Karjalan Liiton Pohjolan piiri ry

Vuosi 2011 

Pohjolan piirin syysretki Lappiin

Hehkuvan kirkas ja aurinkoinen syyssää saatteli Pohjolan piirin syyskokoukseen/-retkelle matkaavia seurojen jäseniä. Syyskokous ja siihen liittyvä syysretki järjestettiin 21-23.10.2011 Koillis-Lapin alueella Pyhän Astelissa. Jo monen vuoden ajan kokoontuminen on tapahtunut piirin eteläisessä osassa. Nyt pohjoisen alueen karjalaisilla oli mahdollisuus osallistua piirin tapahtumiin lähempää. - Matkaan lähdettiin Tilausmatkat Oy Moilasen bussilla Oulusta, jonne kaukaisimmat olivat tulleet aamujunalla. Keminmaan ja Rovaniemen karjalaisia otettiin kyytiin matkan varrelta. Näin tuli katsastettua kaunis matkareitti Kemijoen vartta pitkin Taivalkosken voimalaitoksen kautta. Kaukaa Ylä-Lapista syysretkelle saapui neljä seuran jäsentä ja paikallisen Koillis-Lapin seurasta ja Rovaniemeltä muutamia henkilöitä. Kokousväkeä ja retkeläisiä oli reilusti yli 40.

Ennen kokouksen alkua Pelkosenniemen kunnanjohtaja Erkki Parkkinen kertoi omasta taustastaan sekä Pelkosenniemen kunnan kuulumisia. Koillis-Lapin Karjalaseuran joulujuhlassa häneltä oli kerran kysytty, mistä hän on kotoisin. Hän sanoi kertoneensa, että isä on Sallasta, joka jäi rajan taa. Joku pappa oli todennut: ” Täysverinen evakko oot ”. Karjalaisten ja lappilaisten luonteessa on Parkkisen mukaan hyvin paljon samaa; ihmiset ovat avoimia ja välittömiä, heillä on vahva identiteetti ja kotiseuturakkaus. - Pelkosenniemestä hän kertoi, että kunta on halunnut pysyä itsenäisenä ja talous onkin kohtuullisen hyvällä tolalla, alijäämä on muutama vuosi sitten katettu. Kunta saa pääosan verotuloistaan matkailusta. Kunta on satsannut matkailuun ja tehnyt merkittäviä investointeja. Pyhä-Luoston alueen kansallispuisto on tärkeä. Luoston ametistikaivos sijaitsee kansallispuistossa Pelkosenniemen kunnan alueella. – Kunnanjohtaja korosti, että vaikka yleiset näkymät eivät ole hyvät ja työttömyys on korkealla, alueella sinnitellään. Elämäntyyli on erilainen ja luonnosta otetaan kalaa, riistaa ja marjoja. Lopuksi hän toivotti kokousväelle hyvää kokousta ja hauskaa iltaa.

Huomionosoitukset

Ennen syyskokouksen alkua piirin puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja luovuttivat aluevastaava Seija Veikkolaiselle Karjala-laatan, kiitoskortin ja ruusun kiitoksena piirin ja karjalaisuuden hyväksi tehdystä työstä. Seija Veikkolainen on pyytänyt eron tehtävästään jo aiemmin. Aluevastaava Tarja Ylitapiolle luovutettiin Karjalan Liiton hopeinen ansiomerkki, kunniakirja ja ruusu hänen monipuolisista ansioistaan karjalaistoiminnan hyväksi. Molemmat lausuivat lämpimät kiitokset huomionosoituksistaan.

Syyskokous ja henkilövalinnat

Piirin puheenjohtaja toivotti kokousväen tervetulleeksi. Kokouksen puhetta johti Koillis-Lapin Karjalaseuran pj. Antti Jaakonsaari ja sihteerinä toimi Martta Rautio.

Vuoden 2012 toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin. Kevätkokous pidetään Paltamossa, piirakkakilpailut Rovaniemellä, pilkki- ja kyykkäkilpailut Oulussa sekä syyskokous Ylä-Lapissa, Saariselällä. Muutoin edetään Karjalan Liiton edellyttämän toiminnan mukaisesti.

Piirin puheenjohtajana jatkaa edelleen Ahti Pyörnilä Oulusta ja varapuheenjohtajana edelleen Lauri Utunen Vihannista. Tarja Ylitapio osallistuu hallituksen kokouksiin aluevastaavana.

Hallituksen kokoonpano 2012

Lapin alue: Irja Jefremoff, varajäsen Antti Jaakonsaari 
Kemin alue: Eero Knuuti, varajäsen Erkki Alatalo 
Muhos, Utajärvi alue: Aila Lankinen, varajäsen Asko Merilä 
Ylivieska, Vihanti alue: Leena Huhtakangas, varajäsen Mikael Levonen 
Oulun alue I: Hannu Kuparinen, varajäsen Seija Lamberg 
Oulun alue II: Leena Leskelä, varajäsen Erkki Jaatinen. 
Raahe, Paavola alue: Liisa Hiltunen, varajäsen Anja Asunmaa 
Kainuun alue: Laura Jokinen, varajäsen Pirjo Heikkinen 
Nivalan alue: Jarmo Pylkkönen, varajäsen Riitta Viitakangas

Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin edelleen Pirkko Tero ja Paavo Karjalainen sekä varalle Aune Saarela ja Kari Vasko. Tulevaisuustoimikunta poistettiin piirin toiminnasta, koska toimikunnan kokoontuminen pitkien matkojen takia on hankalaa. Asioita hoidetaan projektiluontoisesti.

Kokouksen jälkeen puheenjohtaja Ahti Pyörnilä ja aluevastaava Tarja Ylitapio kävivät läpi Karjalan liiton /seurojen strategisia ja toiminnallisia tavoitteita ja toimenpiteitä. Tarja jakoi osanottajille vielä kotitehtäviä.

Syysretken ohjelmaa ja kilpailuja

Menomatkalla bussissa myytiin arpoja, katsottiin videoita ja pidettiin tietokilpailu Pelkosenniemen/Kemijärven asioista. On aina hyvä tietää matkakohteesta hiukan etukäteen. Perillä Pyhän Astelin ravintolatilaan pystytettiin kolme näyttelyä: Helga Maihkilan upea käsityönäyttely revinnäisistä ja käspaikoista, Tarja Ylitapion kattava näyttely erilaisista kudonta- ja huovutuskäsitöistä sekä Martta Raution kokoama valokuvanäyttely taidemaalari Daniel Pesun Sortavala-aiheisista piirroksista.

Tulopäivän illanvieton ohjelma alkoi puheenjohtajan aiheella ”Missä juuresi on tai kiinnostuksesi Karjalassa”. Luovutetun alueen karttaan sai jokainen käydä laittamassa nuppineulan ao. paikkakunnan kohdalle. Tästä porukasta eniten nuppineuloja tuli Lumivaaran ja Suistamon kohdalle. Ohjelma herätti kovasti mielenkiintoa. Kuoro Käkösten pienryhmä puheenjohtajan avustuksella esitti kalevalaisia nykyrunoja ja Tiernattaret pienimuotoisen tiernaesityksen. Tarja Ylitapio ja Eero Knuuti esittivät kohtauksen eräästä avioliitosta sekä Eero Knuuti esitti Markku Volotisen kirjoittaman jutun Kesäjuhlamatkasta Turkuun Tervolan murtheella. Koillis-Lapin Karjalaseura järjesti kilpailun, jossa piti arvata nappien lukumäärä. Ehdotuksia tuli laidasta laitaan, mutta oikea luku oli 313. Palkinnot olivat hyvät. Lauantai-illan orkesteritanssit sai liikkeelle syysretkeläiset nuorimmasta vanhimpaan.

Lauantaiaamupäivä kuluikin rattoisasti Pyhän Astelin maastossa. Eero Knuuti oli järjestänyt hyvän kilpailuohjelman ja pannut joukkueet järjestykseen. Joukkuekilpailun voitti Eila Äijälän ryhmä. Sarjojen voittajat:

Mölkky: Heimo Pennanen Ylä-Lappi Tikka 
Naiset: Marjatta Malinen Oulu Tikka 
Miehet: Paavo Naukkarinen Keminseutu 
Luontopolku: Varpu Mikkonen Ylä-Lappi

Paluumatkalle lähdettiin edelleen aurinkoisessa säässä, mikä etelään päin mentäessä muuttui hieman sumuiseksi. Tarja Ylitapio oli varannut paluumatkan kahvipaikaksi Rovaniemellä Lähteentien pirtin, jossa oli Marjatta Lampelan käsitöiden muistonäyttely alkamassa. Talo oli kerrassaan upea ja Lampelan tilkkukäsityöt toinen toistaan hienompia. Aikaa olisi vierähtänyt siellä vaikka kuinka kauan, mutta Ouluun piti ehtiä ja vihantilaisten junaan.

Paluumatkalla Erkki Alatalo kertoili Paavo Väyrysen Pohjanrannan tilasta, josta löytyy nuorisokoti, tanssipaikkana toimiva navetta, viinitarha, kesämotelli ja paanukirkko. Alatalo esitteli matkalaisille vielä Keminmaan muumiokirkon.

Syysretki Koillis-Lappiin oli onnistunut paitsi hienon sään takia ja muutenkin. On mielenkiintoista tehdä uusia tuttavuuksia eri alueiden ihmisten kanssa, vaihtaa ajatuksia ja kenties saada uusia ideoita omaan seuraan vietäväksi.

 

Kyykkämestaruuskilpailujen tulokset

Karjalaseurojen Pohjolan piirin kyykkämestaruuskilpailut pidettiin lämpimässä, pilvipoutaisessa säässä Paavolan Nuorisoseuran kentällä lauantaina 20.8.2011.

Kyykkää on pelattu Paavolassa jo ennen seuran perustamista, totesi Paavolan Karjalaseuran kyykkävastaava Olavi Tajakka. Honkamäen veljessarja ja muut seuran pelaajat antavat vahvan panoksensa joka vuosi Pohjolan piirin mestaruuskilpailuissa. Myös SM-sarjan peleihin pelaajat ovat osallistuneet menestyksellä takavuosina. Vahvat perinteet omaava seura toimii ripeästi niin kyykän parissa kuin muillakin karjalaistoiminnan alueilla.

Tulokset, miehet: 1. Paavolan Karjalaseuran joukkue (Eero, Antti ja Risto Honka-mäki, Lasse Lehto). 2. Vihannin Karjalaseuran joukkue (Petri Vanhatalo, Jarkko Rautioaho, Keijo Perälä, Harri Lomu). 3. Oulun Karjalaseuran joukkue (Esko Salmela, Paavo Karjalainen, Pentti Moilanen, Eero Huotari). 
Paavola voitti Vihannin 12 pisteellä ja Vihanti Oulun 43 pisteellä. Piirin kiertopalkinnon sai haltuunsa edelleenkin Paavolan Karjalaseura.

Yli 70 -vuotiaiden sarja: 1.Ylivieskan Karjalaiset (Esko Brax, Mikael Levonen). 2. Oulun Karjalaseura (Paavo Karjalainen, Eero Huotari). Ylivieska voitti Oulun 16 pisteellä.

Kilpailun lopuksi Paavolan ja Oulun naiset heittelivät karttua iloisesti, mutta epävirallisesti. Palkinnot jakoi piirin puheenjohtaja Ahti Pyörnilä yhdessä piirin urheiluvastaavan Esko Salmelan kanssa. Yleisöä ja pelaajia oli paikalla yli 60 henkeä. Paavolan Karjalaseuran naisväen tarjoamat kahvit ja muurinpohjaletut maistuivat pelin lomassa kentän laitamilla. Ottelujen jälkeen väki kokoontui maistelemaan erinomaista kalakeittoa ja kokeilemaan arpaonnea järjestetyissä arpajaisissa. Kiitokset järjestelyistä Paavolan Karjalaseuralle!

 

Siunauskirja Ahti Pyörnilälle

Metropoliitta Panteleimon Oulun ortodoksisesta hiippakunnasta luovutti kotikappelissaan 26.4.2011 piispallisen siunauskirjan Pohjolan piirin puheenjohtajalle Ahti Pyörnilälle kiitollisuuden osoituksena hänen aktiivisesta toiminnastaan Oulun ortodoksisen seurakunnan hyväksi. Siunauskirjan luovuttamisessa oli mukana Oulun ort. seurakunnan kirkkoherra, isä Bogdan Grosu.

Karjalaiset kesäjuhlat Turussa 17-19.6.2011

 

Karjalan Liiton liittokokousvalinnat 14.5.2011

Kuusitoista vuotta Karjalan Liiton johdossa ollut Markku Laukkanen luopui tehtävästään. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström. Liiton varapuheenjohtajiksi valittiin talousneuvos Maija-Liisa Lindqvist Lahdesta ja suunnittelija Eevaliisa Kurki Hyvinkäältä. Liittovaltuuston puheenjohtajana jatkaa ministeri Matti Puhakka ja varapuheenjohtajina kansanedustaja Esko Kurvinen ja kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Uudet piirakkamestarit, Toimintakilpailun 2010 ja Evakkorallin 2010 palkintojen jako

Piirakkamestarin arvonimen ja tunnuksen saivat piiristä Sirpa Karjalainen ja Liisa Heinonen, molemmat Oulusta. Oulun Karjalaseura ry. tuli toimintakilpailussa yli 300 jäsenen sarjassa toiseksi. Palkinnon vastaanotti seuran vpj. Erkki Jaatinen. Evakkorallissa Keminseudun Karjalaseura ry. tuli toiseksi. Palkinnon vastaanotti seuran pj. Eero Knuuti. Kuvissa palkitsemistilaisuuksia.

 

Piirin kevätkokous ja piirakkamestaruuskilpailut Ylivieskassa 26.3.

Piirin kevätkokous pidettiin Ylivieskassa 26.3. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin seuran puheenjohtaja Mikael Levonen. Paikalla oli noin parikymmentä osanottajaa eri seuroista. Piirin toimintakertomus hyväksyttiin pienellä tarkennuksella. Tilit hyväksyttiin sellaisenaan. Keskustelua käytiin tulevasta liittokokouksesta, jäsenmaksun korotuksesta ja Karjalan Liiton valtuusto- ja hallituspaikkajakaumasta.

Piirakkamestaruuskilpailut pidettiin samanaikaisesti Jokirannan koululla. Parhaat piirakat pyöritti Maija-Liisa Laurila, joka myös osallistuu valtakunnalliseen piirakkakisaan Turun Karjalaisilla kesäjuhlilla. Nuorten sarjan voitti Minna Pekkinen Vihannista.

   

Runokilpailun voittajat

Pohjolan piirin järjestämän Karjalais-aiheisen Runokilpailun voittajat julkistettiin Oulun Karjalaseuran 70-vuotisjuhlassa 30.10.2010.

I sija Anja Asunmaa Paavolan Karjalaseura ry. Runot (2): ”Tuulastusta” ja ”Mummolassa”

II sija Mirja Mykkänen Oulun Karjalaseura ry. Runot (3): ”Muruja on elon onni, suurin osa suruja”, ”Pula-ajasta puhuivat. Köyhiä oltiin, oltiinko?” ja ”Äidin selkä kiireestä kipeä”

III sija Kirsi-Maria Hiltunen Paavolan Karjalaseura ry. Runot (2): ”Mie, sie” ja ”Juuret”

III sija Siiri Rautio Oulun Karjalaseura ry. Runot(3) ”Karjalani satumaani”, ”Ilosta itkin, ilosta itkin” ja ”Mielehine armahus musto”

Kilpailun taso oli hyvä. Mukana oli sekä perinteisiä että nykyrunoja. Palkittujen runoilijoiden runoista löytyy lämpöä ja valoisuutta - huumoriakin. Valoisuuden voi puolestaan liittää karjalaisuuteen. Runoissa kaipuu on pehmeää eikä katkeraa. Muistot ovat hyvät ja tunne aitoa.Kilpailussa oli mukana yhteensä 32 runoa 17 osallistujalta. Kilpailun arvioitsijoina toimivat: kirjoittajakouluttaja, kirjallisuuskriitikko Marja-Riitta Vainikkala, yliopistonlehtori Reija Satokangas ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marjatta Keränen.

Onnea voittajille! Lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!