Nuorten historiaa

Haminan seudun Karjala-seura ry Nuoret on nuorisoseura, joka sai alkunsa vuonna 1962 Haminan seudun Karjala-seura ry:n lasten- ja nuortentoimikuntina ja nykyisin se kuuluu  vuonna 1980 perustettuun valtakunnalliseen Karjalaiseen Nuorisoliittoon. Sen toiminnan ydin ovat viikoittain tanhu-harjoituksiin kokoontuvat ryhmät. Seuran sisällä toimii neljä lasten ryhmää sekä yksi aikuisten ryhmä. Harjoituksia pidetään syyskuusta toukokuulle ja talven aikana harjoitellaan aina vähintään Karjalan Liiton kesäjuhlilla esitettävä ohjelma.

Sekä Haminan seudun Karjala-seura että Haminan seudun Karjala-seuran Nuoret toimivat auttaen toinen toisiaan. Yhteistyö näkyy erilaisissa juhlissa, talkoissa, makkaranmyynnissä elo- ja syysmarkkinoilla ym. toiminnoissa. 

Vuoden 2018 lopussa nuorten seuran jäsenmäärä oli 57.

Vanhemmat ovat erittäin tervetulleita toimintaamme mukaan. Useimmat talkootkin ovat sellaisia, joissa vanhemmista on enemmän apua kuin lapsista. Ainoastaan lasten tanhuharjoitukset ovat sellaisia, joihin vanhemmat eivät pääse, mutta aikuisille löytyy kyllä omat harjoitukset jos kiinnostaa.

Tanhuharrastuksen hinta koostuu jäsenmaksusta sekä kansallispukuvuokrasta. Seura vuokraa esiintyjille puvut ja kurpposet, joista tanssija on sitten itse vastuussa.

Karjalainen Nuorisoliitto on valtakunnallinen nuorisojärjestö, joka toimii karjalaisen kulttuurin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Liiton päätoimintamuotoja ovat kansantanssi, kansanmusiikki ja teatteri, mutta jäsenseuroissa harrastetaan myös käsitöitä, askartelua, liikuntaa sekä leiri- ja perinnetoimintaa. Se kouluttaa jatkuvasti tanhujen ohjaajia, järjestää eri harrastusalojen kursseja ja teemapäiviä sekä juhlia ja matkoja. Lisäksi liitto antaa ohjausapua ja tuottaa seuroille materiaalia toimintaa varten. Liittoon kuuluu 68 jäsenseuraa, joissa on henkilöjäseniä yhteensä noin 3500. Jäsenistöstä valtaosa on 4-16 vuotiaita lapsia ja nuoria. Sen järjestämiin esiintymismatkoihin ovat meidänkin seuramme vunukat, nuoret ja heidän vanhempansa osallistuneet ahkerasti.

Nuoret ovat perustaneet yhdistyksen Haminan Karjalaiset Nuoret ry,  rekisteröity yhdistysrekisteriin 28.9.2021.

 

 

Nuoret Portugalissa kesällä 2018