Noormarkun Karjala-Seura ry
Noormarkun Karjala-Seura ry
JÄSENKIRJE 1/2025 1(2)
J. Hämäläinen/M. Muurinen 5.4.2025
Hyvät Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet, Vuosi 2025 on juhlavuosi, sillä Karjalan Liitto täyttää 85 vuotta ja Karjalan liiton Satakunnan piiri 80 vuotta. Karjalan liitto juhlii 25.4.25 seminaarin ja iltajuhlan merkeissä, mistä löytyy lisää tietoa liiton www-sivulta www.karjalanliitto.fi. Noormarkun Karjala-Seuran kuluva vuosi on käynnistynyt aktiivisesti. Helmikuussa järjestettiin Karjalainen Kalevalan päivä -tapahtuma yhteistyössä Noormarkun kirjaston kanssa ja maaliskuussa pidettiin kevätkokous, jonka jälkeen Terttu Ketola kertoi Hattulan kirkkosukista. Huhtikuussa järjestetään virpomistapahtuma Söörmarkun koulun oppilaille ja Noormarkun yhtenäiskoulun 1. ja 2. luokan oppilaille. Muutakin yhteistoimintaa suunnitellaan parhaillaan Noormarkun yhtenäiskoulun kanssa. Tiistaina 6.5.25 järjestetään retki Säkylään ja Huittisiin. Lähtö on yhteiskuljetuksella klo 8.30 Myllykartanon edessä olevalta P-paikalta. Ensimmäinen retkikohde on Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo, missä tutustutaan oppaan johdolla museoon n. klo 10-12. Museokierroksen jälkeen jatketaan matkaa Huittisiin ja mennään lounaalle Kivikylän kotipalvaamon Hullunlenkkiin. Lounaan jälkeen on mahdollista tehdä omakustanteisia ostoksia tehtaanmyymälässä. Ostosten jälkeen lähdetään kotimatkalle n. klo 14. Osallistumismaksu on 25 eur/hlö (Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet 20 eur/hlö) sisältäen kuljetuksen, museokäynnin opastuksineen ja lounaan. Sitovat ilmoittautumiset ja tiedot mahdollisista ruoka-aineallergioista seuran sihteerille Maritta Muuriselle puh. 050 5980 111 tai s-postilla maritta.muurinen@pp.inet.fi viimeistään 21.4.25. Maksuohjeet annetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Tervetuloa mukaan mielenkiintoiselle retkelle. Mukaan mahtuu bussillisen verran ajankohtaisesta teemasta kiinnostuneita! Voit ottaa mukaan retkelle ystävän/naapurin/perheenjäsenen. Ohessa on mainos retkestä sisältäen lisätietoa museosta. Tammenlehvän Satakunnan perinneyhdistys ry järjestää kirkkopäivän Noormarkussa 12.6. Päivään sisältyy jumalanpalvelus, ruokailu ja juhla. Seuramme on mukana talkootehtävissä. Tästä tiedotetaan lisää myöhemmin. Kerromme tapahtumista ja kokouksista lisää Ulvilan Seutu – UutisLuotsi -paikallislehden menovinkit-palstalla sekä sähköpostiviesteissä. Jotta mahdollisimman moni saisi ajankohtaiset tiedot nopeasti, niin toivomme, että jäsenet ilmoittavat sihteerille sähköpostiosoitteen, jotta voimme lähettää tiedotteita seuran, piirin ja muiden Karjala-Seurojen järjestämistä tapahtumista sähköpostilla. Yhteystiedot: maritta.muurinen@pp.inet.fi, puh. 050 5980 111.
Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut vuoden 2025 ruoaksi lihamurekkeen ja leivonnaiseksi pyörön. Seuraavalla sivulla on tietoa pyöröstä ja reseptit. Tervetuloa seuran tapahtumiin! Noormarkun Karjala-Seura ry Jouko Hämäläinen puheenjohtaja Maritta Muurinen sihteeri Noormarkun Karjala-Seura ry
JÄSENKIRJE 1/2025 2(2)
J. Hämäläinen/M. Muurinen 5.4.2025
Vuoden 2025 karjalainen ruoka ja leivonnainen Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut vuoden 2025 ruoaksi lihamurekkeen ja leivonnaiseksi pyörön. Pyörö on avonainen uunipiirakka, joka on peräisin Karjalasta. Alkujaan täytteenä käytettiin ohra- tai talkkunapuuroa. Pohjasta leivotaan melko paksu. Täyte levitetään melkein reunoille asti. Reunoja ei käännetä päälle. Täytteen tulee olla kiinteää, jotta se ei valu pois pohjan päältä. Pyöröjä on tehty myös hapan- tai kauraleipätaikinasta, jolloin täytteenä oli talkkunaa, perunamuhennosta, ryynipuuroa tai herneitä. Joissain ohjeissa taikinasta pyöritellään pallo, jonka keskelle painellaan täytettä varten pieni syvennys, koppero. Historiallisesti vehnän yleistymisen myötä vehnäpyöröjä alettiin tehdä kahvileiväksi monenlaisin täyttein. Usein mannapuurolla täytetyt, halkaisijaltaan noin kymmen senttiset vehnäpyöröt olivat suosittuja kahvileivonnaisia esimerkiksi 1930-luvun Karjalassa.
Pyörö Taikina: 3 dl piimää 1 dl vettä 25 g hiivaa (½ pakettia) 2 dl kaurahiutaleita 1 tl suolaa 50 g rasvaa (sulaa) 4 dl vehnäjauhoja sekä hiivaleipäjauhoja Sekoita piimästä, vedestä, hiutaleista ja hiivasta ”juuri ”kuplimaan kahdeksi tunniksi. Lisää suola, jauhot ja rasva taikinapohjaan. Tee mahdollisimman löysä taikina. Leivo taikinasta pieniä pyörösiä. Anna pyörösten nousta puoli tuntia. Paina juomalasin pohjalla pyörösiin monttu, johon laitat täytteen. Täytteenä voit käyttää mannapuuroa, riisipuuroa tai perunasurvosta. Paista pyöröt 220 asteessa n. 15 min. Voitele kuumana sulalla voilla ja nauti. Lihamureke 2 dl kermaviiliä 1½ dl korppujauhoja 2 kpl sipulia 2 kpl valkosipulin kynttä (halutessasi) 500 g jauhelihaa 1–2 munaa 1 tl suola maustepippuria (jauhettu) Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot. Turvota 10 min. Silppua sipulit. Lisää kaikki aineet viilin sekaan ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta kostutetuilla käsillä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai pitkänomaiseen vuokaan mureke. Paista uunissa 200℃ lämpötilassa n. 50 min.
12.9.2023
JÄSENKIRJE 1/2023
Noormarkun Karjala-Seura ry
J. Hämäläinen/M. Muurinen
Hyvät Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet, Tässä jäsenkirjeessä kerromme syksyn tapahtumista.
Syyskausi aloitettiin 2.-3.9.23 Noormarkun markkinoilla, missä meillä oli myyntipöytä kymmenennen kerran. Väkeä oli runsaasti liikkeellä ja myyntipisteellä kävi paljon karjalaisuudesta kiinnostuneita henkilöitä.
Seura järjestää Noormarkun Klubilla (os. Laviantie 14) yhteistyössä Noormarkun Klubin kanssa torstaina 5.10.2023 klo 18.00 luennon, jonka pitää Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto. Luennon aiheena on ”Akseli Gallen-Kallelan Karjala” ja kuvauksena” Miten karjalainen kulttuuri heijastui Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen? Näkökulmana Akselin ja Maryn häämatka Karjalaan kesällä 1890, jossa myös taiteilija Louis Sparre oli mukana. Matkalla oli kauaskantoiset vaikutukset Gallen-Kallelan taiteeseen ja suomalaiseen taide-elämään.” Luento on kaikille avoin yleisötilaisuus ja luennolle on vapaa pääsy. Luento sopii hyvin Karjalan Liiton vuoden 2023 teemaan, joka on ”Visuaaliset taiteet osana karjalaista kulttuuriperintöä”.
Noormarkun Klubilla on mahdollisuus nauttia omakustanteisesti luennon jälkeen klo 19 Keittiömestarin Karjala-menun hintaan 32 eur/hlö (sis. alkuruoka, lämmin ruoka, kahvi ja jälkiruoka). Pöytävaraus ja tiedot erikoisruokavalioista ravintolaan puh. 050 518 3676 etukäteen.
Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 26.10.23 klo 18.00 Länsi-Suomen Osuuspankin Noormarkun konttorin kokoustilassa (os. Kuurintie 1). Loka/marraskuussa järjestetään piirakkapaja, mistä tiedotetaan myöhemmin.
Porin Karjala-Seura on toivottanut Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet tervetulleiksi jouluruokailuun/pikkujouluihin lauantaina 2.12.23 klo 14.00 Kokkikaksikkoon Ulvilaan. Ohjelmassa: mm. joululauluja Voitto Takasen tahdittamana, arvontaa, joulupukin vierailu ym. Tästä ilmoitamme lisää myöhemmin.
Kerromme tapahtumista ja kokouksista lisää Uutisluotsin yhdistystoimintapalstalla sekä sähköpostiviesteissä. Toivomme, että jäsenet ilmoittavat sihteerille sähköpostiosoitteen, jotta voimme lähettää tiedotteita sähköpostilla.
Yhteystiedot: maritta.muurinen@pp.inet.fi, puh. 050 5980 111.
Tervetuloa syksyn tapahtumiin! Noormarkun Karjala-Seura ry Jouko Hämäläinen Maritta Muurinen puheenjohtaja sihteeri
Noormarkun Karjala-Seura ry
J. Hämäläinen/M. Muurinen
JÄSENKIRJE 1/2020
9.2.2020
Tämän jäsenkirjeen myötä toivotamme kaikille jäsenille hyvää toimintavuotta 2020. Kevään toiminta käynnistyi 26.1.20, kun vietimme perinteistä kirkkopyhää Noormarkun kirkossa. Kuluva vuosi on Karjalan Liiton 80-vuotisjuhlavuosi, mikä näkyy myös seuramme toiminnassa. 26.3. Kaharilla pidettävän kevätkokouksen yhteydessä juhlistamme liittoa tarjoamalla iltapalan kokouksessa. Sitä varten pyydämme jäseniä vahvistamaan osallistumisensa sihteerille puh.nro 050 5980 111 viimeistään 16.3. Alla on kuluvan vuoden toimintasuunnitelman tapahtumaluettelo helmi-joulukuun osalta. Näistä ja kaikista muista tilaisuuksista ilmoitamme paikallislehden eli UutisLuotsin seuratoimintapalstalla, facebookissa, seuran kotisivuilla ja sähköpostilla niille henkilöille, joiden osoitteet ovat sihteerin tiedossa. Pyydämme jäseniä ilmoittamaan sähköpostiosoitteen sihteerille (maritta.muurinen@pp.inet.fi) tiedonvälitystä varten. Käy tutustumassa seuran kotisivuihin osoitteessa https://www.karjalanliitto.fi/karjalanliitto/jasenyhteisot/karjalaseurat/noormarkun-karjala-seura-ry.html
Helmikuu: Kalevalan päivän tilaisuus Noormarkun kirjastossa 28.2. Maaliskuu: - Talvisodan päättymisen muistotilaisuus - Kevätkokous 26.3. Kotiseututalo Kaharilla Huhtikuu: Vierailu paikallisessa palvelukodissa ja/tai hoitoalan yrityksessä Toukokuu: Retki Karviaan ja Leväsjoelle Kesäkuu: Karjalaiset Kesäjuhlat Helsingissä 12.–14.6.2020 Syyskuu: Myyntipiste Noormarkun markkinoilla & esitykset ohjelmalavalla Lokakuu: - Noormarkku-viikon tapahtuma teemana karjalaiset juuret sukupolvien ketjussa - Syyskokous Marraskuu: Tarinailta Joulukuu: Joulumyyjäiset ja pikkujoulujuhla
Seuran toimintaa ohjaavat Karjalan Liiton teemat ja arvot. Kuluvan liittokokouskauden teemana on Karjalan perintö. Teeman avulla tuodaan esille Karjalan merkitystä suomalaisuuden rakentamisessa 1800-luvulla sekä karjalaisten ja Karjalan panosta Suomen itsenäistyessä ja viime sotien aikaan itsenäisyydestä taisteltaessa. Sukupolvien ketju on vuoden 2020 teema.
