WIIPURI – YHDISTYS RY.               

Jäsenkirje 2/2023  30.4.2023

  

Hyvät Wiipuri-Yhdistyksen jäsenet !     

Toivon, että teillä on vuosi 2023 alkanut hyvin! Yhdistys kokoontui hiljattain vuosikokoukseensa ja valitsi uudeksi puheenjohtajaksi allekirjoittaneen. Käytänkin samalla mahdollisuuden esittää lyhyt tervehdykseni teille, jotka ette olleet paikalla. Tätä kirjettä kirjoittaessani vietetään vappua erilaisin traditioin ympäri Suomea. Toivotankin siis samalla hyvää vappua!

Kevätkausi on toimintansa osalta hyvässä vauhdissa ja kerhotoiminta, kuten toteutuneet teekutsut sekä vierailu taidemuseoissa ovat olleet jälleen jäseniä hyvin mukaansa houkuttelevia ja yhteishenkeämme nostattavia! Kiitos niistä järjestämässä olleille vastuuhenkilöille


Syyskauden tapahtumista kerromme tarkemmin loppukesällä lähetettävässä jäsenkirjeessä. Tapahtumasuunnittelu on jo hyvässä käynnissä joten kuulemme mieluusti jäsenistön toiveita ja ajatuksia tulevasta!

Toivottavasti mahdollisimman moni teistä on jo tutustunut sekä uudistuneisiin verkkosivuihimme, että Facebook ja Instagram ryhmiimme. Jatkossa verkkosivuilla on aina ajantasainen tapahtumakalenteri ja hyödyllistä informaatiota. Käykää siis tutustumassa!

Kevätkauden kerhotoiminta ja jäsentapahtumat 

Kerhotoiminta käynnistyi tammikuussa

Wiipuri-Yhdistyksen kerho käynnisti toimintansa maanantaina tammikuun 16. päivänä klo 12.00. Sen jälkeen Kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka toinen maanantai klo 12 Wiipuri-salissa. Pian on kuitenkin kesätauon aika!

Kerho on avoin kaikille jäsenillemme ja toivotamme kaikki kerhotoiminnasta kiinnostuneet uudet jäsenet mukaan! Tulkaa tutustumaan kerhon toimintaan ja toisiin jäseniin. Kerhon puheenjohtajana toimii Matti Lepistö p. 040 021 6161.

 

Jäsentapahtumat kevätkaudella

Toukokuu

Sunnuntaina 7.5. klo 13 Hautausmaatoimikunnan järjestämä esitelmätilaisuus Wiipuri-salissa.

Tilaisuuden teemana on ” Viipurin hautausmaat suomalaisena aikana – yleiskatsaus ja historia”. Leena Repo, joka on asiantuntijana pitkään tutkinut hautausmaita, kertoo monipuolisesti ja kiinnostavasti Viipurin hautausmaista hautausmaatutkimuksien pohjalta.

Tilaisuus tullaan striimaamaan, joten siihen voi osallistua myös etänä netin kautta.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lauantaina 13.5. klo 13 opastettu vierailu Suomenlinnassa Sotamuseossa ja sukellusvene Vesikossa.

Sotamuseon kokonaisuus käsittää tällä hetkellä kolme kohdetta: Sotamuseon Maneesin, Tykistömaneesin sekä sukellusvene Vesikon. Sotamuseon kokoelmaa on kerätty pitkään ja se on Suomen laajin sotahistoriaan liittyvä kokoelma.

Museovierailu ja opastus on osanottajille maksuton, mutta lauttamaksun jokainen maksaa itse.

Kokoonnumme klo 12:15 lautan lähtöpaikalle. Lautta lähtee Kauppatorilta, torin itälaidalta, Presidentin Linnan kohdalta kello 12:30. Suomenlinnaan saa tulla aikaisemminkin kiertelemään, mutta kierros museolla alkaa kello 13:00. Lautta on osa kaupunki­liikennettä, ja lautalla kelpaavat kaikki HSL:n liput. Kertaliput ostetaan etukäteen esimerkiksi lähtölaiturin lippu­automaatista.

Ilmoittautuminen etukäteen s-posti 8.5. mennessä jouni.sutela@gmail.com tai p. 045 1636576 (huom. numero muuttunut aiemmin ilmoitetusta)

Tilaa kierrokselle on vielä hyvin joten ota kaverisikin mukaan!

Sunnuntaina 21.05. klo 13 Wiipuri-Yhdistys ry. ja Wiipurin Soitannollinen Kerho järjestää: Keväinen kahvikonsertti Wiipuri-salissa

Ohjelmassa iloista karjalaista musiikkia sekä kahvit! Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki musiikin ystävät. Konserttiin on 10 euron maksu, joka sisältää kahvituksen (maksutapoina käteinen ja MobilePay). Kuuntelun ohessa, konsertissa on mahdollista myös tanssahdella, joten muistathan ottaa tanssikengät ja tanssiparisi mukaan!
 

Kesäkuu

10.06. klo. 11:00 Wiipuri-Yhdistys osallistuu Oodi Karjalalle tapahtumaan.

Tapahtumaan kannattaa lähteä sankoin joukoin mukaan, vaikka ei yhdistyksen esittelypisteelle ehtisikään toiminnastamme kertomaan. Päivän ohjelmassa on tietoiskuja, karjalan kieltä ja murteita, Musiikkia, laulua ja soittoa sekä paljon muuta!

Tapahtumapaikka on Helsingin keskuskirjasto Oodi ja tapahtuma on maksuton!

 

Lisäksi jäsenistöllemme on tarjolla tapahtumaa, muiden yhdistysten puolelta!

Karjalan klubi:

29.5.23 klo 18 Töölön kirjaston Mika Waltari-salissa esitelmä:

Suomen itärajan ajankohtaisista toimista, kenraalimajuri Matti Sarasmaa Rajavartiolaitos.

Tilaisuus on avoin. Kerro siis tuttavillesikin!

Töölön kirjaston osoite: Topeliuksenkatu 6, Helsinki
 

KESÄRETKI LAPPEENRANTAAN
LÄHTÖ 10.6.2023 Helsinki klo 9,00 Kiasman edestä

PALUU Helsinkiin n. klo 20-21 (aika ei kovin tarkka)

HINTA: 135 e (jos museokortti 130 e)

Hintaan sisältyy: Bussikuljetus, kiertoajelu, opastukset, sisäänpääsymaksut ja lounas

SISÄLLÖSTÄ: Tutustuminen mm. Etelä-Karjalan taidemuseoon, jossa on Viipurin Taiteen ystäväin kokoelma sekä Etelä-Karjalan museoon, jossa mm. Juha Lankisen aikanaan suunnittelema Viipurin pienoismalli. Lounas: ravintola Nautilus klo 16.00

ILMOITTAUTUMISET ja tiedustelut

Pekka Lehtonen

plehtonen1@elisanet.fi

p. 040-5463806

Toivotaan ilmoittautumista hyvissä ajoin ennen määräpäiviä, jotta nähdään matkan kysyntä. EPÄVIRALLINEN, SITOUTUMATON TOIVOMUS 1.5.2023 MENNESSÄ.

”Virallinen” ilmoittautuminen 15.5.2023 mennessä allergia- yms ilmoituksin. 

Lahden Torkkelin kilta

Kesäretki Mikkeliin 7.6

 mm. Päämajamuseossa ja Sodan ja Rauhan keskus Muistissa. Wiipuri-Yhdistyksen jäseniä mahtuu mukaan!
Lähtö on Lahdesta ke 7.6. klo 8 (aamujunilla ehtii!) Mikäli kiinnostuit, ota yhteys allekirjoittaneeseen ja saat tarkemmat tiedot.

Viipurin lauluveikot

Serenadi mestarit 12.5.2023 klo 19:00
Karjalatalo, Käpylänkuja 1, Helsinki
Liput 20 euroa saatavilla osoitteesta: lauluveikot.tapahtumiin.fi

Terveiset Wiipuri-Yhdistyksen jäsenille:
jos joku (kirkonkirjojen mukaan) miespuolinen jäsenenne epäilee omaavansa laulutaitoja, kannattaa tulla yrittämään koelaulua - eihän sitä koskaan tiedä.

Uusi hallitus ja yhteydenpito jäsenkuntaan

Uusi hallitus: Petteri Paavolainen (varapuheenjohtaja), Merja Hanski (sihteeri), Pertti Alhola, Jorma Koistinen, Mikko Mäntyniemi, Jarkko Peltola (tapahtumatyöryhmän puheenjohtaja), Tarja Ranta sekä Jouni Sutela (puheenjohtaja).

Lopuksi lyhyesti itsestäni: olen 29-vuotias, maanpuolustuksen parissa työskentelevä helsinkiläinen, mutta kotoisin Kymijoen itäpuolelta Myllykoskelta. Tällä hetkellä työskentelen ruotsinkielisen yksikön johtajana Uudenmaan aluetoimistolla. Perheeseeni kuuluu avopuoliso ja suomenajokoira.

Olen ottanut vastaan hyvin voivan yhdistyksen puheenjohtajuuden, mutta jatkossakin meidän tulee verkostoitua samanhenkisten järjestöjen kanssa, kehittää jäsenhankintaa mielenkiintoisen toimintamme kautta ja tärkeimpänä Vaalia Viipurin perintöä sekä turvata sen säilyminen maakunnassamme, myös tulevilla vuosikymmenillä. Tähän tarvitaan kaikkien panosta!

Karjala-lehden pitäisi ilmestyä pian kaikille Liiton jäsenille sekä lehden näytenumeron tilanneille. Mikäli lehden säännöllistä julkaisua jatketaan, otamme myös sen tiedotuskanavaksemme. Tällä hetkellä tehokkaaseen viestintään on käytettävissä sähköposti, kotisivut ja omat Facebook-sivut. Siksi muistakaa pitää sähköpostiosoitteet ajan tasalla, vierailla Wiipuri-Yhdistyksen kotisivuilla ja liittyä Wiipuri-Yhdistys ry:n omaan Facebook-ryhmään.

Nähdään keväisissä tapahtumissa!

Hallituksen puolesta,

Jouni Sutela

                                                                                      

 

WIIPURI – YHDISTYS RY.                               Jäsenkirje 1/2023
Käpylänkuja 1 A, 00610 HELSINKI                 16.1.2023

        

Hyvät Wiipuri-Yhdistyksen jäsenet      

                                                        

Haluamme kiittää teitä kaikkia osallistumisesta Wiipuri-Yhdistyksen toimintaan ja tapahtumiimme viime vuoden aikana. Samalla toivotamme jäsenillemme parempaa ja rauhaisampaa kuluvaa vuotta 2023!

Olemme suunnitelleet kevätkaudelle kerhotoiminnan lisäksi useita tapahtumia, keskimäärin yksi tapahtuma kuukaudessa. Aloitamme helmikuussa Teekutsuilla Wiipuri-salissa, maaliskuussa meillä on Hautausmaatoimikunnan järjestämä esitelmätilaisuus sekä sääntömääräinen vuosikokous. Huhtikuussa vierailemme Kirpilän ja Reitzin säätiön museoissa, ja kevätkauden päättää käynti Suomenlinnassa Sotamuseossa toukokuussa. 

Syyskauden tapahtumista kerromme tarkemmin loppukesällä lähetettävässä jäsenkirjeessä.

Kevätkauden kerhotoiminta ja jäsentapahtumat 

Kerhotoiminta käynnistyi tammikuussa

Wiipuri-Yhdistyksen kerho käynnisti toimintansa maanantaina tammikuun 16. päivänä klo 12.00. Sen jälkeen Kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka toinen maanantai klo 12 Wiipuri-salissa.

