Suur-Jaakkimalaiset ry.

 

Tervetuloa Suur-Jaakkimalaiset ry:n kotisivuille

 

Aikoinaan vauras alue- idyllinen kauppala

Suur-Jaakkimalaiset ovat entisen Jaakkiman, Lumivaaran ja Lahdenpohjan alueelta evakkoon lähteneitä tai heidän jälkeläisiään. Alue sijaitsi Laatokan rannalla luovutetussa Karjalassa. Laatokka, karjalaisten mereksi kutsuttu syvä ja voimakasvirtainen järvi, on valtavan kokoinen ja erittäin kalarikas, 45 eri kalalajia. Laatokalla pysyttiin kalastamaan läpi vuoden mm. lohta, nieriää, siikaa ja muikkua. Siinä missä Suomenlahti jäätyi, pysyi Laatokan ulappa usein avoimena talvisin. Alueen luonto on kuuluisa kauneudestaan jylhine kallioineen, lahtieen, saarineen ja hiekkarantoineen. Ilmasto ja maaperä olivat ihanteellista maanviljelyyn, joka oli tärkeä elinkeino kalastuksen ohella. Laatokan ansiosta hallaa ei alueella juuri ollut. Pitäjän alueella oli lisäksi yli 100 järveä ja lampea sekä moni kapeita jokia, joiden rannoilla oli myllyjä, sahoja ja koskipaikoissa jopa vesivoimaloita.

Alueen keskus oli Lahdenpohja, joka oli vanha kauppapaikka ja kuuluisa talvimarkkinoistaan. Lahdenpohjan satama tunnettiin Laatokan suojaisimpana syväsatamana. Jaakkima ja Lahdenpohja olivat myös tunnettuja varuskuntapaikkakuntia. Viipurin Rykmentti sijaitsi Jaakkimassa Huuhanmäellä ja Rannikkotykistön RT3 kasarmit sijaitsivat Rauhalan kartanon alueella.

Alueen vanhin asutus on ollut kreikkalaiskatollinen. Stolbovan rauhan jälkeen 1617 luterilaisuus valtasi alaa ja ruotsalaiset toivat alueelle uudisasukkaita muualta Karjalasta ja Savosta. Esinelöytöjen perusteella asutusta on ollut seudulla ainakin 4000 vuotta.

Ennen evakkotaivalta alueella asui n. 15.000 asukasta. Valtaosa alueen asukkaista oli maanviljelijöitä ja kalastajia. Sodan jälkeen suurin osa suur-jaakkimalaisista sijoitettiin Etelä-Pohjanmaalle Seinäjoen ympäristöön. Nykyisin suur-jaakkimalaiset ovat pistoutuneet ympäri Suomea ja useat meikäläisistä asuvat myös ulkomailla.

Kaiken kaikkiaan Karjalasta lähti evakkoon n. 450.000 ihmistä.

Tältä sivuilta löydät tietoa Suur-Jaakkimalaisten järjestön toiminnasta, kuvia ja tietoja tapahtumistamme sekä jaakkimalaisiin liittyvää asiaa. Teemme läheistä yhteistyötä Viipurin lauluveikkojen kanssa.

Kuvassa yläpuolella vasemmalla on Jaakkiman perinnevaakuna, vieressä Lumivaaran ja alla Lahdenpohjan vaakuna.


Tule mukaan toimintaan

 

Nyt voit myös rahallisesti tukea Suur-Jaakkimalaisten toimintaa.

Lisätietoja saat klikkaamalla tästä

 

Muistathan maksaa jäsenmaksun yht. 35 €. Lasku siitä tuli kotiisi Karjan Kunnaat lehden välissä.

 

Ajankohtaista:

 

 Iloista Syyskesää!

Tervetuloa Juhlakonserttiimme la. 30.9. klo 14 Karjalatalolle.

Viipurin lauluveikot esittävät meille Laatokankarjalaisia lauluja.

Tuuthan siekin ja ota perhees ja kaveris mukkaan!

Konserttiin on vapaa pääsy.

Ohjelma 15 euroa.