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi mukaan vuoden 2020 tapahtumiin! Jouko Hämäläinen Maritta Muurinen puh. 0400 251 834 puh. 050 5980 111
Noormarkun Karjala-Seura ry
J. Hämäläinen/M. Muurinen
JÄSENKIRJE 1/2020
9.2.2020
Vuoden ruoka ja leivonnainen 2020
Karjalan Liiton naistoimikunta on valinnut vuoden ruoaksi Maijan omenaisen possupadan ja leivonnaiseksi rotinarinkeli-pullakranssin. Maijan omenainen possupata
800 g porsaan etuselkää 3 hapanta omenaa 2 sipulia 1,5 dl villiyrttiä tai salviaa suolaa pippuria 1,5 dl omenasosetta 3–4 dl lihalientä voita
Valmistus:
Leikkaa liha pihveiksi ja ruskista paistinpannulla kauniin ruskeaksi. Mausta pihvit ja laita uunivuoan pohjalle puolet pihveistä. Lisää hakatut yrtit pihvien päälle.
Tämän jälkeen laita myös pestyt omenalohkot vuokaan, kuori ja lohko sipulit ja lisää ne omenapalojen joukkoon.
Lisää toinen kerros pihvejä, ja kaada lopuksi pihvien päälle vahva lihaliemi, johon omenasose on sekoitettu. Hauduta n. 175-asteisessa uunissa 2 tuntia, jonka jälkeen sinulla on hyvä maistuva ruoka viikonlopuksi!
Rotinarinkeli – pullakranssi
5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 kananmuna 2 dl sokeria 1 tl suolaa 1 rkl kardemummaa n. 1 kg vehnäjauhoja 200 g voita (sulatettua)
Laita taikina-astiaan sokeri, suola, kardemumma sekä muna ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää kädenlämpöinen maito ja murenna hiiva joukkoon. Alusta taikina ja lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jos haluat rusinoita pullaan, niin voit laittaa ne jo alussa mausteiden kanssa tai tässä vaiheessa, kun leivot kranssin.
Jaa taikina neljään osaan, jätä kuitenkin vähän taikinaa erilleen. Tee kahdesta osasta niin pitkät säikeet kuin niistä tulee ja käännä keskeltä ristiin. Letitä sitten neljällä säikeellä pullapitko ja käännä se kranssin muotoon pellille. Jos haluat suuremman kranssin tee toisille säikeille sama ja laita pitkot kranssin muotoon. Erilleen otetusta taikinasta tehdään kranssin pituinen säie ja laitetaan se kranssin päälle ja leikellään kahdenpuolen niin että siitä tulee kuusen oksien muotoinen kuvio kranssin pintaan. Anna kranssin kohota lämpimässä.
Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes ei tartu tikkuun. Jos sinulla ei ole niin suurta pöytää, missä saisit näin pitkiä säikeitä, voit koota kranssin pienemmistäkin pitkoista.
Jäsenmaksu 2025
Noormarkun Karjala-Seuran jäsenmaksu on 25€ (joka sisältää seuran 4€ ja piirin 1€ ja Karjalan liiton 20€ jäsenmaksun). Jäsenetuna saa 4kpl Karjalan Kunnaat -lehteä.
Yhteystiedot 2025
Hallituksen puheenjohtaja:
Jouko Hämäläinen
+358 400 251834
jouko.hamalainen(at)hotmail.com
Sihteeri, jäsenrek. rahastohoit.:
Maritta Muurinen
+358 505980111
maritta.muurinen(at)pp.inet.fi
Ota rohkeasti yhteyttä meihin!
Tule mukaan, kysy lisää! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksimme!