Noormarkun Karjala-Seura ry

                                                   12.9.2023                       

             JÄSENKIRJE 1/2023
Noormarkun Karjala-Seura ry
J. Hämäläinen/M. Muurinen 

Hyvät Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet, Tässä jäsenkirjeessä kerromme syksyn tapahtumista.

Syyskausi aloitettiin 2.-3.9.23 Noormarkun markkinoilla, missä meillä oli myyntipöytä kymmenennen kerran. Väkeä oli runsaasti liikkeellä ja myyntipisteellä kävi paljon karjalaisuudesta kiinnostuneita henkilöitä.

Seura järjestää Noormarkun Klubilla (os. Laviantie 14) yhteistyössä Noormarkun Klubin kanssa torstaina 5.10.2023 klo 18.00 luennon, jonka pitää Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto. Luennon aiheena on ”Akseli Gallen-Kallelan Karjala” ja kuvauksena” Miten karjalainen kulttuuri heijastui Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen? Näkökulmana Akselin ja Maryn häämatka Karjalaan kesällä 1890, jossa myös taiteilija Louis Sparre oli mukana. Matkalla oli kauaskantoiset vaikutukset Gallen-Kallelan taiteeseen ja suomalaiseen taide-elämään.” Luento on kaikille avoin yleisötilaisuus ja luennolle on vapaa pääsy. Luento sopii hyvin Karjalan Liiton vuoden 2023 teemaan, joka on ”Visuaaliset taiteet osana karjalaista kulttuuriperintöä”.

Noormarkun Klubilla on mahdollisuus nauttia omakustanteisesti luennon jälkeen klo 19 Keittiömestarin Karjala-menun hintaan 32 eur/hlö (sis. alkuruoka, lämmin ruoka, kahvi ja jälkiruoka). Pöytävaraus ja tiedot erikoisruokavalioista ravintolaan puh. 050 518 3676 etukäteen.

Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 26.10.23 klo 18.00 Länsi-Suomen Osuuspankin Noormarkun konttorin kokoustilassa (os. Kuurintie 1). Loka/marraskuussa järjestetään piirakkapaja, mistä tiedotetaan myöhemmin.

Porin Karjala-Seura on toivottanut Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet tervetulleiksi jouluruokailuun/pikkujouluihin lauantaina 2.12.23 klo 14.00 Kokkikaksikkoon Ulvilaan. Ohjelmassa: mm. joululauluja Voitto Takasen tahdittamana, arvontaa, joulupukin vierailu ym. Tästä ilmoitamme lisää myöhemmin.

Kerromme tapahtumista ja kokouksista lisää Uutisluotsin yhdistystoimintapalstalla sekä sähköpostiviesteissä. Toivomme, että jäsenet ilmoittavat sihteerille sähköpostiosoitteen, jotta voimme lähettää tiedotteita sähköpostilla.

Yhteystiedot: maritta.muurinen@pp.inet.fi, puh. 050 5980 111.

Tervetuloa syksyn tapahtumiin! Noormarkun Karjala-Seura ry Jouko Hämäläinen Maritta Muurinen puheenjohtaja sihteeri

 Noormarkun Karjala-Seura ry
  J. Hämäläinen/M. Muurinen  
 
                JÄSENKIRJE 1/2020
 
               9.2.2020
 
 

Tämän jäsenkirjeen myötä toivotamme kaikille jäsenille hyvää toimintavuotta 2020. Kevään toiminta käynnistyi 26.1.20, kun vietimme perinteistä kirkkopyhää Noormarkun kirkossa. Kuluva vuosi on Karjalan Liiton 80-vuotisjuhlavuosi, mikä näkyy myös seuramme toiminnassa. 26.3. Kaharilla pidettävän kevätkokouksen yhteydessä juhlistamme liittoa tarjoamalla iltapalan kokouksessa. Sitä varten pyydämme jäseniä vahvistamaan osallistumisensa sihteerille puh.nro 050 5980 111 viimeistään 16.3. Alla on kuluvan vuoden toimintasuunnitelman tapahtumaluettelo helmi-joulukuun osalta. Näistä ja kaikista muista tilaisuuksista ilmoitamme paikallislehden eli UutisLuotsin seuratoimintapalstalla, facebookissa, seuran kotisivuilla ja sähköpostilla niille henkilöille, joiden osoitteet ovat sihteerin tiedossa. Pyydämme jäseniä ilmoittamaan sähköpostiosoitteen sihteerille (maritta.muurinen@pp.inet.fi) tiedonvälitystä varten. Käy tutustumassa seuran kotisivuihin osoitteessa https://www.karjalanliitto.fi/karjalanliitto/jasenyhteisot/karjalaseurat/noormarkun-karjala-seura-ry.html
 
