20.11.2000  päivätty kirje kansliapäällikkö Reino Auviselle 

Vuosina  1995 - 2000 on harrastuksenani ollut Sortavalan hautausmaat:

Olen arkistoista ja tutkimalla paikan päällä pyrkinyt saamaan tietoa sinne haudatuista, auttaakseni omaisia  löytämään nämä hautapaikat. Kartoitusta on haitannut suuresti arkistojen puutteellisuus ja tietysti myös hävitystoimet vuosikymmenien kuluessa.

Vanha yhteinen hautausmaa: Maakunta-arkistosta kokoamani 1074 nimeä (haudatut vuosilta 1934-1944) olen pannut aakkosjärjestykseen, tästä ja hautojen numerojärjestykseen perustuvasta luettelosta olen päässyt alkuun. Kolmannen luetteloni olen tehnyt paikan päällä keräämällä mahdollisimman tarkkaan jäljellä olevista hautakivistä nimet ja merkinnyt luetteloon (893 nimeä) arvioidun paikan kartalla. Täydennystä ja tarkistusta tarvitaan vielä.

Maaseurakunnan uusi hautausmaa. Hautausmaasta on säilynyt kartta ja hautaluettelo, joka sisältää noin kaksituhatta nimeä (Haudatut A - L) (Haudatut M - P) (Haudatut R - Å) (vuosilta 1928 - 1944). Tämä ja aakkoselliseen muotoon panemani luettelo on tehnyt mahdolliseksi omaisille käydä toteamassa heitä kiinnostava kohta venäläisten täyttämällä hautausmaalla. (Luettelossa sarakkeina: Vainajan nimi, hautauspäivä ja kylä.)

 

Rovasti Alpo Hukka

           

Tummenettujen sanojen takaa tulee löytymään linkki kyseisiin luetteloihin. Maaseurakunnan uusi hautausmaa valmiina (Haudatut A - L) (Haudatut M - P) (Haudatut R - Å).

Kuvat Reino Halonen ja MM

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Uusinta tietoa

Viime vuosina Vanhan suomalaisen hautausmaan tutkimusta on jatkanut ansiokkaasti  Sortavalan asiantuntija Asta Ruokolainen luetteloimalla ja kuvaamalla kaikki säilyneet hautakivet. Kuvat ja luettelo nähtävissä sivuilla www.manport.fi