Rauman Karjalaiset ry

Karjalan Liitto
 

                      VUOSI 2016

IMG_3457
Tarkasti kuunneltiin puheenjohtajan avaussanoja
Vuoden ensimmäinen tarinakerho pidettiin Kuovilla 12.1. 
Tilaisuudessa laulettiin, tarinoitiin vilkkaasti, jumpattiin ja nautittiin emäntien keittämät makoisat kahvit.
IMG_3460
Iloiset emännät Liisa Kupiainen ja Ulla Aitavaara

Paikalla oli suttuisesta kelistä huolimatta 15 jäsentä.


Vuosikokous 28.1.2016 KuovillaIMG_3470Muistokynttilät Pentille, Mairelle ja Lempille. Puhetta johti Matti Seppä ja sihteerinä Raili Tevä.


Vuosikokouksen aluksi laulettiin Karjalaisten laulu ja nautittiin kahvit. Sytytettiin kynttilät edellisvuonna poisnukkuneiden jäsenten Pentti Mannosen, Maire Pökkösen ja Lempi Torstin muistolle, vietettiin hiljainen hetki ja laulettiin Titanic-hymni.Paikalla oli 20 jäsentä. Juha Pökköselle ja Tenho Aitavaaralle luovutettiin Siirtoväen muistomitali.   IMG_3474Juha Pökkönen ja Tenho Aitavaara


HELMIKUUN TARINAKERHO KUOVILLA 2.2.2016
IMG_3478
Matti Eeva kertomassa Metsäpirtistä
Röpelöisestä kelistä huolimatta paikalla oli 26 jäsentä. Tuolijumppaa, kahvittelua. Matti Eeva kertoi mielenkiintoisia asioita  Metsäpirtistä hiirenhiljaa istuneelle kuulijakunnalle. Lopuksi pidettiin perinteiset arpajaiset.

MAALISKUUN TARINAKERHO 
WP_20160301_005
Matti lausumassa päivänsankari Ritvalle runoa
Päivänsankareille Ritvalle ja Viljolle esitettiin onnittelulaulu.
Jumppauksen, kahvittelun ja tarinoinnin merkeissä vierähti iloisesti parituntinen.

PÄIVÄLLISET  10.4.2016


IMG_3487
Figuleerin nuoret lavalla

Satakunnan Karjalaseurojen piirin naistoimikunnan järjestämät pitopäivälliset Kollan Kalliopirtillä. Leena Mäkelän johdolla oli loihdittu mahtava karjalainen pitopöytä. Tilaisuudessa esiintyivät Korsukööri, Figuleerin nuoret tanhuajat ja Matti Puttonen säestäjänsä kanssa. Rauman Karjalaiset ry:n puheenjohtajalle Juha Pökköselle luovutettiin Karjalan Liiton hopeinen ansiomerkki. Lopuksi pidettiin arpajaiset ja nautittiin kahvit. Väkeä paikalla oli vähän yli sata henkeä.

IMG_3495
Jouko Hämäläinen ja Ulla Aitavaara luovuttamassa ansiomerkkiä Juha Pökköselle


Ollaan kartalla - seminaari 16.4.2016
IMG_3507
Palkitut Joutsenon Karjalaiset, Rauman Karjalaiset ja Suomusjärven Karjala-seura

Karjalatalolla pidetyn seminaarin yhteydessä luovutettiin Karjalan Liiton jäsenyhteisöjen toimintakilpailun 2015 palkinnot. Seuramme saavutti sarjassaan toisen sijan. Kunniakirjan vastaanotti seuramme varapuheenjohtaja Ulla Aitavaara.

ÄITIENPÄIVÄ- JA 75-VUOTISJUHLA

IMG_3520
Kirkkoherra Heimo Hietanen
Perinteistä äitienpäivä- ja 75-vuotisjuhlaa vietettiin "perhepiirissä" ravintola Pinjassa 10.5.2016. Hyvän ruokailun ja kahvittelun lisäksi ohjelmassa oli kirkkoherra Heimo Hietasen puhe äideille ja seurakunnan tervehdys juhlivalle seuralle. Tapio Torpo lauloi kitaran säestyksellä, Raili Tevä esitti historiikin, Sirpa Torkkeli ja Oiva Hannukainen palkittiin harrastemerkeillä.
IMG_3516
Tapio Torpo laulamassa
IMG_3521
Raili Tevä

IMG_3527
Harrastemerkeillä palkitut vasemmalla Oiva Hannukainen ja Sirpa Torkkeli, sekä sihteeri Raili Tevä, varapuheenjohtaja Ulla Aitavaara ja puheenjohtaja Juha Pökkönen


Vaikeuksien kautta voittoon - veistoksen 40-vuotijuhlaLauantaina 30.7.2016 vietettiin Vaikeuksien kautta voittoon patsaan paljastuksen 40 vuotisjuhlaa.
Ruormiehet esittivät aluksi musiikkia.
Rauman kaupungin kulttuuripäällikkö Risto Kupari toivotti läsnäolijat tervetulleeksi, minkä jälkeen hän yhdessä poikiensa kanssa lauloi.
Rauman Karjalaiset ry:n puheenjohtaja Juha Pökkönen piti puheen:

Arvoisa rouva Aila Salo, hyvät läsnäolijat. Olemme tulleet muistelemaan 40 vuotta sitten Rauman Karjalaiset ry:n tilaaman ja rouva Aila Salon ideoiman ja tekemän VAI-KEUKSIEN KAUTTA VOITTOON- taideteoksen paljastus-tilaisuutta ja sen luovutusta Rauman kaupungille.

 

Taideteos kertoo Karjalan heimon sodan jälkeisen kohtalon. Ensimmäisen kerran 1939 ja lopullisesti 1944 Karjalan heimo joutui nopeasti jättämään synnyinseutunsa, jotkut jopa kranaattien ja pommien putoillessa kotipihoille.

 

Taideteosta esittävän kuvakortin tekstissä teoksen symboliikka kuvataan hyvin. Tekstissä sanotaan seuraavasti:

 

”Kuin koditon lintuparvi he joutuivat jyrkkään syöksyyn kohti tuntematonta päämäärää. Heidän täytyi ahtautua vaikeuksien tunneliin, mikä muodosti kaikille yhteisen ahdistuksen renkaat – kuusi vaikeaa sotavuotta. Sinne joku sortui siipirikkona ja voimattomana. Vähitellen ponnisteltiin ylöspäin yhteisvoimin ja toisiinsa tukeutuen. On lentänyt parvi muuttolintuja idästä kohti länttä, löytänyt tiensä ahdistuksen tunnelista vapautuneena ja suunnannut sen kohti sinivalkoista taivasta – kohti ikuisuutta.”

 

Rouva Aila Salon taideteos kuvaa mestarillisesti jälkipolville Karjalan heimon romahtamisen pimeyden kuiluun, josta se, elämänuskoaan ja toivoaan menettämättä, nousi kirkkauteen ja valoon.

 

Rauman Karjalaiset ry esittää sydämelliset  kiitokset rouva Aila Salolle erinomaisesti suunnitellusta ja tehdystä, vaikuttavasta muistomerkistä, joka tällä kalliolla kertoo tuleville sukupolville Karjalan heimon kulkemasta katkerasta tiestä VAIKEKSIEN KAUTTA VOITTOON.

IMG_3620Taiteilija Aila Salo oikealla, yhdessä taitelija Ulla Stenbackan kanssaTaiteilija Aila Salo kertoi mielenkiintoisesti teoksen syntyhistoriaa.

Kesäretki Teijoon ja Perniöön 3.8.2016
IMG_3633
Paikallinen kertomassa Teijosta, vasemmalla Raija Kontulainen ja hänen vierellään pj. Juha Pökkönen

Perinteiselle kesäretkelle osallistui parikymmentä seuran jäsentä. Tutustuttiin Teijoon ja ruokailtiin Mathildan Marina ravintolassa.
Matkaa jatkettiin Perniöön. Loistavana oppaanamme toimi Raija Kontulainen kertoillen paikoista ja niiden historiasta.
IMG_3636
Perniön kirkossa


Kaljaasi Ihanalla 20.8.2016
IMG_3659
Ruorissa piirin kippari Jouko Hämäläinen

Piirin naistoimikunnan järjestämällä risteilyllä Luvialta oli seurastamme mukana 11 henkilöä. Risteilyä suosi kaunis, aurinkoinen sää. Matkan aikana nautittiin siikasoppaa ja korppukahvit.
IMG_3664
Köysien kimpussa Juha Pökkönen


ITSENÄISYYSPÄIVÄ 6.12.2016


IMG_3746
Kukat Karjalaan jääneiden muistomerkille laskivat Ilmi Ruohonen ja Tenho Aitavaara


PIKKUJOULU 13.12.2016 Ravintola Pinjassa
IMG_3753
Jukka Virta lauloi ja laulatti
Seuran perinteistä joulujuhlaa vietettiin hyvän ruuan,  seurustelun, kahvittelun ja laulelun kera. Paikalla oli nelisenkymmentä jäsentä.
IMG_3754
Juhlaväkeä laulamassa
VUOSI  2017


IMG_3760

                Raili Matikka ja poikansa Antero


Vuoden ensimmäistä tarinakerhoa vietettiin Kuovilla 10.1. Tilaisuus aloitettiin perinteisesti Karjalaisten laululla. Samassa yhteydessä vietettiin postuumisti Raili Matikan synttäreitä. Päivänsankari tarjosi maittavat pullat ja täytekakkua kahvin kera. Jumpattiin, lauleltiin, pidettiin arpajaiset ja rupateltiin. Paikalla oli röppöisestä kelistä huolimatta 23 jäsentä.


Vuosikokous Kuovilla 25.1.2017

IMG_3845
Muistokynttilät Rauhalle ja Martalle

Tilaisuuden aloitettiin  Karjalaisten laululla ja nautittiin kahvit. Kokouksen aluksi sytytettiin muistokynttilät Rauha Patjalle ja Martta Lahtiselle. Puhetta johti Matti Seppä ja sihteerinä Raili Tevä. Paikkakunnalta poismuuttaneen Raija Kontulaisen tilalle johtokuntaan valittiin Matti Eeva. Raijalle lämpimät kiitokset vahvasta panoksesta seuran eteen. Paikalla oli runsaat kaksikymmentä jäsentä.

Tarinakerho Kuovilla 7.2.2017
IMG_0039
Lauri Torkkeli
Kauniissa pakkassäässä kokoonnuttiin Kuovilla tuolijumpan, kahvittelun, arpajaisten ja tarinoinnin merkeissä. Anja piti aivojumpan ja Lauri luki tarinan Stalinin kanavan pakolainen Heimo Lammen kirjasta Sortavalan päiviä. Paikalla 26 jäsentä.

Maaliskuun tarinakerho 7.3.2017 Kuovilla

IMG_3851
Puheenjohtaja Juha Pökkönen

Tarinakerhossa jumpattiin ja kahviteltiin. Juha Pökkönen kertoi syntymäpitäjästään Räisälästä. Lopuksi pidettiin arpajaiset. Paikalla 26 jäsentä.

4.4.2017 Tarinakerho Kuovilla


IMG_3880
Kädentaitajia
Kahvittelun, jumpan ja arpajaisten lisäksi joukko kädentaitajia oli tuonut näytteille töitään. Liinat, puukot, kivet, ikonit ja nuket saivat suurta ihailua katsojien keskuudessa. Taitajista olivat poissa Lea Kaanela ja Matti Eeva.

ÄITIENPÄIVÄTILAISUUS 9.5.2017 
IMG_0123
Tyttötrio lauleli Matti Kaukkilan säestyksellä
Perinteistä äitienpäiväjuhlaa vietettiin ravintola Pinjassa. Hyvän ruuan ja kahvittelun lomassa kuultiin laulua, runonlausuntaa sekä osallistuttiin yhteislauluihin. Tavattiin tuttuja ja tarinoitiin. Paikalla kolmisenkymmentä jäsentä. 
IMG_0124
                                     Juhlaväkeä

Kaatuneitten muistopäivä 21.5.2017

Näyttökuva 2017-05-22 kello 11.48.23
Kukat Karjalaan jääneiden muistomerkille laskivat Ulla Halminen ja Oiva Hannukainen
Näyttökuva 2017-05-22 kello 11.49.05
Sankarivainajien muistomerkki

                                                       Kuvat Taisto Ketolainen


24.7.2017 Kesäretki
IMG_0204
Pyhän Henrikin Ekumeenisessa kappelissa
Perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Turkuun. Oppaamme Raija Kontulainen otettiin kyytiin Raisiosta ja hän johdatteli meidän Turun tapahtumiin. Kävimme vaikuttavassa Pyhän Henrikin Ekumeenisessa kappelissa, ruokailtiin Ruissalon Kylpylässä ja päivän päätteeksi tutustuttiin Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Retkelle osallistui parikymmentä jäsentä.

 
Poutapilvi web design Oy