Paimion Karjalaseuran tapahtumia 2023

 

ti 7.2.23 lähdemme lipun lunastaneiden kanssa katsomaan oopperaa ”Punainen Viiva” Turun kaupungin teatteriin. Lähtö Vistamatkojen Vistamatkojen talleilta 17.50 ja toimistolta klo 18. Sovitusti matkan varrelta pääsee kyytiin. Seura maksaa matkan.

ke 15.2.23 klo 18 on Paimion kirjaston kanssa yhteistyössä järjestetty Kalevalan päivän tilaisuus, jossa esitelmän pitää FT Merja Leppälahti, folkloristiikka, Turun yliopisto, aiheenaan "Kalevala kirjallisuudessa". Tilaisuus on kirjastolla ja maksuton.

”FT Merja Leppälahti on folkloristiikan alan väitöskirjassaan tutkinut, miten kalevalaista aineistoa on viimeisen 30 vuoden ajan käytetty kaunokirjallisuudessa ja muissa teksteissä. Kirjallisuuden viittaukset Kalevalasta voidaan nähdä kirjallisina koodeina, jotka kertovat enemmän kuin varsinaisesti sanovat. Kalevalan runsas sisältö tarjoaa yhä edelleen mahdollisuuksia hyvin monenlaiselle käytölle.”

ti 28.3.23 klo 17.30 on Paimion Karjalaseuran kevätkokous Iskun talolla, Seuratie 3. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat kuten tilinpäätös. Kokouksen jälkeisen esitelmän pitää kirjailija Juha O. Luukka aiheenaan ”Koivisto 1917-1918”. Kahvitarjoilu!

ke 29.3.23 lähdemme teatteriin Hämeenlinnaan katsomaan esitystä ”Kaksi kuningatarta”, pääosissa ovat Ritva Oksanen Elisabeth 1:nä ja Liisa Peltonen Maria Stuartina. Lippuja on varattu 30 kpl.

”Kaksi kuningatarta on vahvojen naisten hurja tragedia. Vanheneva Neitsytkuningatar ottaa rajusti yhteen serkkunsa tyttären kanssa. Elisabeth on valtiolle itsensä uhrannut ”Kympin tyttö” kun taas aistillinen Maria on ehtinyt huolella nauttia hovielämästä ja miesten seurasta. Kuningattarien liepeillä pyörii hoviväen kaarti. Jokainen byrokraatti haluaa naisista jotakin. Lopputulos on raadollinen tositarina vallasta 1500-luvulta. Maailman valloittaminen ja taistelu vallasta on kipeän totta myös meidän ajassamme.

Friedrich Schillerin näytelmä, joka kertoo Englannin kuningatar Elisabethin ja Skotlannin kuningatar Maria Stuartin verisestä valtataistelusta tunnetaan myös nimellä Maria Stuart. Schillerin kuvaama valtapeli menee politiikan ja johtamisen ytimeen: Vain yhdellä voi olla absoluuttinen valta. Kilpailijasta voi päästä eroon vain tuhoamalla hänet. Mutta häviääkö pelko vallan menetyksestä pyövelin kirveen iskuun?”

Lähtö Vistamatkojen tallilta Jukantieltä klo 16.20 ja Vistamatkojen toimistolta, Vistantie 24 klo 16.30. Matka jatkuu Tarvasjoentietä Valtatie 10 pitkin Hämeenlinnaan. Pääset kyytiin matkan varrelta, kunhan ilmoitat siitä Armille ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumiset tulee tehdä 5.3.23 mennessä p. 040 7254721 tai armi.suomi@gmail.com. Matkan ja lipun hinta on yhteensä 52€. Lasku lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä sähköpostitse.”

la 22.4.23 klo 14-15.30 Paimiosalissa esitelmä ” Viipuri jatsaa”. Historiantutkija, Suomen historian dosentti Marko Tikka kertoo  Viipurin historiasta tanssin ja tanssimusiikin kaupunkina. Esityksen lomassa elävää musiikkia esittävät aidoilla Viipurin peleillä Hannu Virta ja Marko Tikka. Liput 5€.

ti 2.5.23 klo 17-19 kokoonnutaan Iskun talolle tarinailtaan ”Muistat sie” kahvikupposen ääressä. Tarkempi aihe selviää kevään aikana.

Tulossa yhteistyössä Vistamatkojen kanssa matka Viroon Türin kukkamarkkinoille 20-21.5. Yöpyminen Tallinnassa. Asiasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Tulossa on myös kesäretki elokuun alussa Lapinlahdelle asutusmuseoon ja Mikkelin muistimuseoon. Yöpyminen Mikkelissä. Vastuullisena matkanjärjestäjänä on Vistamatkat. Retkestä tarkemmin seuraavissa kirjeissä.

Jos haluat ennakkoilmoittautua näille matkoille, voit sen tehdä p. 040 7254721 tai armi.suomi@gmail.com

Karjalan liiton Varsinais-Suomen piirin ohjelmaa keväällä 2023

la 4.3.23 retki Helsinkiin kulttuurikeskus Sofiaan, jossa esitetään Larin Parasken elämästä ja säkeistä Ritva Holmbergin dramatisoima ja ohjaama esitys  tyttärensä Anniinan lämmittämänä ja johdolla. Lavalla mukana ovat Eeva Litmanen, Karoliina Franck ja Vilma Timonen. Esitys on maksuton.

Lähtö Paimion Nesteen pysäkiltä n. klo 10.15 (auto tulee Raisiosta Turun kautta Rindellin bussi). Syömme ensin lounaan klo 11.30, sen jälkeen on pieni esittelykierros Sofiassa. Kello 14 alkaa esitys, jonka aluksi tutkija Senni Timonen avaa kalevalaista naiskuvaa.

Matkan hinta noin 40€, joka koostuu lounaasta ja matkasta. Ilmoittautumiset 19.2.23 mennessä mirjam.mustonen00@gmail.com tai puh. 044 3316491. Lähtöaika ja matkan hinta tarkentuvat ilmoittautumisen yhteydessä.

la 18.3.23 klo 10-14 piirin perinnekäsityöpiiri Raision Tornilassa, Tornikatu 9.  Aiheena sukkanauhojen teko punomalla.  Ilmoittautumiset mirjam.mustonen00@gmail.com tai 044 331 6491 12.3.23 mennessä.

la 1.4.23 klo 11 KL.n V-S piirin kevätkokous Raision Tornilassa, Tornikatu 9.