Helmikuu:  Kalevalan päivän tilaisuus Noormarkun kirjastossa 28.2.  Maaliskuu:  -     Talvisodan päättymisen muistotilaisuus - Kevätkokous  26.3. Kotiseututalo Kaharilla Huhtikuu: Vierailu paikallisessa palvelukodissa ja/tai hoitoalan yrityksessä Toukokuu:  Retki Karviaan ja Leväsjoelle  Kesäkuu:  Karjalaiset Kesäjuhlat Helsingissä 12.–14.6.2020 Syyskuu:  Myyntipiste Noormarkun markkinoilla & esitykset ohjelmalavalla Lokakuu:  -     Noormarkku-viikon tapahtuma teemana karjalaiset juuret sukupolvien ketjussa - Syyskokous Marraskuu:  Tarinailta Joulukuu:  Joulumyyjäiset ja pikkujoulujuhla
 
Seuran toimintaa ohjaavat Karjalan Liiton teemat ja arvot. Kuluvan liittokokouskauden teemana on Karjalan perintö. Teeman avulla tuodaan esille Karjalan merkitystä suomalaisuuden rakentamisessa 1800-luvulla sekä karjalaisten ja Karjalan panosta Suomen itsenäistyessä ja viime sotien aikaan itsenäisyydestä taisteltaessa. Sukupolvien ketju on vuoden 2020 teema.
 
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi mukaan vuoden 2020 tapahtumiin!  Jouko Hämäläinen   Maritta Muurinen  puh. 0400 251 834   puh. 050 5980 111  

 Noormarkun Karjala-Seura ry 
  J. Hämäläinen/M. Muurinen  
 
           JÄSENKIRJE 1/2020
 
           9.2.2020
 
 
Vuoden ruoka ja leivonnainen 2020
  Karjalan Liiton naistoimikunta on valinnut vuoden ruoaksi Maijan omenaisen possupadan ja leivonnaiseksi rotinarinkeli-pullakranssin.   Maijan omenainen possupata
800 g  porsaan etuselkää 3 hapanta omenaa 2 sipulia 1,5 dl villiyrttiä tai salviaa suolaa pippuria 1,5 dl omenasosetta 3–4 dl lihalientä voita
Valmistus:
Leikkaa liha pihveiksi ja ruskista paistinpannulla kauniin ruskeaksi. Mausta pihvit ja laita uunivuoan pohjalle puolet pihveistä. Lisää hakatut yrtit pihvien päälle.
Tämän jälkeen laita myös pestyt omenalohkot vuokaan, kuori ja lohko sipulit ja lisää ne omenapalojen joukkoon.   
Lisää toinen kerros pihvejä, ja kaada lopuksi pihvien päälle vahva lihaliemi, johon omenasose on sekoitettu. Hauduta n. 175-asteisessa uunissa 2 tuntia, jonka jälkeen sinulla on hyvä maistuva ruoka viikonlopuksi!
 
 
Rotinarinkeli – pullakranssi
 
5  dl  maitoa 50 g  hiivaa 1  kananmuna 2  dl  sokeria 1  tl   suolaa 1  rkl kardemummaa n. 1 kg vehnäjauhoja 200 g voita (sulatettua)
Laita taikina-astiaan sokeri, suola, kardemumma sekä muna ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää kädenlämpöinen maito ja murenna hiiva joukkoon. Alusta taikina ja lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jos haluat rusinoita pullaan, niin voit laittaa ne jo alussa mausteiden kanssa tai tässä vaiheessa, kun leivot kranssin.
Jaa taikina neljään osaan, jätä kuitenkin vähän taikinaa erilleen. Tee kahdesta osasta niin pitkät säikeet kuin niistä tulee ja käännä keskeltä ristiin. Letitä sitten neljällä säikeellä pullapitko ja käännä se kranssin muotoon pellille. Jos haluat suuremman kranssin tee toisille säikeille sama ja laita pitkot kranssin muotoon. Erilleen otetusta taikinasta tehdään kranssin pituinen säie ja laitetaan se kranssin päälle ja leikellään kahdenpuolen niin että siitä tulee kuusen oksien muotoinen kuvio kranssin pintaan. Anna kranssin kohota lämpimässä. 
Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes ei tartu tikkuun. Jos sinulla ei ole niin suurta pöytää, missä saisit näin pitkiä säikeitä, voit koota kranssin pienemmistäkin pitkoista.
 
 
 

Jäsenmaksu 2023

Noormarkun Karjala-Seuran jäsenmaksu on 24€ (joka sisältää piirin 1€ ja Karjalan liiton 20€ jäsenmaksun). Jäsenetuna saa 4kpl Karjalan Kunnaat -lehteä.

Yhteystiedot 2023

Hallituksen puheenjohtaja:
Jouko Hämäläinen
+358 400 251834
jouko.hamalainen(a)hotmail.com

Sihteeri, jäsenrek. rahastohoit.:
Maritta Muurinen
+358 505980111
maritta.muurinen(a)pp.inet.fi

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Tule mukaan, kysy lisää! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksimme!