Uutisia ja ajankohtaista

Uutisia ja ajankohtaista

15.4.

Imatrankosken kirkon puolesta on perustettu Pro Imatrankosken kirkko -nettiadressi, jossa vedotaan kirkon säilyttämisen puolesta Imatran seurakunnan omistuksessa ja kirkkokäytössä. Imatrankosken kirkko on perustettu Jääsken seurakunnan lahjoittamilla varoilla, kun Jääsken seurakunta jouduttiin lakkauttamaan jatkosodan jälkeen. Kirkossa on runsaasti myös Jääsken kirkon kirkkotekstiilejä, sakraalista esineistöä sekä arvokkaat alttaritaulut. Adressiin toivotaan allekirjoituksia adressit.com -sivulla

13.4.

Jääski-seura on julkaissut vanhoista Jääskeläinen-lehdistä e-lehtiä Flip5HTML -julkaisujärjestelmässä. Julkaistu on tähän mennessä kaikkiaan 9 lehteä vuosilta 1988-2010.

1.4.

Sivustolle on tehty tuhti tietopaketti Jääsken hautausmaista. Se sisältää kuvaukset kaikista Jääsken viidestä hautausmaasta, niiden historiaa ja nykytilaa. Mukana ovat myös kartat, jotka helpottavat hautausmaiden löytämistä kunhan valtakunnanraja taas aukeaa ja matkat kotikunnaille ovat mahdollisia.

Jääski-seura on koonnut aineistoa hautausmaista myös toista tarkoitusta varten. Karjalan Liitto ja Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ovat käynnistäneet hankkeen, jossa pitäjäseurat keräävät tiedot ja kuvat pitäjän alueella sijaitsevista sankarihautausmaista. Kaikkien yli 60:n luovutetussa Karjalassa sijainneen sankarihautausmaan tiedot kerätään yhteiselle nettisivustolle www.karjalanhaudat.fi. Tietojen keruu jatkuu toukokuun loppuun asti.

Jääskessä on sijainnut kaksi sankarihautausmaata; toinen Ensossa ja toinen Jääsken kirkkomaalla. Näistä voit lukea lisää Jääsken hautausmaat -sivuiltamme.

17.3.

Jääski-seuran toimintaa jatkuu muuten normaalilla tavalla, mutta Korona-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi seuraavat tilaisuudet on peruttu:

- Pääkaupunkiseudun jääskeläisten kevättapaaminen 21.3.
- Imatran kaupunginmuseon järjestämä Ylisoutuja-luento 25.3.

Muista mahdollisista muutoksista ilmoitamme näillä nettisivuilla. Seuraa myös Facebook-ryhmäämme Juuret Jääskessä. Toivotamme kaikille jäsenillemme ja kanaviemme lukijoille hyvää vointia; pidetään huolta toisistamme nyt etänä.

26.2.

Ylisoutuja -luentosarja Jääskestä jatkuu Imatran kaupungintalolla.

2.2.2020

Talvisodan tapahtumista Jääskessä 80-vuotta sitten on kirjoittanut Martti Monto. Jääskeläinen 2020 -lehdessä on julkaistu laaja artikkeli sotatapahtumista.  Siitä on poimittu tapahtumia helmikuun alussa 1940. Jutun voi lukea tästä linkistä.

18.1.2020

Jääski-seuran hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin Luumäellä 17.1.2020. Hallitus valitsi keskuudestaan vastuuhenkilöitä eri toiminta-alueille. Varapuheenjohtajiksi vuodelle 2020 valittiin Johanna Ikävalko Lappeenrannasta ja Jaana Vuorio-Palmumaa Kouvolasta. Rahastonhoitajana jatkaa imatralainen Erja Kaartinen, joka valittiin myös uudeksi Imatran jääskeläisten yhteyshenkilöksi. Jäsenasioiden hoitajana jatkaa kouvolalainen Liisa Johansson, sihteerinä Leena Vänskä niin ikään Kouvolasta. Matkajärjestelyistä vastaa Riitta Mustonen Imatralta ja hautausmaa-asioiden yhteyshenkilönä toimii Tapio Suojapelto Kuurmanpohjasta. Pääkaupunkiseudun jääskeläisten toimintaa organisoi Tarja Sajomaa Järvenpäästä ja Satakunnan jääskeläisten yhteyshenkilönä jatkaa Mervi Latvala Harjavallasta. Seuran puheenjohtajana toimii syyskokouksessa valittu kouvolalainen Kirsi Juura.

Hallitus päätti useiden jäsentapahtumien järjestämisestä toimintavuoden aikana. Niistä kerrotaan tarkemmin Tapahtumat-sivulla.

30.11.2019

Jääski-seuran syyskokous pidettiin Kouvolassa. Uudeksi jäseneksi hallitukseen valittiin lappeenrantalainen Johanna Ikävalko. Lue lisää päivän tapahtumista ja syyskokouksen päätöksistä Seuran toimintaa -sivulta.

23.11.2019

Pääkaupunkiseudun jääskeläisten joululounas nautittiin Karjala-talolla.

19.11. 2019

Hautusmaiden vaalimistyöhön perehdytään lisää talven aikana. Karjalan Liiton järjestämässä hautausmaaseminaarissa Viipurissa asiaan perehtyivät Jääski-seuran edustajana Tapio Suojapelto ja Imatran Lionsklubista Esa Hirvonen. Lue lisää Karjalan Liiton sivuilta

5.10.

Jääski-seuran jäsen Erja Nikunen on koostanut historiakatsauksen Jääskessä sijainneesta Kuitu Oy -tekstiilitehtaasta. Lue Kuidun mielenkiintoinen tarina Teollisuus ja kauppa -sivulta

24.8.2019

Jääski-seura oli mukana Imatra-päivässä. 

10.8.2019
Eeva-Riitta Kauttu ja Kaija Linnahalme kutsuttiin seuran kunniajäseniksi

Jääski-seurassa vuosikymmeniä aktiivisesti toimineet Eeva-Riitta Kauttu ja Kaija Linnahalme kutsuttiin seuran kunniajäseniksi. Nimityksiä juhlistettiin Jääski-päivässä Lappeenrannassa. Lue lisää.

8.7.2019
Jääskeläinen 2019 -julkaisu ilmestyy syksyllä

Jääski-seuran toimintatapoihin on seuran perustamisen alkuvaiheista, 1980-luvun puolivälistä alkaen, kuulunut tärkeänä osana Jääsken perinteen tallentaminen Jääskeläinen-lehtiin.
Seuraava  laaja ja korkealaatuinen, värillinen, 120-sivuinen Jääskeläinen -lehti ilmestyy pian. Talvisodan syttymisen 80 muistovuoden johdosta lehdessä  julkaistaan eri kirjoittajien talvisotaan ja evakkovaiheisiin liittyviä kirjoituksia ja muistelmia. Lehdessä on runsas kuvitus. Ainutlaatuista kuva- ja tekstimateriaalia sisältävä lehti on arvokas ja ainutlaatuinen.

21.11.2018
Imatrankosken kirkon säilyminen vaakalaudalla 

Jääsken seurakunnan perinteitä jatkavan Imatrankosken kirkon säilyminen kirkkokäytössä on vaakalaudalla. Kirkoon on sijoitettu Jääsken kirkon alttaritauluja ja arvokas sakraalinen esineistö.

Imatran seurakunta etsii säästökohteita omistamistaan kiinteistöistä. Tarkastelun alla on myös Jääsken seurakunnan hengellisen perinnön jatkaja Imatrankosken kirkko. 

Jääsken seurakunnan lakkautuksen yhteydessä sen varallisuus luovutettiin Imatran seurakunnalle kirkon rakentamista varten ja kirkon sakraalista esineistöä siirrettiin Imatrankosken kirkkoon. Muun muassa pääalttaritaulu on Jääsken kirkossa ollut Arvid Liljelundin maalama teos. Kirkon sivuseinälle on sijoitettu kaksi  Petter Langin maalaamaa alttaritaulua.

Jääski-seura lähetti marraskuussa Imatran seurakuntavaltuuston jäsenille vetoomuksen kirkon säilyttämisen puolesta. Kirkon säilyttämisen puolesta vetosivat myös Karjalan Liitto ja Karjalaisten Pitäjäyhdistysten liitto omissa vetoomuksissaan.

Uutisvuoksi on kirjoittanut Imatrankosken kirkon tilanteesta 16.11. ja 22.11.2018 ilmestyneissä numeroissaan.  

Linkki Uutisvuokseen.

Imatran seurakunnan kiinteistöstrategia

Imatralle sijoitettu Jääsken kirkkojen esineistö

20.7.2018

Jääskeläinen-lehtiä julkaistiin digilehtinä

Jääski-seura on julkaissut jo 1980-luvulta alkaen  Jääsken elämäää ja historiaa sisältäviä Jääskeläinen-lehtiä. Lehdet sisältävät ainutlaatuisen arvokasta tietoa, muistelmia ja murteella kirjoitettuja tarinoita Jääskestä ja pitäjän asukkaista. Printtilehdet on myyty vuosien varrella lähes kokonaan loppuun.

Lehtiä on digitoitu ja nyt julkaistaan neljä numeroa digilehtinä.

Digilehtiä pääset lukemaan alta avautuvista linkeistä.

Jääskeläinen 1988
Jääskeläinen 1991
Jääskeläinen 1994
Jääskeläinen 1986

testiuutinen

Publish date and time

Expiry date and time