Paavolan Karjalaseura ry

Vuodesta 1947 lähtien!

Yhdistyksen vaiheet ajan virrassa

Historiikki 1947-1997: Virtanen Jussi
Vuosien 1998-2017 lisäykset: Irma Pietarila

Paavolan seudun Karjalaiset ry. (nykyään Paavolan Karjalaseura ry.) perustettiin 9.11.1947 Hemminkankaalla Asikaisen (Haarasen) talossa Paavolassa.

Perustavassa kokouksessa olivat mukana mm. Matti Virtanen, Olavi Haaranen, Matti Kosonen, Heikki Hyppönen, Hertta Haaranen, Tauno Kuokkanen ja Reino Kervinen.

Paavolan Karjalaseuran perustamispöytäkirja (pdf).

Karjalan evakoiden lähtöpaikkakunnat

Vuodet 1947-1952

Vilkasta järjestötoimintaa, kokouksia, iltamia, näytelmiä, jopa kuoroharrastusta. Kaikkea sitä, mitä oli menetetyillä kotitanhuvilla tapahtunut. Haettiin tilaa uusilla asuinsijoilla ja tuotiin esille elämäntapa, jota oli ennen eletty.

Osallistuminen maatalousnäyttelyyn 1950 Ruukissa osoitti, että olemme samaa kansaa, mutta joka isänmaan puolesta antoi uhrinsa - kotiseutunsa.

Jäseniä oli yli 200 Paavolan ja Revonlahden alueella (nykyiset Paavolan, Ruukin ja Revonlahden alueet). Siirtoväen hakeutuminen tänne tapahtui omaehtoisesti, mutta Jaakkiman-Lahdenpohjan-Lumivaaran alueelta lähteneitä oli eniten.

60-luvulla suoritetussa tarkastelussa todettiin, että evakoita oli 23 eri luovutetun alueen kunnasta.

karjalaseuran retki

 

1953-1965

Toiminnassa tauko. Rakensimme itsekukin asumisen ja elämisen kehyksiä ja järjestötoiminta jäi kesannolle.

Tänne tulleista monet saivat täällä työtä ja kotipaikan, mutta monet hakeutuivat eri puolille maatamme työn tai opiskelun vuoksi.

1966-1989

Toiminnan uudelleen herättämisessä tulevat esille Jaakko Uimonen ja Matti Kosonen sekä lukuisa joukko "karjalaisia patriootteja". Jäseniä oli pitkästi toista sataa.

Kahvi- ja muita yhdessäolotilaisuuksia oli useita vuodessa. Ikäluokat, jotka jo entisillä kotiseuduilla olivat mukana yhteisissä riennoissa, olivat virkeinä eläkeikäisinä vetämässä "perinteen vaunuja eteenpäin".

Karjalaan jääneiden muistomerkki

70-luvulla kyykkäpeliin saatiin mukaan lukuisa joukko harrastajia - kilpailtiin naapuriseuroissa ja jopa piirinkin kilpailuissa.

Karjalan Liiton 30-vuotisjuhlille mentiin Vihannin karjalaisten kanssa 1970.

Vuonna 1972 vietettiin Paavolan Karjalaseura ry:n 25-vuotisjuhlia Paavolan seurakuntatalolla. Ohjelmassa oli mm. ortodoksinen liturgia, jumalanpalvelus Paavolan kirkossa sekä pääjuhlassa kuorolaulua, lausuntaa, soittoa ja historiikki.

1973 tehtiin retki Uuteen-Valamoon ja Kuopioon.

1977 saatiin Karjalaan ja muille luovutetuille alueille jääneiden muistomerkki Paavolan kirkkomaalle. Juhlapuhujina olivat mm. Urho Kähönen, Karjalan Liiton puheenjohtaja, ja Eino Viheriävaara, Pohjolan Karjalaisseurojen puheenjohtaja.

Paavolan Karjalaseuran virallinen lippu

Vuoden 1983 Karjalan Liiton juhlilla vihittiin seuramme lippu. Juhlat olivat Oulussa.

Osallistuimme monille Karjalan Liiton kesäjuhlille mm. Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Turussa yhdessä Vihannin ja Raahen yhdistysten kanssa.

Kyykkäpelit olivat monina kesinä ohjelmassa. Vastassa olivat vihantilaiset, raahelaiset, oululaiset ym. Kiertopalkinto oli hallussamme viitenä vuotena.

1990-1997

kyykkäkisojen palkintojenjako

Maailma muuttui ja rajat avautuivat sen verran, että pääsimme halumme mukaan katsomaan kotiseutujamme. Yhdistyksenkin puitteissa teimme seitsemän matkaa erityisesti Laatokan-Karjalaan. Jäseniämme on sen lisäksi osallistunut muille matkoille. Matkat saivat uutta virikettä nuorempiinkin polviin ja toivomme sen turvaavan toiminnan jatkumista.

Näyttelyllä ja ruokaperinteellä saimme paljon myönteistä huomiota 1995 talvisydännä Ruukin seurakuntatalolla.

Tiedotustoiminta ja Karjala-lehti olivat tärkeät välineet työssämme.

Vuonna 1997 vietimme Paavolan Karjalaseura ry:n 50-vuotisjuhlaa.

1998-2017

virpovitsojen siunaaminen kirkossa

Karjalaseurassa oli jäseniä vaihtelevasti 70-100.

Evakkojuna-valokuvanäyttely pidettiin kevättalvella vuonna 1998 Ruukin kunnanvirastolla. Näyttely oli suosittu ja kävijöitä oli paljon.

Kyykkää on pelattu kesäisin: on osallistuttu ja järjestetty kyykkäkilpailuja. Seuran oma kyykkätiimi on menestynyt hyvin kilpailuissa.

Vuonna 2005 pidettiin Sota-ajan laulut -konsertti Paavolan nuorisoseurantalolla.

27.3.2007 käytiin Paavolan ala-asteella tekemässä esikoululaisten kanssa karjalanpiirakoita ja virpovitsoja pääsiäiseksi. Juha Virtanen kertoi koululaisille Karjalasta.

Koululaiset karjalanpiirakoita tekemässä.

Vuonna 2007 vietimme 60-vuotisjuhlatapahtuman Paavolan seurakuntatalolla. Juhlat aloitettiin juhlajumalanpalveluksella Paavolan kirkossa sekä seppeleiden laskulla muistomerkeille.

Virpojaisperinne alkoi 1990-luvulla aluksi seuran jäsenten kodeissa. Myöhemmin perinteeksi on muodostunut virpomavitsojen siunaaminen palmusunnuntain jumalanpalveluksen yhteydessä kirkossa sekä virpojaistapahtuma kahvitteluineen seurakuntatalolla. Karjalaiset virpovat kirkkokansan siunatuilla vitsoilla kahvittelun yhteydessä.

Karjalaan liittyviä opintopiirejä on pidetty monena vuonna. Aiheina ovat olleet rajan taakse jääneet pitäjät ja kirkkokummut sekä Karjala ennen ja nyt.

Paavolan Karjalaseura 70 vuotta

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Kysy lisää ja tule mukaan iloiseen joukkoon! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksimme!

Jäsenmaksu 2023

Jäsenyys maksaa 25 € /vuosi