Kerho on avoin kaikille jäsenillemme ja toivotamme kaikki kerhotoiminnasta kiinnostuneet jäsenet mukaan! Tulkaa tutustumaan kerhon toimintaan ja toisiin jäseniin. Kerhon puheenjohtajana toimii Matti Lepistö, joka vastailee mielellään kysymyksiin p. 040 021 6161.

Helmikuu

Sunnuntaina 26.2. klo 14  ”Tsaikkaa ja Sergejeffin suvun tarinoita” Wiipuri-salissa.

Sergejeffin Teetalo valtaa Wiipuri-salin ja järjestää meille teekutsut sekä tarinatuokion Sergejeffin suvun ja sukuyrityksen historiasta. Viipurissa perustettu sukuyhtiö täyttää tänä vuonna peräti 150 vuotta. Tilaisuudessa ovat paikalla nykyiset omistajat viidennessä sukupolvessa Tom Serko ja Petra-Lepistö-Serko.

Tilaisuudessa on esillä ja myynnissä Teetalon mainioita teetuotteita, kuten vuonna 1873 kehitetty Jaavan tee. Maksuvälineenä käy käteinen ja MobilePay.

Tilaisuudessa on 10 euron Teemaksu.

Maaliskuu

Sunnuntaina 26.3. klo 13.00 Wiipuri-Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous Wiipuri-salissa.

Kokouksessa valitaan yhdistykselle puheenjohtaja sekä tarvittavat hallituksen jäsenet ja toiminnantarkastajat. Nykyinen puheenjohtaja Jorma Koistinen on ilmoittanut hallitukselle, että nyt on korkea aika siirtää puheenjohtajan viestikapula nuorempien vastuulle eikä ole enää käytettävissä puheenjohtajan tehtävään.

Henkilövalintojen lisäksi kokouksessa käsitellään vuoden 2022 tilinpäätös sekä muut sääntömääräiset asiat.

Sääntöjen 9 §:n mukainen kirjallinen vuosikokouskutsu on tämän kirjeen lopussa erillisenä liitteenä. Sääntöjen mukaan vuosikokous kutsutaan koolle vähintään 14 päivää ennen kokousta sanomalehti-ilmoituksella tai kirjallisesti toimitetulla kutsulla. Laita ystävällisesti kutsu talteen ja päivämäärä kalenteriisi, koska vuosikokousilmoitusta ei voida julkaista Karjala Lehdessä lehden lopetettua ilmestymisen.

Virallisen kokouksen jälkeen Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Terhi Pietiläinen tulee kertomaan Karjalan Liiton ajankohtaisista asioista ja tulevista suunnitelmista.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu totuttuun tapaan.

Huhtikuu 

Lauantaina 22.4. klo 12.30 vierailu Taidekoti Kirpilässä ja klo 14.30 Reitzin säätiön taidemuseossa Töölössä.

Ryhmällemme on varattu omat opastetut kierrokset molemmissa taidemuseoissa. Museokierroksen jälkeen on mahdollisuus siirtyä yhdessä Ravintola Eliteen omakustanteisille iltapäiväkahveille. 

Taidekoti Kirpilä on ainutlaatuinen yksityiskodissa sijaitseva taidemuseo, joka esittelee intohimoisen taiteenkeräilijän kokoelmaa ja yläluokkaista elämää 1900-luvun jälkipuoliskon Helsingissä.

Reitzin säätiön taidemuseossa on nähtävillä suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia. Myös museon suomalainen antiikkihopeakokoelma on ainutlaatuinen kokonaisuus. Lisäksi esillä on muun muassa aseita 1500-luvulta alkaen, Meissenin ja Sevrèsin posliiniesineitä sekä antiikkikelloja.

Osallistumismaksu on 15 euroa opastuskustannusten kattamiseksi.

Ilmoittautuminen etukäteen 14.4. mennessä Jarkko Peltolalle sähköpostilla jarkkopeltola79@hotmail.com tai p. 050 437 1031. Mukaan mahtuu 15 osanottajaa.

Osallistumismaksu maksetaan 20.4. mennessä yhdistyksen tilille  FI31 1268 5000 2428 95.
Muista käyttää maksettaessa viitenumeroa 20226.

Kokoonnutaan klo 12.25 Taidekoti Kirpilän eteen osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 7, 00260 Helsinki.
 

Toukokuu

Sunnuntaina 7.5. klo 13 Hautausmaatoimikunnan järjestämä esitelmätilaisuus Wiipuri-salissa.

Tilaisuuden teemana on ” Viipurin hautausmaat suomalaisena aikana – yleiskatsaus ja historia”. rovasti Leena Repo, joka on asiantuntijana pitkään tutkinut hautausmaita, kertoo monipuolisesti ja kiinnostavasti Viipurin hautausmaista hautausmaatutkimuksien pohjalta.

Tilaisuus tullaan striimaamaan, joten siihen voi osallistua myös etänä netin kautta.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lauantaina 13.5. klo 13 opastettu vierailu Suomenlinnassa Sotamuseossa ja sukellusvene Vesikossa.

Sotamuseon kokonaisuus käsittää tällä hetkellä kolme kohdetta: Sotamuseon Maneesin, Tykistömaneesin sekä sukellusvene Vesikon. Sotamuseon kokoelmaa on kerätty pitkään ja se on Suomen laajin sotahistoriaan liittyvä kokoelma.

Museovierailu on osanottajille maksuton, mutta lauttamaksun jokainen maksaa itse.

Kokoonnumme klo 12.30 lautan lähtöpaikalle. Lautta lähtee Kauppatorilta, torin itälaidalta, Presidentin Linnan kohdalta. Lautta on osa kaupunki­liikennettä, ja lautalla kelpaavat kaikki HSL:n liput. Kertaliput ostetaan etukäteen esimerkiksi lähtölaiturin lippu­automaatista.

Ilmoittautuminen etukäteen Jouni Sutelalle s-posti 5.5. mennessä jouni.sutela@gmail.com tai p. 040 934 3913. Vierailulle mahtuu 30 osanottajaa ilmoittautumisjärjestyksessä     

Vuoden 2023 jäsenmaksu

Jäsenmaksu maksetaan samalla tavalla kuin viime vuonnakin. Karjalan Liitto lähettää jäsenmaksulaskun helmikuussa Karjalan Kunnaat -jäsenlehden mukana. Karjalan Liitto tilittää luonnollisesti Wiipuri-Yhdistyksen osuuden jäsenmaksuista meille.

Jäsenmaksu on 50 €/vuosi, mikä sisältää Wiipuri-Yhdistyksen oman jäsenmaksun sekä Karjalan Liiton jäsenmaksun 20 €. Jäsenmaksulaskun eräpäivä on 24.2.2023.

Yhteydenpito jäsenkuntaan

Karjala-lehden lopetettua ilmestymisen elokuussa, meillä ei ole enää käytettävissä lehden ilmoitustilaa eikä seurapalstaa, mikä oli hyvä väline tapahtumien tiedottamiseen jäsenille.

Kun postikirjeiden lähettäminen jäsenkirjeiden välillä on työlästä ja kallista, nopeaan viestintään on käytettävissä vain sähköposti, kotisivut ja omat Facebook-sivut. Siksi muista pitää sähköpostiosoitteet ajan tasalla, vieraile Wiipuri-Yhdistyksen kotisivuilla ja liity Wiipuri-Yhdistys ry:n omaan Facebook-ryhmään.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kerhotoimintaan ja tilaisuuksiimme, ottakaa myös tuttavanne mukaan!

Wiipuri-Yhdistys ry:n hallitus,

Puolesta Jorma Koistinen,                                                                             

puheenjohtaja

LIITTEET        Varsinaisen kevätkokouksen kutsu (Liite 1) ja esityslista (Liite 2.)

PS.                 Tervetuloa Murretyöpajaan Wiipuri-salissa 18.4.klo 12.00-16.00

Haastellaa Viipuri viisii!

Kiinnostaako karjalainen murre? Minkälaisia sanontoja ja sananparsia Viipurissa ja ympäristössä käytettiin? Muistatko mukavia sanoja ja ilmauksia?

Murretyöpajassa 18.4. klo 12–16 katsellaan ja kuunnellaan Kaisu Lahikaisen kanssa Viipurin ja lähiseutujen murteella kirjoitettua tekstiä ja kootaan viipurilaisia sanoja ja sanontoja. Mukavaa on, jos mietit ja muistelet niitä jo etukäteen.

Kaisu Lahikainen suunnittelee uuden ja toivon mukaan laajennetun painoksen tekoa pienestä Silviisii-murresanakirjasta, joka ilmestyi WSOY:n julkaisemana vuonna 2004 ja on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Lisäsanat sekä erityisesti sanonnat ja sananparret ovat enemmän kuin tervetulleita.

Jos sinulla on Silviisii-sanakirja tai saat sen lainatuksi kirjastosta, on hyvä, jos katselet sitä jo ennen murretyöpajaa, jotta näet, millaisia sanoja ja sanontoja kirjassa on ennestään.

LIITE 1.          VUOSIKOKOUSKUTSU

Wiipuri-Yhdistys ry:n jäsenille

Kutsu Wiipuri-Yhdistys ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 2023

Tervetuloa Wiipuri-Yhdistys ry:n vuosikokoukseen sunnuntaina 26.3.2023 klo 13.00.   Kokouspaikka on Karjalatalon Wiipuri-sali, 3.krs, Käpylänkuja 1, Helsinki.

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 10 §:n määräämät asiat.

Tervetuloa kokoukseen,

Hallitus,

Puolesta Jorma Koistinen                                                

Puheenjohtaja                                                                                                         

LIITE 2.       ESITYSLISTA VUOSIKOKOUKSELLE 26.3.2023 klo 13.00

1. Kokouksen avaus, hallituksen puheenjohtaja Jorma Koistinen

2. Valitaan kokoukselle

   2.1. puheenjohtaja

   2.2. sihteeri

   2.3. ääntenlaskijat

   2.4. pöytäkirjan tarkastajat

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

   3.1. Säännöt 9 § 

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään yhdistyksen vuosikertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja toimihenkilöille ja muista toimenpiteistä,      joihin edellisen vuoden hallinto ja tilit ehkä antavat aihetta

7. Päätetään jäsenmaksun suuruudesta seuraavalle toimintavuodelle

8. Vahvistetaan kuluvan vuoden toimintasuunnitelma sekä talousarvio

9. Valitaan hallituksen puheenjohtaja kahdeksi vuodeksi

   9.1 Nykyinen puheenjohtaja Jorma Koistinen on erovuorossa eikä hän ole enää käytettävissä puheenjohtajan tehtävään

10. Valitaan hallituksen jäsenet erovuorossa olevien tilalle sääntöjen 6 § mukaisesti

   10.1 Erovuorossa ovat Mikko Mäntyniemi ja Jouni Sutela. Lisäksi on valittava hallituksesta eronneen Pauliina Santalan tilalle uusi jäsen               kahdeksi vuodeksi. 

11. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa tarkastamaan kuluvan vuoden hallintoa ja tilejä

12. Valitaan tarvittavat toimikunnat

13. Päätetään missä sanomalehdessä kokouskutsut julkaistaan ja miten muut tiedonannot toimitetaan jäsenille
 

14. Käsitellään muut asiat

15. Käsitellään asiat, jotka joku yhdistyksen jäsen on kirjallisesti vähintään 30 päivää ennen kokousta hallitukselle esittänyt kokouksessa             käsiteltäväksi

16. Kokouksen päättäminen

 
 
__________________________________________________________________________________________________________________________________
WIIPURI – YHDISTYS R.Y.                       Jäsenkirje 1/2022
Käpylänkuja 1 A, 00610 HELSINKI
Sähköposti: wiipuri-yhdistys.ry@elisanet.fi
Kotisivut: www.viipuri.net 
 
Hyvät Wiipuri-Yhdistyksen jäsenet 
 
Haluamme kiittää teitä kaikkia osallistumisesta viime vuoden toimintaan ja
osoittamastanne ymmärtämyksestä koronapandemian aiheuttamiin tapahtumien
peruuntumisiin. Toivotamme Teille kaikille parempaa alkanutta vuotta 2022.
Toivomme, että tällä hetkellä ennätysmäisen korkeat tartuntamäärät kääntyvät
laskuun kevään koittaessa ja rajoitukset vähitellen lievenisivät niin että voisimme
käynnistää toiminnan lähes normaaliin tapaan.
Olemme suunnitelleet kevätkaudelle kaksi tapahtumaa Wiipuri-salissa,
sääntömääräisen kevätkokouksen maaliskuun lopulla ja esitelmätilaisuuden
huhtikuun lopulla. Lisäksi jäsenohjelmassa on Mikkelin kevätmatkan toteuttaminen
toukokuun puolivälissä. Uskomme, että loppukeväästä matka voidaan tänä vuonna
turvallisesti toteuttaa. Kerhot käynnistävät toimintansa vasta maaliskuun alussa, kun
pahimman korona- aallon uskotaan olevan takana päin ja kokoontumisen jälleen
turvallista.
Syyskauden tapahtumista kerromme tarkemmin loppukesällä lähetettävässä
jäsenkirjeessä.

Jäsenviestintä
Olemme saaneet jäseniltä uusia sähköpostiosoitteita kiitettävästi. Tällä hetkellä lähes
kahdella kolmasosalla on sähköposti käytössä. Rohkaisemme teitä edelleenkin
ilmoittamaan sähköpostiosoitteenne, jos ette ole vielä sitä tehnyt. Ellei Sinulla itsellä
ole sähköpostia eikä ole mahdollista sitä hankkia, olisiko mahdollista sopia jonkun
läheisen kanssa, että yhdistyksen sähköposteja voidaan lähettää hänen
sähköpostiosoitteeseensa ja saada sitä kautta viestien sisältö välitetyksi jäsenelle.

Jäsenmaksujen maksaminen
Jäsenmaksujen laskutus tapahtuu samalla tavalla kuin viime vuonnakin eli
jäsenmaksulasku lähetetään jäsenille suoraan Karjalan Liitosta. Lasku tulee Karjalan
Kunnaat- jäsenlehden mukana helmikuun alussa. Jäsenmaksu kannattaa maksaa
eräpäivään mennessä, koska maksumuistutuksista veloitetaan 5 €:n viivästysmaksu.
Jäsenkortit lähetetään jäsenille Karjalan Kunnaiden mukana toukokuussa. Käykää
katsomassa Karjalan Liiton kotisivuilta Liiton ja yhteistyökumppaneiden kaiken aikaa
lisääntyvät jäsenedut. Jäsenetuja käyttämällä jäsenmaksun voi saada takaisin hyvinkin
nopeasti.

Kevätkauden kerhotoiminta ja jäsentapahtumat
Kerhotoiminta käynnistyy maaliskuussa
Naisten ja miesten kerhot käynnistävät toimintansa maaliskuun alussa, jos
kokoontuminen on silloin koronarajoitusten mukaan mahdollista ja turvallista.
Kerhojen puheenjohtajat ilmoittavat erikseen toiminnan käynnistymisestä jäsenille.
Kerhotoiminnan elvyttäminen on yksi tärkeimmistä tämän vuoden tavoitteista.
Toivomme, että myös uudet ja nuoremmat jäsenet tulisivat mukaan kerhotoimintaan,
jotta voimme kehittää toimintaa vastaamaan paremmin myös nuorempien jäsenten
odotuksia.

Wiipuri-Yhdistykseen perustettiin vuoden alussa kokonaan uusi toimikunta,
nimeltään Wiipuri-Yhdistys ry:n hautausmaa-toimikunta. Toimikunta jatkaa
lakkautetun Pro Sorvalin arvokasta työtä Viipurin hautausmaiden hyväksi.
Toimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Pertti Joenpolvi. Perustettu toimikunta tarjoaa
Wiipuri-Yhdistyksen jäsenille uusia hyvin konkreettisia mahdollisuuksia osallistua
viipurilaisten perinteiden ja kulttuurin vaalimiseen.
Tarkoituksena on, että maaliskuussa järjestetään Wiipuri-salissa kerhopäivä, jossa
Naisten ja Miesten Kerho sekä uusi Hautausmaa-toimikunta kokoontuvat yhteiseen
tapaamiseen. Tilaisuuden tavoitteena on tutustua toisiimme ja ideoida tapoja
elävöittää kerhojen toimintaa. Tähän tilaisuuteen ja ylipäänsä kerhojen toimintaan
ovat kaikki jäsenet lämpimästi tervetulleita. Tilaisuuden ajankohta ilmoitetaan
sähköpostilla ja Karjala-lehden seurapalstalla.

Maaliskuu
Sunnuntaina 20.3. klo 13.00 pidetään yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous
Wiipuri-salissa.
Kokoukseen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Jäsenille
välitetään sähköpostilla linkki etäosallistumista varten lähempänä kokousta.
Kokouksessa valitaan yhdistykselle varapuheenjohtaja sekä tarvittavat hallituksen
jäsenet ja toiminnantarkastajat. Henkilövalintojen lisäksi kokouksessa käsitellään
vuoden 2021 tilinpäätös sekä muut sääntömääräiset asiat.

Viime marraskuussa jäsenille tehdyn kyselyn perusteella saimme vain kahdelta
jäseneltä ilmoituksen kiinnostuksesta hallitustyöskentelyyn. Koska hallituksessa on
erovuorossa useita jäseniä, jotka eivät ole enää käytettävissä seuraavalle kaudelle,
tarvitsemme lisää hallitustyöstä kiinnostuneita jäseniä. Hallitukseen osallistumista ei
kenenkään tarvitse arastella, sillä hallitustyössä tärkeintä on halu osallistua ja
mahdollisuus käyttää kohtuullisesti aikaa hallitustyöskentelyyn ja yhdistyksen
muuhun toimintaan. Kiinnostuneita pyydämme ottamaan yhteyttä Jorma Koistiseen
joko sähköpostilla jorma.koistinen@pp6.inet.fi tai soittamalla p. 050 570 4872.

Lähtökohtana vuosikokouksen järjestämiselle on se, että kokous voidaan pitää paikan
päällä Wiipuri-salissa. Pelkällä etäyhteydellä järjestetty vuosikokous ei ole
osoittautunut toimivaksi, koska etäkokouksiin osallistuvien jäsenten määrä on jäänyt
hyvin pieneksi eli käytännössä niihin on osallistunut hallituksen jäseniä ja vain
muutama muu jäsen. Etäkokouksiin osallistuvien pieni määrä on ymmärrettävää,
koska suurella osalla jäsenistä ei ole tarvittavia tietoliikenneyhteyksiä eikä kokemusta
etäkokouksista.
Hallitus lähtee siitä, että mikäli koronarajoitukset estävät kokouksen järjestämisen
20.3. Wiipuri-salissa, vuosikokousta siirretään sellaiseen ajankohtaan, että kokous
voidaan pitää paikan päällä salissa.
Mahdollisista muutoksista kokouksen ajankohdassa ilmoitamme jäsenille
sähköpostilla ja Karjala-lehdessä.

Huhtikuu
Sunnuntaina 24.4. klo 13.00 pidetään Wiipuri-salissa esitelmätilaisuus, jossa
Helsingin Yliopiston tutkijakollegiuimin johtaja ja Tampereen Yliopiston kansainvälisen
politiikan professori Tuomas Forsberg
esitelmöi teemasta ” Eurooppa, Nato ja Venäjä”.
Tämän ajankohtaisempaa teemaa ja
parempaa asiantuntijaa tuskin voimme kuvitella. Sen vuoksi toivomme, että tulette
runsain joukoin kuuntelemaan ja keskustelemaan varmasti mielenkiintoisesta
alustuksesta.
Tilaisuudessa on totuttuun tapaan 10 €:n pääsymaksu, joka sisältää kahvi- ja
pullatarjoilun.

Toukokuu
Toteutamme viime vuodelta siirtyneen Mikkelin matkan tiistaina ja keskiviikkona
17.-18.5.2022.
Matkan pääkohteena on viime vuonna avattu Sodan ja rauhan keskus
Muisti. Sen lisäksi käymme tutustumassa ja nauttimassa lounaat Kyyhkylän
Kartanossa ja Kenkäveron vanhassa pappilassa. Bussi on ryhmän käytössä koko
matkan ajan. Ohjelmassa on varattu runsaasti aikaa omatoimiseen Mikkelin
matkanähtävyyksiin tutustumista varten. Koska hotellimme on ihan keskustassa,
kiinnostavimmat matkailukohteet ovat kävelyetäisyydellä.
Ilmoittautuminen matkalle 8.4.2022 mennessä Jorma Koistiselle sähköpostilla
jorma.koistinen@pp6.inet.fi tai puhelimella 050 570 4872.
Liitteenä on matkaesite, josta käy selville matkan hinta ja tarkempi sisältö.

Kesäkuu
Karjalaiset Kesäjuhlat järjestetään näillä näkymillä 17.-19.6.2022 Raumalla.
Kesäjuhlien ohjelmarunko on perinteellinen ja se on nähtävissä Karjalan Liiton
kotisivuilla www. karjalanliitto.fi. Mikäli halukkaita osanottajia ilmaantuu riittävästi,
selvitämme mahdollisuuksia yhteisiin matkajärjestelyihin Viipurin pitäjäseuran
kanssa. Ilmoittakaa kiinnostuksestanne sähköpostilla wiipuri-yhdistys.ry@elisanet.fi
tai puhelimella Jorma Koistiselle 050 570 4872 toukokuun puoliväliin mennessä.
Kaikki jäsentapahtumat näkyvät myös Wiipuri-Yhdistyksen kotisivuilla
www.viipuri.net. Lisäksi ilmoitamme jäsentapahtumista Karjala-lehden seurapalstalla
ja muistutamme jäseniä tapahtumista sähköpostilla.
Lämpimästi tervetuloa tilaisuuksiimme, ottakaa myös tuttavanne mukaan!
Aurinkoista kevättä toivottaen,
Wiipuri-Yhdistys ry,
Hallituksen puolesta,
Jorma Koistine

 

__________________________________________________________________________________________________

 

 

Wiipuri-Yhdistys ry:n jäsenkirje 2/2021

Käpylänkuja 1 A, 00610 HELSINKI
Sähköposti: wiipuri-yhdistys.ry@elisanet.fi
Kotisivut: www.viipuri.net

Hyvät Wiipuri-Yhdistyksen jäsenet

Ajankohtaista Wiipuri-Yhdistyksestä

oivotamme kaikille jäsenillemme oikein hyvää, tervettä ja mahdollisimman normaalia syyskautta! Olemme eläneet jo puolitoista vuotta koronapandemian varjossa. Alkukesästä koronatilanne näytti helpottuvan, mutta kesän kuluessa tartuntojen määrä lähti jälleen voimakkaaseen kasvuun. Koronatilanteen heikentyminen sai ihmiset luonnollisesti varovaisiksi ja jouduimme perumaan ilmoittautuneiden vähyyden takia syyskauden avaukseksi tarkoitetun Mikkelin matkan. Toivomme, että voimme toteuttaa tämän kiinnostavan matkan sopivana ajankohtana myöhemmin.

