Karjalan Liiton Pohjolan piiri ry
Vuosi 2008
____________________________________________________________________________________________________________________________
Talvisodan syttymisen muistopäivä Rovaniemellä
Valtakunnallinen talvisodan syttymisen muistopäivän tilaisuus pidettiin sunnuntaina 30.11.2008 Rovaniemellä. Tilaisuus alkoi jumalanpalveluksilla kirkoissa, jonka jälkeen oli kunniakäynnit sankaripatsaalla ja Karjalaan jääneiden vainajien patsaalla. Juhlaväki siirtyi patsaille kynttiläkulkueena kirkosta.
Tilaisuuden juhlapuheen piti Lauri Jaatinen, joka puheessaan muisteli talvisotaan valmistautumisen aikaa omalla kotiseudullaan Sortavalassa. Hän oli tuolloin 16 vuotias. Sato korjattiin syksyllä, säännöstely alkoi, vasikat ja siat teurastettiin. Koulu alkoi normaalisti syyskuussa, mutta se keskeytyi sodan alkamisen takia. Lauri Jaatinen toimi sittemmin jälleenrakennuksessa Lapin asutus- ja maatalouspiirin päällikkönä.Varsinainen juhla alkoi Lyseonpuiston Lukion juhlasalissa klo 14.00. Rovaniemen seudun Karjalaseuran puheenjohtaja Tarja Ylitapio toivotti yleisön tervetulleeksi juhlaan. Hän kertoi karjalaisten sijoittumisesta Rovaniemen seudulle todeten, että jo silloin karjalaiset olivat yhteisöllisiä ja halusivat keräytyä yhteen. Karjalaiset Kesäjuhlat pidettiin Rovaniemellä 16.6.1946.
Tervehdyksen juhlaan toi myös Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispa, KP metropoliitta Panteleimon.Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg osoitti kiitokset rintama- ja sotaveteraaneille, jotka ovat sodissa taistelleet Suomelle itsenäisyyden. Mitään kauheampaa kokemusta ei ole kuin sota kaikkine kauheuksineen. 400 000 siirtokarjalaisen asuttaminen ja maan jälleenrakentaminen oli suuri urakka, jota ansiokkaasti hoitivat maatalousministeri Eemil Luukka ja asutusosaston päällikkö Veikko Vennamo.
Muistotilaisuuden musiikillinen anti oli vaikuttava ja monipuolinen. Lapin Käsikellot- yhtyeen esittämät kappaleet Kanteleeni, Laps´ Suomen ja Finlandia, Heidi Kultasen esitys Lapin äidin kehtolaulu sekä Tuomas Lampelan ja Tarja Alakörkön musiikki- ja lauluesitykset eivät jättäneet ketään kylmäksi. Tilaisuudessa oli myös karjalaisten käsitöiden näyttely ja valokuvanäyttely.
Talvisodan syttymisen muistotilaisuus
30.11.2008 klo 14.00
Lyseonpuiston lukion juhlasalissa
o.s. Ruokasenkatu 18, Rovaniemi
Tilaisuudet alkavat klo 10. jumalanpalveluksilla Rovaniemen kirkossa ja Lapin Ortodoksikirkossa. Kunniakäynnit klo 11.45 Sankari- ja Karjalapatsailla. Lounas klo 12.30-14.00 (13 €) Lyseonpuiston lukiolla. Ohjelmassa musiikkiesityksiä ym. Juhlapuheen ”Karjalaiset pohjoisen rakentajina itsenäisyytemme aikana” –aiheesta pitää FT H.C. Samuli Onnela. Karjalan Liiton tervehdyksen juhlaan tuo toiminnanjohtaja Satu Hallenberg.
___________________________________________________________________________________________________
Seija Veikkolainen jatkaa piirin puheenjohtajana
Syksyinen ja osittain sateinenkaan sää ei pelottanut Karjalaseurojen Pohjolan piirin seurojen väkeä osallistumasta piirin sääntömääräiseen syyskokoukseen Utajärvellä lauantaina 25.10.2008. Osallistujia oli kaikkiaan 30, mikä on todella iloinen asia.
Kokous pidettiin Merilän Kartanossa, minkä viehättävien huoneiden ikkunoista voi katsella Oulujoen rauhallista kulkua. Kokouksen järjestelyistä vastasi Utajärven Karjalaseura ry. puheenjohtajansa Irja Merilän johdolla.
Kokouksen alussa Utajärven kunnanjohtaja Kyösti Juujärvi kertoi kunnan alueesta, Oulujoen vaikutuksesta muinoin kauppareittinä, joen koskenlaskukulttuurista ja voimalaitosten tulosta. Utajärven kunnan alueella on kolme voimalaitosta.
Vielä hän kertoi kunnan kilpailukyvyn, kustannustehokkuuden ja laatujärjestelmän käyttöönotosta, mistä johtuen Utajärven kunnasta on tullut Suomen ensimmäinen laatukunta. Kunta on myös Suomen ensimmäinen Reilun kaupan kunta.
Mainittakoon, että Merilän Kartanon isäntä Asko Merilä väitteli tohtoriksi 10.10.2008. Väitöskirjan aiheena oli: ”Muutoskyky ja laatuperustaisen kunnan tuloksellisuus – Tapaus Utajärvi”.
Syyskokous
Syyskokous valitsi yksimielisesti Seija Veikkolaisen edelleen Pohjolan piirin puheenjohtajaksi ja varapu- heenjohtajaksi myös edelleen Lauri Utusen Vihannista.
Hallituksessa erovuorossa olevien Tarja Ylitapion ja Mikael Levosen tilalle valittiin varajäsenet Antti Jaakonsaari ja Eila Äijälä. Martta Rautio sekä muut jäsenet, jotka eivät nyt olleet erovuorossa, jatkavat.
Erilaiset toimikunnat entisin vetäjin myös jatkavat. Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin Pirkko Tero ja Paavo Karjalainen sekä varalle Aune Saarela ja Kari Vasko.
Piirin toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvioesitys v. 2009 hyväksyttiin. Aiemmin piirin toimintasuunnitelmissa ollut pilkkimestaruuskilpailut päätettiin jättää kokeiluluontoisesti pois ja tilalle järjestää piirin yhteinen Talviretki Lomakeskus Karemajoille Ylitorniolle tammikuun loppupuolelle. Bussikuljetus tulisi Oulusta asti, joten kaikki halukkaat kauempaakin pääsevät mukaan. Perillä on kaikkea mukavaa toimintaa yhdessä. Pohjoiset seurat tekivät vastaavan retken viime vuonna. Siitä oli hyviä kokemuksia. KL:n jäsenrekisterikoulutus seurojen edustajille helmikuun puolen välin paikkeilla Oulussa myös toteutunee. Kevätkokous pidetään Vihannissa ja syyskokous Raahessa.
Syyskokous sujui joustavasti Muhoksen Karjalaseuran puheenjohtajan Harri Hännisen johdolla, sihteerinä toimi Martta Rautio.
Toiminnansuunnittelua
Kokouksen jälkeen Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg piti toiminnansuunnittelutilaisuuden. Hän tarkasteli Karjalan Liiton tulevan toiminnan ja talouden päälinjoja sekä Karjalan Liitto ry:n strategiaa vv. 2008-2010.
Asioita on myös pohdittu laivalla pidetyssä järjestöseminaarissa ryhmien kesken. Hallenberg esitteli seminaarin yhteenvedot liiton, piirien, seurojen ja koko jäsenyhteisöjen tavoitteista vv. 2009-2010. Lisäksi hän kävi läpi Karjalan Liiton hanke-esitykset ja kehittämishankkeet 2009 sekä liiton tulevaa ohjelmaa.
Moniosaisia toimenpideselostus-lomakkeita ei enää toimiteta, vaan vastaava lomake löytyy liiton nettisivuilta. Myös Evakkoralli-kortti uudistuu. Karjala-korttia Hallenberg kehotti pitämään aina mukana, koska uusia alennuksia tulee mukaan.
Päivän päätteeksi piirin puheenjohtaja Seija Veikkolainen ojensi toiminnanjohtaja Hallenbergille ”punaisen” tuotepakkauksen puutarhan ja metsän marjasadosta. Toiminnanjohtajan matka suuntautui aamulla Seinäjoelta Utajärvelle ja matka jatkui illaksi Kuopioon.
________________________________________________________________________________________________________________________
Asutustoiminnan valokuvanäyttely Vihannin Ukonkantissa
Vihannin Karjalaseura järjesti vuoden 1940 jälkeistä asutustoimintaa koskevan valokuvanäyttelyn Vihannin kirjastotalolla Ukonkantissa. Näyttelyn avajaiset pidettiin maanantaina 1.9. klo 18. alkaen ja näyttely kestää parisen viikkoa.
Näyttelyn on koonnut seuran varapuheenjohtaja Lauri Utunen yhdessä Kirsti-vaimonsa kanssa. Tilaisuuteen oli saapunut asiasta kiinnostunutta väkeä ympäristökunnistakin yhteensä kolmisenkymmentä henkeä. Seuran puheenjohtaja Eila Äijälä toivotti yleisön tervetulleeksi ja piirin puheenjohtaja Seija Veikkolainen piti tervehdyspuheen kertoen taustaa asutustoiminnasta, sen vetäjästä ja muistomerkkihankkeesta.
Asutustoiminta viime sotien jälkeen vuosina 1940-1958 kosketti sekä siirtokarjalaisia että rintamamiehiä, yhteensä 70 000 ihmisen elämää. Asutustoimintaa johti maatalousministeriön asutusasiainosaston ylijohtaja Veikko Vennamo. Vuonna 2007 käynnistetty Veikko Vennamon muistomerkkihankkeen toteuttajatoimikunnan puheenjohtaja on Karjalan Liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen ja varapuheenjohtaja Matti Puhakka. Pääministeri Matti Vanhanen on lupautunut hankkeen suojelijaksi.
Vihannin näyttely pohjautuu Karjalan Liiton asutustoiminnan valokuvanäyttelyyn, mutta esillä on myös vihantilaisen Pentti Rantalan valokuvakooste. Vihantiin on tullut luovutetulta alueelta 300 siirtolaista yhteensä 13 kunnasta. Alpuan kylän asukkaista on n. 10 % siirtolaisia. Tilaisuudessa oli vapaaehtoinen kahvi- ja piirakkatarjoilu, jonka tuotto meni Veikko Vennamon muistomerkkihankkeen hyväksi.
Avajaisohjelma sisälsi kolmen henkilön muisteluja asutustoiminnan ajalta. Lisäksi kuultiin Erkki Vanhatalon ja Natalia Haukan esittämiä karjalaisia lauluja ja muutama yhteislaulu.
__________________________________________________________________________________________
Pohjolan piirin kyykkämestaruudesta 2008 kisattiin Paavolassa
Hieno, aurinkoinen sää suosi piirin kyykkämestaruuskilpailuja, jotka pidettiin lauantaina 16.8.08 Paavolan nuorisoseuran kentällä. Järjestelyistä vastasi Paavolan Karjalaseura ammattitaidolla. Yleisöä ja kilpailijoita oli viitisenkymmentä paikan päällä. Yleisen sarjan lisäksi pelattiin veteraanisarja. Kyykänpelaajia oli Paavolan, Oulun, Vihannin ja Ylivieskan seuroista. Lupaavia, nuoria kyykänpelaajia oli kisaamassa kuin myös varttuneempaa kilpailijaa. Oli mukava seurata nuorten pelaajien perheitä kentän laidalla kannustamassa omiaan.
Vaikka Paavolan Karjalaseura voittikin kisan yleisen sarjan, nähtänee kyykkäkisa ensi kesänä Oulussa. Ainakin toivomuksia siihen suuntaan esitettiin pelaajien taholta. Arpajaisten ja palkintojen jaon jälkeen maistuikin Paavolan seuran emäntien ammattitaidolla valmistama hirvenlihakeitto ja jälkiruokana muurinpohjaletut kahvin kera. Ketä onni suosi, sai arpajaisvoitoksi mm. makoisia Ruukin mansikoita.
Tulokset
Yleinen sarja:
- Paavolan Karjalaseura 4p. (Eero Honkamäki, Mauri Honkamäki, Antti Honkamäki, Yrjö Sihvonen)
- Vihannin Karjalaseura 2p. (Esko Sämpi, Petri Vanhatalo, Jarkko Rautionaho, Keijo Perälä)
- Oulun Karjalaseura (Ossi Kauppi, Paavo Karjalainen, Pentti Rapo, Esko Salmela)
Veteraanisarja:
- Ylivieskan Karjalaiset 2p. (Mikael Levonen, Esko Brax)
- Oulun Karjalaseura (Pentti Rapo, Paavo Karjalainen)
Kiitokset Paavolan Karjalaseuran aktiiveille jäsenille hyvistä järjestelyistä!
Onnittelut voittajajoukkueelle! Kiitokset myös kaikille pelaajille osallistumisesta!
__________________________________________________________________________________________________
Karjalaiset kesäjuhlat Tampereella 13-15.6.2008
Karjalaisille kesäjuhlille Tampereelle lähti Oulusta bussilastillinen juhlavieraita. Raahesta tuli kyytiin muutama matkustaja. Oli mukava osallistua juhliin ilman edellisen kesän suorituspaineita. Samalla voi nauttia eri tapahtumista paremmin. Matkalla poikkesimme Körttimuseossa Lapualla. Se oli näkemisen arvoinen paikka.
_________________________________________________________________________________________________
POHJOLAN PIIRI 60 VUOTTA
Pohjolan piirin 60-vuotisjuhla Oulun Pohjankartanossa 27.4.2008 oli lämminhenkinen ja yleisörikas tapahtuma. Kansallisen veteraanipäivän tapahtumat tietysti veivät oman osansa yleisöstä, mutta voimme olla tyytyväisiä n. 350 hengen yleisömäärään. Juhlasta oli näyttävästi uutisoitu Kalevassa ja Oulu-lehdessä sekä juhlan jälkeen Suomenmaassa, Oulu-lehdessä ja Karjala-lehdessä.
Piirin puheenjohtaja toivotti juhlayleisön tervetulleeksi ja loi samalla katsauksen piirin alkuvuosien historiaan, tehtyihin aloitteisiin ja piirin toimintaan yleensä.
Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg kertoi juhlapuheessaan elämänmyönteisyyden ja suvaitsevaisuuden merkityksestä karjalaisten elämänvaiheissa. Karjalaisuus ei ole vain tätä päivää, vaan se on myös tulevaisuutta. Karjalaisuus ei kuulu vain siirtokarjalaisille, vaan se on rikkautena myös kaikille karjalaisuudesta kiinnostuneille.
Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne kertoi lämminhenkisessä tervehdyksessään, että Oulun kaupungin keskeiset tavoitteet ovat samat kuin karjalaiset ovat omassa toiminnassaan toteuttaneet jo pitkän ajan. Hänen omat juurensa löytyvät Salmista Mantsin saarelta. Karjalaisuus kiinnostaa ja niinpä hän oitis lupasi liittyä Oulun Karjalaseuran jäseneksi.
Juhlayleisö sai nähdä taidokkaita tanssiesityksiä, yksinlaulua, kuoro- ja mandoliinimusiikkia sekä runon lausuntaa. Oulun kaupungin tervehdyksen lisäksi juhlaan tuli runsaasti tervehdyksiä ja onnitteluja.
- Näyttelyt -
Juhlan oheistapahtumat: Karjalaisten käsitöiden näyttely, Asutustoiminnan näyttely ja Pohjolan piirin historiikkia koskeva valokuvanäyttely saivat paljon yleisövieraita. Varsinkin käsityönäyttely ja käsityöntaitajat saivat lehdistössä runsain mitoin ansaittua huomiota ja hyvää palautetta. Harmillista oli, että näyttelyt piti purkaa heti juhlan jälkeen.
Karjalaisten käsitöiden näyttelyyn saimme aivan loistavan koosteen piirin alueelta. Vanhimmat käsityöt tässä näyttelyssä olivat 1800-luvulta. Käspaikkoja oli monipuolisesti. Liinoja oli etupistokirjonnalla, hardangerinkirjonnalla, oli puna- ja sinikirjontaa virvittäinompelulla sekä useita ristikkopohjarevinnäisiä. Lisäksi oli rekipeittoa, suurvaatetta, kastemekkoa, saunatakkia, pyyhkeitä, ristipistotauluja, lapasia ja muita käsitöitä. Muutama ikoni, kaksi kannelta ja puukäsitöitä oli myös esillä.
Kultaiset ansiomerkit: - Ansiomerkit -
Juhlan yhteydessä jaettiin piirin henkilöstölle ansiomerkkejä seuraavasti:
Helvi Kangas Keminseudun Karjalaseura ry.
Tenho Ruottu Keminseudun Karjalaseura ry.
Liisa Heinonen Oulun Karjalaseura ry.
Liisa Karppinen Oulun Karjalaseura ry.
Lauri Jaatinen Rovaniemen seudun Karjalaseura ry.
Hopeinen ansiomerkki:
Aulis Kipronen Keminseudun Karjalaseura ry.
Pronssiset ansiomerkit:
Kauko Julku Keminseudun Karjalaseura ry.
Eero Knuuti Keminseudun Karjalaseura ry.
Siirtoväen mitali:
Eila Äijälä Vihannin Karjalaseura ry.
Pohjolan piirin standaari:
Esko Kurvinen Karjalan Liiton ry.
Karjalaisten kesäjuhlien 2007 piirakkakilpailujen tunnustuspalkinnot:
Hannah, Mikael ja Kristi Smart sekä Kauko Ruokolainen Vihannin Karjalaseura ry. sekä Marja-Leena Kuusimäki ja Arja Kropsu Oulun Karjalaseura ry.
Parhaat onnittelumme ansiomerkkien ja tunnustuspalkintojen johdosta!
- Kiitokset -
Parhaat kiitoksemme Pohjolan piirin 60-vuotisjuhlan johdosta lähetetyistä tervehdyksistä, onnitteluista sekä rahalahjoituksista lasten ja nuorten kultturityöhön.
_________________________________________________________________________________________________
Piirin standaari | |||
Karjalaseurojen Pohjolan piiri ry on saanut uuden standaarin. Standaarin on suunnitellut graafinen suunnittelija Kari Markkanen Helsingistä. __________________________________________________________________________________________________ Kevätkokouksen kuulumisia
|