 

 

Suur-Jaakkimalaiset r.y. täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Luvassa on mielenkiintoisia retkiä ja tapahtumia sekä Juhlajulkaisu yhdistyksemme toiminnasta. Suunnitteilla on myös entisestä kotiseudustamme kertova valokuvafilmi. Öitsien sijaan järjestämme 50-vuotisjuhlakonsertin la. 30.9. klo 14 Viipurin lauluveikkojen kanssa. Kuoron johtaja Ilkka Aunu on räätälöinyt ohjelman laatokankarjalaisia ajatellen. Luvassa on mieltä ylentävä Karjala-aiheinen Juhlakonsertti erittäin mielenkiintoisen puhujan kera. Tähän konserttiin kaikki ovat tervetulleita, ohjelma 15 €. Tuuthan siekin!

Luvassa on mieltä ylentävä Karjala-aiheinen Juhlakonsertti erittäin mielenkiintoisen puhujan kera. Tähän konserttiin kaikki ovat tervetulleita, ohjelma 15 €. Tuuthan siekin!

Tervehdimme yhä ilolla Laatokan Puolustuksen Perinneyhdistystä. Meille on ilo ja kunnia saada tämän lakkautetun yhdistyksen jäseniä mukaan Suur-Jaakkimalaisten toimintaan. Olette yhtä tervetulleita yhdistyksemme ja sen toimintaan ja tapahtumiin aivan kuten vanhat jäsenemmekin. Toivottavasti tapaamme pian!

Jäsenkirjeemme postitettiin vuoden alussa. Säilytä se hyvässä tallessa, niin voit seurata juhlavuotemme tapahtumia siitä ja ottaa osaa tapahtumiimme.

 

 

 

Vuoden 2022 karjalainen kirja on:

 

Helena Kujalan kirjoittama teos Tekla Hultista,
Jaakkimassa syntyneestä tulisieluisesta tahtonaisesta.

Huom! Saat tämän kirjan nyt erikoishintaan verkkokaupastamme 25 € + postituskulut!

 

Monet meistä voi olla aidosti ylpeitä tästä tulisieluisesta, jaakkimalaisesta tahtonaisesta, joka aikanaan sai paljon aikaan rikkomalla tietoisesti lasikattoja ja monia rajoja. Hän luki itsensä ensi ylioppilaaksi ja sitten filosofian tohtoriksi. Tekla toimi naisena monissa yhteiskunnallisesti merkittävissä tehtävissä kuten Päivälehden toimittajana ja kansanedustajana. Toiminnaallaan hän edisti suomalaisten naisten asemaa, äänioikeutta ja tasavertaista avioliittolakia.

Tänä vuonna vuoden karjalaisen kirjan 2022 valitsi Karjalan Liiton ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra.

Nyt voit hankkia lahjaksi tämän mukaansatempaavan teoksen aikaansa edellä olleesta Laatokan Karjalan tahtonaisesta Tekla Hultista verkkokaupastamme erikoishintaan 25 €+postikulut, siirry verkkokauppaamme klikkaamalla linkistä https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot/pitajaseurat/suur-jaakkimalaiset-ry/tuotteet.html

 

 

Uusin Blogikirjoitus

Luehan uusin blogikirjoitus Rotinat, joka käsittelee ikivanhaa karjalaista rotinaperinnettä.

Uusi blogikirjoitus: Rotinat 23.1.2022  Siirry blogeihin tästä

 

Osta Karjala-aiheiset korvakorut

Anna karjalaisten juuriesi näkyä!

Hekuvat karjala-aiheiset korvakorut ovat tulleet myyntiin. 15 € pari, yksittäin 8 €.
Katso kohtaa tuotteet ja tilaa korvakorut itsellesi ja läheisillesi.

 

 

 

Toimintasuunnitelma 2021

Lue lisää

Tuotteet

Lue lisää

Kuvagalleria

Lue lisää

Tapahtumat

Lue lisää

Yhteystiedot

Lue lisää

Tule mukaan

Tule mukaan! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksimme!

