EVAKKOTAIVAL - Karjalan siirtoväen tarina.

Teos kertoo suuresta suomalaisesta ihmeteosta: satojentuhansien siviilien pelastamisesta sodan jaloista sekä lähes puolen miljoonan karjalaisen asuttamisesta ja sopeutumisesta uusille asuinsijoille sotien jälkeen kutistuneeseen Suomeen.

Sadattuhannet suomalaiset joutuivat pakenemaan sotaa vuosina 1939-44, monet kahdesti. Kirjailija Laila Hirvensaaren tarina muistuttaa, kuinka laaja on evakkokokemusten kirjo.

Keijo K. Kulha selvittää artikkelissaan, miten tämä valtava evakuointi- ja asutustyö toteutettiin ja kuinka siinä onnistuttiin. 

Karjalan Liitto, joka perustettiin 1940 siirtoväen edunvalvontajärjestöksi, on kehittynyt huomattavaksi kulttuuri- ja harrastusjärjestöksi. 

Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen kertoo järjestön monipuolisesta toiminnasta sekä merkityksestä.

Kirjan viimeinen osio esittelee kaikki Karjalan kunnat, jotka jatkosodan rauhanteon jälkeenjouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle kokonaan tai niin suurelta osin, että ne lakkautettiin.

Kuvat evakkotaipaleelta sekä jälleenrakenuksen vuosilta Karjalasta 1941-44 ovat täynnä toivoa ja epätoivoa, iloa ja surua, puutetta ja loputonta aherrusta. 

Suomi menetti Karjalan mutta ei karjalaisuutta. 

(EVAKKOTAIVAL, Saatteeksi s. 9 )

 

MATKANI KARJALAN KUNNAILLA 

Sulo Lehvälammen elämänkerta

Koonnut Kaija Tuomala 2021

 

                                                    Seura lainaa kirjoja jäsenilleen!

                                                   Tiedustelut ja lainaukset Raililta 040 5029361

 

 

 

            

Tiedustelut ja varaukset Raililta!