Alkavan syyskauden osalta tilanne näyttää huomattavasti alkuvuotta valoisammalta. Viranomaiset ovat lieventäneet syyskuussa pääkaupunkiseudun koronarajoituksia ja tällä hetkellä Wiipuri-salissa voi kokoontua enintään puolet saliin mahtuvasta enimmäishenkilömäärästä eli noin 45–50 henkilöä. Tilaisuuksissa ei tarvitse noudattaa kahden metrin turvaväliä, mikäli terveysturvallisuus kyetään varmistamaan tilojen riittävällä väljyydellä ja muilla keinoilla.

Hallituksen vastikään hyväksymän Suomen uuden koronastrategian mukaan yhteiskunta avataan ja kaikista koronarajoituksista luovutaan sen jälkeen, kun vähintään 80 prosenttia rokotusikäisistä on täysin rokotettu. Arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuuteen päästään lokakuun aikana. Tällöin loputkin tapahtumien järjestämistä koskevat rajoitukset poistuvat ja muutoinkin voidaan terveysviranomaisten mukaan palata ainakin likimain normaaliin elämään. Nämä näkymät koronan arvaamattomuudesta huolimatta antavat uskoa, että tällä syyskaudella jäsenohjelmaan otetut tapahtumat kyetään myös käytännössä toteuttamaan.
                                                             

Jäsenasiat ja jäsenkirjeiden postitus

Tämän vuoden jäsenmaksujen laskutuksessa pääosin siirryttiin Karjalan Liiton ja sen jäsenyhdistysten keskitettyyn laskutukseen ja jäsenrekisteriin. Etukäteen huolta herättänyt muutos onnistui Wiipuri-Yhdistyksessä hyvin eikä muutos aiheuttanut jäsenmaksun maksamatta jättämisiä ainakaan merkittävästi tavanomaista enempää. Aikaisempiin vuosiin verrattuna huomattavasti useammat jäsenet maksoivat myös Karjalan Liiton jäsenmaksun. Tällä hetkellä Wiipuri-Yhdistyksen maksaneista jäsenistä neljä viidestä eli 80 % on myös Karjalan Liiton jäseniä. Keskitettyyn laskutukseen ja jäsenrekisteriin siirtyminen on vähentänyt jo tänä vuonna Wiipuri-Yhdistyksen jäsenhallintokuluja, kuten esimerkiksi postituskuluja.

Hyvin myönteistä on, että viimeisten kahden vuoden aikana olemme saaneet melko runsaasti uusia jäseniä, joukossa myös nuoremman sukupolven edustajia. Toisaalta on todettava, että Wiipuri-Yhdistyksen jäsenrekisterissä on vielä jäseniä, jotka eivät ole maksaneet tämän vuoden jäsenmaksua. Hallitus vetoaa maksamattomiin jäseniin, että hekin maksaisivat sääntöjen mukaisen jäsenmaksun tältä vuodelta. Tämä jäsenkirje lähetetään sähköpostilla kaikille niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa Wiipuri-Yhdistykselle. Muille jäsenille kirje lähetetään kirjepostina.

Sähköpostiosoitteiden määrä on kasvanut koko ajan, mutta toivomme edelleen, että muistaisitte ilmoittaa muuttuneista sähköpostiosoitteista ja kokonaan uusista sähköposteista. Ellei itsellä ole omaa sähköpostia tai internet-yhteyttä, olisiko mahdollista sopia perheenjäsenen tai muun läheisen kanssa, että yhdistyksen sähköposteja voidaan lähettää hänen sähköpostiosoitteeseen välitettäväksi jäsenelle. Kotisivujen ja sähköpostiviestien rinnalla voimme käyttää nopeassa viestinnässä myös tekstiviestejä. Pyydämmekin, että ne jäsenet, jotka haluavat saada lyhyet tiedotteet tekstiviesteillä, ystävällisesti lähettämään oman kännykkäpuhelimen numeron puheenjohtajan numeroon 050 570 4872.

 

Wiipuri-salin käyttö

Haluamme jälleen muistuttaa jäseniä oman Wiipuri-salin olemassaolosta ja sen käyttömahdollisuuksista. Sali on erinomaisen hyvä paikka järjestää erilaisia perhejuhlia, sukutapaamisia tai kokouksia. Wiipuri-salista saatavat vuokratuotot tukevat merkittävällä tavalla yhdistyksen toimintaa. Tiedustelut ja salin varaukset Kerttu-Liisa Paakkari, sähköposti kerttuliisa.paakkari@gmail.com tai puhelin 044 020 4144.
  

Pro Sorvalin Hautausmaa -yhdistyksen purkaminen ja toiminnan siirtyminen Wiipuri-Yhdistykselle

Pro Sorvalin vuosikokous päätti 6.9.2021 purkaa yhdistyksen ja siirtää käytännön toiminnan Wiipuri-Yhdistyksen alle. Toiminnan siirtyminen ei muuta Pro Sorvalin varsinaista toimintaa, mutta toiminta sekä laki- ja sääntömääräiset hallinnolliset tehtävät siirtyvät Wiipuri-Yhdistykselle.

Pro Sorvalin päätehtävänä on ollut Viipurin Sorvalin hautausmaan kunnostus- ja entisöimistoiminta. Sorvalin hautausmaan kunnostusprojekti alkoi v. 2007 EU-projektina yhteistyössä Karjalan Liiton, Viipuri-Keskuksen (Keskuksen purkautuessa, perustettiin Pro Sorvali Hautausmaa ry) ja Etelä-Karjalaseurojen piirin, sekä Viipurin kaupungin kanssa.

Sorvalin hautausmaan kunnostuksen lisäksi Pro Sorvali on osallistunut Rauhalan hautausmaalla Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran perustajan Jaakko Juteinin haudan kunnostukseen yhdessä Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran ja Juteini-Seuran kanssa. Työ valmistui viime vuonna. Pamaus-seuran kanssa yhteistyössä Pro Sorvali toteutti v. 2019 Pamauksen pitkäaikaisen puheenjohtajan Juho Lallukan hauta-alueen kunnostamisen ja hautamuistomerkin tekemisen Rauhalan hautausmaalle alkuperäiselle hautapaikalle. Parhaillaan Pro Sorvalilla on käynnistymässä uusi projekti yhteistyössä Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran kanssa kirjallisuuden kerääjän Matti Pohdon hautamuistomerkin tekemiseksi Rauhalan hautausmaalle. Suomen kirjallisuuden pelastajaksikin mainittu Matti Pohto (1817–1857) oli köyhä paimen, joka kiersi 1800-luvun
puolivälissä jalkapatikassa ympäri Suomea keräten Kansalliskirjastolle 4000 nidettä vanhaa suomalaista kirjallisuutta Turun palossa tuhoutuneiden teosten tilalle. Pohto kuoli dramaattisesti 40-vuotiaana rengin kirveeniskuun Viipurisssa.

Wiipuri-Yhdistykseen on tarkoitus perustaa ensi vuoden alussa Viipurin Hautausmaa -kerho, jonka ensimmäisiksi jäseniksi tulevat Pro Sorvalin nykyiset hallituksen jäsenet vastaamaan siitä, että toiminta jatkuu ilman keskeytyksiä. Luonnollisesti kaikki Wiipuri-
Yhdistyksen jäsenet nykyisten Pro Sorvalin jäsenten lisäksi ovat tervetulleita mukaan työhön Sorvalin ja Viipurin muiden hautausmaiden hyväksi. Toiminnan siirtyminen Wiipuri-Yhdistykselle tässä tilanteessa on järkevää, koska siirto varmistaa Pro Sorvalin arvokkaan toiminnan jatkumisen ja samalla vahvistaa Wiipuri-Yhdistystä pitäjäseurana Viipurin perinteiden, kulttuurin ja muistojen vaalijana.

Syyskauden kerhotoiminta ja tapahtumat

Kerhotoiminta
Naisten ja miesten kerhot käynnistävät toimintansa terveysturvallisesti maanantaina syyskuun 27. päivä klo 13.00 Wiipuri-salissa. Tervetuloa nykyiset ja uudet kerhojen jäsenet mukaan toimintaan! Tiedustelut ja muut yhteydenotot kerhojen puheenjohtajiin
Ritva Porkka p. 040 030 6808 ja Olavi Ruuttu p. 050 352 6184.

Sunnuntaina 24.10.2021 klo 14.00 avoin kahvitilaisuus Wiipuri-salissa
Tilaisuuden päätarkoitus on päästä vihdoinkin tapaamaan kasvokkain toisiamme ja seurustelemaan kahvittelun lomassa. Toivomme, että myös uudet jäsenet tulisivat joukolla paikalle tutustumaan toisiin jäseniin, yhdistyksen toimintaan ja Wiipuri-saliin. Tilaisuudessa kerrotaan Wiipuri-Yhdistyksen ajankohtaisista asioista ja lähiajan suunnitelmista sekä kuulemme Karjalan Liiton kuulumiset. Ohjelmassa tulee olemaan myös musiikkia ja mahdollisesti muitakin ohjelmanumeroita. Tilaisuus tullaan videoimaan, jolloin tapahtumasta voivat nauttia Wiipuri-Yhdistyksen kotisivujen kautta nekin jäsenet, jotka eivät pääse tilaisuuteen paikan päälle. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja 10 €:n kahviraha.

Perinteinen joulujuhla sunnuntaina 28.11.2021 klo 14.00 Wiipuri-salissa
Joulujuhlan ohjelmaan kuuluu totutusti joulupuuro ja torttukahvit sekä joulupukki ja muuta jouluista ohjelmaa. Musiikista vastaa Viipurin Soitannollinen Kerho. Myöskin tämän tilaisuuden parhaat palat tullaan videoimaan ja videotallenne on katsottavissa
jälkikäteen kotisivuilta. Tilaisuuden puuro- ja kahviraha on 10 euroa.

Aamun avaus -verkkotapahtuma syyskaudella
Kuten kevään jäsenkirjeessä kerroimme, kokeilemme syyskaudella ns. Aamun avaus -tilaisuuksien järjestämistä. Tilaisuuksiin kutsutaan ajankohtainen ja kiinnostava vieras, jota aamukahvin kera haastatellaan Viipuriin, sen nykyisyyteen, merkitykseen tai menneisyyteen liittyvillä kysymyksillä. Tilaisuudet videoidaan, jolloin videotallenteita voidaan katsoa Wiipuri-Yhdistyksen kotisivuilta tai facebook-sivuilta milloin tahansa.

Ensimmäinen Aamun avaus- tilaisuus järjestetään lokakuussa pelkästään verkkotapahtumana, jossa paikan päällä Wiipuri-salissa ovat vain vieras tai vieraat tilaisuuden järjestäjien lisäksi. Videotallenne tilaisuudesta on sitten katsottavissa kotisivuilta tai voimme katsoa videon vaikkapa yhdessä Wiipuri-salissa. Kokemusten perusteella päätetään sitten myöhemmin, kuinka usein tilaisuuksia järjestetään ja tuleeko tilaisuuksista avoimia jäsentapahtumia.

Muistattehan, että tiedot jäsentapahtumista näkyvät myös Wiipuri-Yhdistyksen kotisivuilla www.viipuri.net. Lisäksi ilmoitamme jäsentapahtumista Karjala-lehden seurapalstalla ja muistutamme jäseniä tapahtumista sähköpostilla.

Lämpimästi tervetuloa tilaisuuksiimme!

Wiipuri-Yhdistyksen puolesta,

Jorma Koistinen