Lue lisää

Jaakkiman Sanomat

Lue lisää

Facebook

Lue lisää

 

Suur-Jaakkimalaiset r.y.

on perustettu v. 1973 ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia jaakkimalaisia perinteitä ja karjalaista kulttuuria. Yhdistys toimii entiseltä kotiseudultaan Jaakkimasta, Lumivaarasta ja Lahdenpohjasta kotoisin olevan väestön sekä heidän jälkeläistensä ja myötäeläjien yhdyssiteenä ja edistää entisen kotiseutunsa hyväksi tapahtuvaa toimintaa. Iloksemme olemme saaneet uusia jäseniä vuonna 2022 lakkautetusta Laatokan Puollustuksen Perinneyhdistyksestä. Heidän entisestä yhdistyksestä kerromme myöhemmin lisää. Oli ilo tarjota uusi kotipesä Laatokan Puollustuksen perinneyhdistysläisille. Yhdessä ylläpidämme vahvaa laatokankarjaista ja suurjaakkimalaista perintöä.

Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä toimintaympäristössään jäsenilleen ja asiasta kiinnostuneille suunnattuja yleisötilaisuuksia, sekä järjestää kulttuuri-, perinne ja vapaa-ajan tilaisuuksia.

Toimeenpanemalla esitelmä-, kokous-, ynnä muita valistus- ja sivistystilaisuuksia sekä juhlia ja iltamia; harjoittamalla julkaisutoimintaa; järjestämällä koulutus- ja infotilaisuuksia; järjestämällä kotiseutumatkoja ja muita matkoja jäsenilleen; pitämällä yhteyksiä muihin karjalaisiin yhteisöihin ja sukuseuroihin; avustamalla viranomaisia antamalla lausuntoja ja suorittamalla viranomaisten sille uskomia tehtäviä; harjoittamalla nuoriso- sekä varhaisnuorisotoimintaa; toimimalla yhteistyössä Karjalan Liiton kanssa luovutetun Karjalan kysymyksen ratkaisemiseksi.

Yhdistyksen jäseneksi pääsee jokainen, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy. Hallituksen hyväksymät jäsenet ovat varsinaisia, kannattavia tai ainaisjäseniä.

Jaakkiman kartta:
Avaa kartta klikkaamalla.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Seuran lippu

 

Seuran toiminnan alkuvaiheissa 70-luvulla teetettiin oma lippu laadukkaasta kankaasta, puisella kantovarrella ja komealla nuppikoristeella. Kaikki nämä olivat kuitenkin aika painavia kantaa kesäisessä Karjala Liiton kesäjuhlien juhlakulkueessa. Niinpä teetettiin uusi kevyempi kantolippu vuonna 2018. Uusi lippu on alkuperäisen kaltainen, senkin symbolina on Jaakkiman kirkon kellotorni ja lipussa lukee Suur-Jaakkimalaiset.

Uusi kantolippu naulattiin juhlallisesti yhdistyksen kevätkokouksessa 18.3.2018. Siitä kerrottiin Jaakkiman Sanomissa 4/2018 näin: "Karjalaistenlaulun sävelin siirryttiin päivän huipennukseen, yhdistyksen uuden kulkuelipun naulaamiseen. Kutsutut kunniavieraat löivät ensimmäiset naulat. He olivat Martti Nuikka, Heikki Pöllänen, Eino Bergman, Seija Bergman, Anja Kallio, Reino Halonen, Irma Sinerkari. Heidän jälkeensä vasaraa paukauttivat Taina Suoninen, Paavo Suoninen, Hilkka Nieminen, Marja Huttunen ja Seppo Saari sekä yhdistyksen hallituksen jäsenet Tarja Rantama, Pertti Parikka, Salme Ollikainen, Mauri Pekkinen, Jyrki Tiittanen, Tea Itkonen ja Kiti Hartikainen"

Lippu vihittiin käyttöön Karjalaisten kesäjuhlien avajaisissa 2018 Kouvolassa. Sekin ikuistettiin valokuvin. Lippua kantoi kesäjuhlien avajaisissa ja juhlakulkueessa yhtistyksen kauppalopo Seppo Saari ja airueina olivat puheenjohtaja Tarja Rantama ja varainhoitaja Elli Saari.

Kuvat kevätkokouksesta ja kesäjuhlista 2018:

< toukokuu 2023 >
matiketopelasu
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11