Villa Salmelan lyhyt historia

Villa Salmelan lyhyt historia

Villa Salmelan Facebook -sivu

Ylitirehtöörin saarihuvilasta Kesäkodiksi - Villa Salmelan lyhyt historia

Villa Salmela rakennettiin vuonna 1886 saareen, jonne oli kulkuyhteys Helsingistä veneellä kolme kertaa viikossa. Huvilan silloinen omistaja valtioneuvos Jaakko Sjölin (1836-1916) oli Uudenmaan maanmittaushallituksen ylitirehtööri. Virasto oli ensimmäinen, jossa sai puhua virastokielenä suomea. 

Huvilalla on myöhemmin ollut 5 omistajaa ja sen nimeksi tuli Villa Bergsund (Villa Salmela). Helsingin kaupunki osti huvilan ja vuokrasi sen vuonna 1969 karjalaisille seuroille, minkä johdosta perustettiin Pääkaupunkiseudun Karjalaisyhteisöt Pääsky ry. Yhdistyksen jäsenseurat valitsevat keskuudestaan Pääskyn hallituksen jäsenet.

Huvila-alue toimi vuoteen 2006 saakka telttailualueena. Helsingin kaupungin määräyksestä alue tyhjennettiin teltoista ja sinne jäi 10 matkailuvaunupaikkaa. Samalla aloitettiin alueen ja huoneiden kehittäminen ja nykyaikaistaminen. Pihalle huvilan kulkutielle rakennettiin rappuset ja pihapiiriin kahvioterassi.

Alue liitettiin vuonna 2010 kaupungin vesijohto- ja viemäriverkostoon ja huvilaan rakennettiin nykyaikaiset sanitteetitilat. Samassa yhteydessä uusittiin keittiö. Huvilan uunit on muurattu uudelleen ja lattioita on korjattu.

Pihapiiriin on tehty kenttä erilaisia pelejä varten. Kasvihuonetta on ehostettu ja siellä toimii kesäkahvio silloin, kun huvila on varattu. Kasvihuoneen tuntumaan on tehty myös toinen kahvioterassi. 

Vuoden 2017 kesäkauden päätökseksi maalattiin myös saunarakennuksessa sijaitsevat makuusopet ja takkahuone. Vuoden 2019-2020 aikana tehtiin suuri julkisivuremontti, ja huvilan ulkoseinät ovat nyt kuin uudet. 

"Ei tupoo tunnissa tehäk" - Vanha puutalo ei ole koskaan valmis, mutta lukemattomien karjalaisten käsiparien työn ansiosta huvila tuntuu Kesäkodilta. Tervetuloa vierailulle kahvilaan ja talkoisiin tekemään Kesäkodista omasi!


Villa Salmela avajaiset 2020

Karjalan viiri salkoon Villa Salmelan avajaisissa 24.6.2020

Villa Salmelan terassi ja näkymät itään 2020

Villa Salmelan terassi ja näkymät itään 2020

Ennen julkisivuremonttia 2019

Villa Salmela ennen julkisivuremonttia keväällä 2019

Puugrilli ja rantanäkymä lounaaseen

Saunan ranta, puugrilli ja laituri. 

 

Pääsky ry

Kaikki kiinnostuneet karjalaisyhdistykset ovat tervetulleita jäseniksimme! Puheenjohtaja Juhani Nenonen, puheenjohtaja@villasalmela.fi

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Tule mukaan, kysy lisää kesäkodista ja toiminnastamme: p. 045 - 187 1516 (ma-pe klo 10-17), email: paasky.kesakoti@gmail.com