Karjalan Liiton Etelä-Karjalan piiri

Kuva: Kari Qvist

Toimimme Karjalan historiallisella alueella, ja karjalaisuutta täällä on ollut aina. Maantieteellisesti sijaitsemme Saimaan ja Venäjän rajan välissä Hujakkalasta aina Parikkalan Uukuniemelle asti. Meistä löytyy monenlaista karjalaisuutta, täällä aina asuneita Etelä-Karjalaisia sukuja tai niitä joiden kotiseudun uusi raja halkaisi, ja etsittiin uusi kotipaikka läheltä entisiä asuinseutuja. Tietysti myös muualta. kauempaa pakkoluovutetusta karjalasta tulleita siirtokarjalaisia. Rajan läheisyyden takia tänne ei muun Suomen tapaan siirtynyt kyläkunnittain asutettuja evakoita. Viipurista ja kannakselta tulleista osa jäi omatoimisesti Lappeenranna seudulle.

Alueemme on se, mitä Länsi-Karjalasta sodan jälkeen jäi Suomen puolelle. Tänne evakkojen sopeutuminen ei ollut niin hankalaa, kun oltiin karjalassa kuitenkin. Paljon suurempia sopeutumisvaikeksia oli heillä, ketkä joutuivat aivan erilaisen kulttuurin pariin hämeeseen, savoon tai varsinaissuomeen.

Puhetta Piirakasta seminaari

Karjalan Liiton Puhetta piirakasta seminaarin kolmas osio pidettiin Taipalsaarella 22.3.2024. Kuvassa E-K.piirin varapuheenjohta Erkki Suuronen Wanhalla kunnantalolla.

Lue lisää

Karjalan Liiton piirakkakisat Lappeenrannassa 23.3.2024.

VIP- kilpailun osanottajia. Etualalla Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja ja juontajana toiminut Eija Vilpas. Kuva Kari Qvist

Lue lisää

Karjalaiset museot ympäri suomen

Tutustu karjalaisiin museoihin ympäri suomen.

Lue lisää