ayrapaa vaakuna

Äyräpään Pitäjäseuran vaakuna

Äyräpään järvi oli kuuluisa lintujärvi, Mustatiira oli yksi siellä pesivistä linnuista joka on valittu vaakunaan

 

Mustatiira

Chlidonias niger

Heimo: Tiirat - Sternidae

Yleiskuvaus: 

Pienehkö kevyesti lentävä tiira. Juhlapukuisen linnun pää ja vatsa mustat; siipi, pyrstö ja siiven alapeitinhöyhenet harmaat.

Koko:

Pituus 22-26 cm, siipien kärkiväli 56-62 cm, paino 60-75 g.

Pesä: 

Kelluvilla vesikasvikasautumilla tai uikkujen vanhalla pesällä, huolimattomasti vesikasveista kyhätty.

Pesiminen:

Munii touko-kesäkuussa 2-3 munaa molemmat hautovat, haudonta-aika 20-23 vrk. Poikaset lentokykyisiä 20-23 vrk:ssa.

Esiintyminen: 

Pesii harvalukuisena makeavetisissä kosteikoissa Oulun korkeudelle asti. Suomen kannaksi on arvioitu 25-35 paria.

Muutto: 

Syysmuuttto heinä-syyskuussa, palaa toukokuusssa. Talvehtii Länsi- ja Etelä-Afrikassa.

Ravinto:

Hyönteiset, selkärangattomat eläimet.

Ääni: 

Terävä "kit", hieman nenäsointinen "kjie, kjie".

Kesäpukuisen mustatiiran pää ja koko alapuoli ovat noenmustat lukuunottamatta vaaleanharmaata alaperää. Selkä, pyrstö, yläperä ja siivet ovat harmaat. Nuori mustatiira on selkäpuolellta harmaa ruskein höyhenreunuksin. Alapuoli, otsa, kaula ja niskaansivut ovat valkoiset. Pää on tumma. Mustatiiran jalat ovat punertavanruskeat (vanha lintu) tai kellertävät (nuori lintu). Vanhan linnun nokka on musta, nuoren keltatyvisesti (alanokka) tumma. Silmän värikalvo on tummanruskea.

Mustatiira muistuttaa satunnaisena suomessa tavattavaa valkosiipitiiraa (Chlidonias Leucopterus), mutta mustatiiran nokka on pidempi, jalat lyhyemmät, siivet kapeammat ja pyrstön kärki lovellinen. Valkosiipitiiran valkoinen pyrstö sekä siiven etureunan väri, joka on päältä valkoinen ja alta musta, ovat parhaat erottavat värituntomerkit.