdistys voi järjestää tilinpidon yhdistyslain 37a §:n 2–7-momentissa säädetyllä tavalla.

9 §

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni.

Yhteistoimintajäsenellä tai sen edustajalla on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

Yhdistyksen varsinaisia kokouksia pidetään vuosittain kaksi, kevätkokous ja syyskokous.

Yhdistyksen kevätkokous pidetään vuosittain maalis-huhtikuussa ja syyskokous vuosittain loka-marraskuussa. Kevät- ja syyskokouksen yhteydessä pyritään järjestämään jäsenistölle tarkoitettu koulutuksellinen seminaari tai jäsentilaisuus. Muita kokouksia pidetään, milloin yhdistyksen kokous niin päättää tai milloin hallitus pitää sitä tarpeellisena tai milloin vähintään 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjeellisesti hallitukselta erityisesti ilmoitettua tarkoitusta varten pyytää.

10 § Yhdistyksen kokouksen koolle kutsuminen

Kokoukset kutsutaan koolle vähintään 14 päivää ennen kokousta kullekin jäsenellä lähetettävällä kutsulla postitse, sähköpostilla tai muulla teknisellä välineellä.

11 § Kevätkokous

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.  Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, pöytäkirjanpitäjä, pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat.

2.  Todetaan kokouksen laillisuus.

3.  Esitetään yhdistyksen vuosikertomus vuosilaskelma tai tilinpäätös sekä toiminnantarkastajien lausunto.

4.  Päätetään vuosilaskelman tai tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja toimihenkilöille.

5.  Käsitellään muut hallituksen kokoukselle esittämät asiat. Pidetään jäsenistölle tarkoitettu mahdollinen yleinen jäsentilaisuus.

6.  Käsitellään asiat, jotka joku yhdistyksen jäsen on kirjallisesti vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta hallitukselle esittänyt kokouksessa käsiteltäväksi.

12 § Syyskokous

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.  Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, pöytäkirjanpitäjä, pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat.

2.  Todetaan kokouksen laillisuus.

3.  Päätetään jäsenmaksujen suuruudesta seuraavalle toimintavuodelle.

4.  Vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio.

5.  Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

6.  Valitaan hallituksen muut jäsenet erovuoroisten tilalle.

7.  Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa tarkastamaan seuraavan vuoden hallintoa ja tilejä.

8.  Valitaan tarvittavat toimikunnat ja edustajat.

9.  Päätetään miten kokouskutsut on julkaistava ja miten muut tiedonannot jäsenille on toimitettava

10. Käsitellään muut hallituksen kokoukselle esittämät asiat. Pidetään jäsenistölle tarkoitettu mahdollinen jäsentilaisuus.

11. Käsitellään asiat, jotka joku yhdistyksen jäsen on kirjallisesti vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta hallitukselle esittänyt kokouksessa käsiteltäväksi, ottaen huomioon yhdistyslain 24 §:n määräykset.

13 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Yhdistyksen sääntöjen muuttamista ja yhdistyksen purkamista koskeva asia on käsiteltävä kahdessa vähintään viikon välein pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, joista jälkimmäisessä muutosta tai purkamista tulee vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä kannattaa.

Karjalan Liitolle varataan tilaisuus tulla kuulluksi 2–4 kuukautta ennen kokousta, jossa käsitellään ja on tarkoitus päättää yhdistyksen purkamisesta

Jos yhdistys purkautuu, käytettäköön sen varat, sitten kun yhdistyksen velat on maksettu, yhdistyksen toimialueella asuvan karjalaisen väestön tai toimialueen kulttuurityön hyväksi tavalla, josta viimeinen yhdistyksen kokous päättää.  Ellei se ole mahdollista, on varat luovutettava Karjalan Liitto ry:lle.

PRH 2024