Uutiset

Evakko- ja sotalapsitarinoita uudessa Ikkunat jäässä kirja

03.10.2019 08:33

24.9. on  ilmestynyt Ikkunat jäässä - Talvisodan väestönsiirtoja ja evakkotarinoita niminen kirja. Heikki Tiilikainen on haastatellut evakkoja ja sotalapsia ja heidän tarinansa on liitetty kymmenen vuotta sitten ilmestyneeseen Pekka Tuomikosken Talvisota - väestönsiirrot kirjaan. Talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta 30.11.2019.

Kirjan toinen tekijä Heikki Tiilikainen kertoo:

Autiot pihat…

Suomalaisten evakkolasten haastatteleminen ottaa joskus koville. Nuo nyt jo usein yhdeksättä vuosikymmentään käyvät ihmiset kantavat mukanaan jotain sellaista, joka ei näy, mutta jonka vaistoaa. Oman kodin, kotitanhujen, koulun, koko elämän piirin menetys odottamatta, ilman selviä vastauksia koski ja koskee edelleen. Kyyneleet nousivat vielä näinkin pitkän ajan jälkeen moneen silmään, mutta toisaalta niistä paistoi sellainen elämän ymmärrys ja vastoinkäymisten hyväksyminen, joka kosketti ehkä eniten.

Lähtöä todistanut komppanianpäällikkö Yrjö Jylhä ikuisti niistä tajuntaansa loppuiäksi syöpyneen kuvan runoonsa Tuomittu talo: ”Autio piha, hylätty talo, ikkunoista on sammunut valo, ovet on auki, liesi on jäässä, ammuttu koira porraspäässä…”

Tähän kirjaan valitut haastattelut kohdistuvat etupäässä Talvisodan evakkokokemuksiin. Tuntui kuitenkin tärkeältä ottaa joidenkin kohdalla esiin myös hiukan sitä, millaisen hinnan evakkoaika, kodin ja ehkä vielä isänkin menettäminen tuli elämän mittaan maksamaan ja maksaa vieläkin. Surkeudesta ei kuitenkaan ole kysymys eikä liene ollut koskaan – uusiin kohtaloihin lähdettiin pysty päin, ja tänä päivänä päällimmäisenä näyttää olevan ilo ja ylpeys siitä, että suurin osa isänmaasta säästyi ja voi nyt näin hyvin.

Näissä haastatteluissa ovat pääosassa tuon ajan lapset, mutta niiden sankareiksi nousevat silti suomalaiset naiset. Evakkoon joutuneiden ja sotaleskien osa oli tietysti raskain kaikista, mutta se kuorma, jonka muutkin suomalaiset naiset sotien aikana joutuivat kantamaan, oli käsittämättömän suuri. Rintamalla olevien miesten työt piti hoitaa, kodit, navetat, pellot, lapset, ja osa heistä piti lähettää vielä ulkomaillekin. Sadat tuhannet naiset olivat kaiken tämän lisäksi lottina, jotkut tehtävissä, joita nykyihmisen on vaikea täysin mieltää.

 

Kirja on tällä viikolla menossa kirjakauppoihin, mutta voitte tilata kirjaa myös suoraan kustantajalta joko allekirjoittaneelta   risto.pekkanen@atlasart.fi   tai   tilaus@atlasart.fi -osoitteesta. Kirjan ovh on 39 €, toimituskulu lisätään hintaan. On mahdollista myös antaa paljousalennusta, tilaamalla useamman kirjan kerralla, esim. 5 kpl tai 10 kpl. Kirjalaatikossa on 14 kpl.

 

Tarjoan kirjaa myös jälleenmyyntiin -40 % alennuksella.

 

PS Haastattelen kirjan tekijöitä Turun kirjamessuilla pe 4.10. klo 10.20 (Auditorio) ja Helsingin kirjamessuilla la 26.10. klo 14.30 (Suomenlinna lava). Tällöin on mahdollista saada tekijöiden nimikirjoitukset kirjaan.

 

On mahdollista tilata myös arvostelukappale,  mikäli kerrotte kirjasta lehdessä tai vastaavassa jäsentiedotteessa.